Διαφορετική πρόταση για τις γερμανικές αποζημειώσεις καταθέτει το ΚΚΕ – Τι λέει για κατοχικό δάνειο, αποζημιώσεις και επιστροφές αρχαιοτήτων

Κατά τη συζήτηση της Βουλής την Τετάρτη 17 Απριλίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, το Κομμουνιστικό Κόμμα κατάθεσε τη δική του πρόταση απόφασης, διαφωνώντας με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Με αυτή ζητά «να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το γερμανικό κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό, τη διεκδίκηση – απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων». Την απόφαση του ΚΚΕ ανέγνωσε κατά τη διαδικασία των εισηγήσεων η

βουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση απόφασης του ΚΚΕ αναφέρει:

«74 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η Γερμανία δεν έχει ακόμη πληρώσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις για:

Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο – ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη ΕλλάδαΤις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα που αναγνωρίσθηκαν από την ”Διάσκεψη των Συμμάχων” στο Παρίσι ( Δεκέμβρης 1945 – Γενάρης 1946)Τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίωνΤην επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ κατηγορεί τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων που δεν επιδίωξαν να λυθεί το ζήτημα νωρίτερα. «Με πρόσχημα ότι ”δεν είναι τώρα η κατάλληλη η στιγμή για να τεθεί το ζήτημα” αφηνόταν να κυλήσει ο χρόνος χωρίς όμως ποτέ να ”έρθει η κατάλληλη στιγμή”. Όλες οι κυβερνήσεις θυμούνται το θέμα παραμονές εκλογών υπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα.Μανωλάκου.

«Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το γερμανικό κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό, την διεκδίκηση – απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων» καταλήγει.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα