Δένδιας σε Λαβρόφ: Γραφείο ταξιδιών για τζιχαντιστές η Τουρκία (video)

Για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσε τον ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με πολλά…. μηνύματα στην Τουρκία για τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας χαρακτήρισαν αμφότεροι την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια,

με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι δύο άνδρες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών και στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων που ακολούθησαν, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι στο τραπέζι τέθηκε το θέμα του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και οι «νεο-οθωμανικές της βλέψεις».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών που βρίσκεται στην Αθήνα, έγινε «ειδική αναφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνουμε τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Η Ρωσία δεν μπορεί να τηρήσει κάποια άλλη στάση, εκτός από αυτή που υπαγορεύει το δίκαιο της θάλασσας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ επισήμανε ότι κάθε μέλος αυτής της σύμβασης μπορεί να καταχωρήσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως 12 μίλια, τηρώντας την κοινή λογική και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες.

Ο κ. Δένδιας ανέλυσε στον κ. Λαβρόφ την έξαρση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς «μόλις χθες η Τουρκία ανανέωσε για πολλοστή φορά τη βούληση της να διενεργήσει παράνομες σεισμικές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

«Είναι φανερό ότι η Τουρκία επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης. Αποδεικνύει καθημερινά ότι εκτός της καταπάτησης της διεθνούς νομιμότητας περιφρονεί τις εκκλήσεις φίλων και εταίρων της, τα λόγια της στερούνται οποιασδήποτε αξιοπιστίας», τόνισε ο κ. Δένδιας.

«Κατέστησα σαφές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπίσει στο ακέραιο την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», σημείωσε και προσέθεσε πως η Ελλάδα είναι «πάντα προσηλωμένη σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, αλλά παράλληλα ότι δεν υφίσταται περιθώριο διαλόγου υπό το κράτος πιέσεων και απειλών».

FMs @NikosDendias & S. #Lavrov sign Joint Memorandum on carrying out #Greece -#Russia history year in 2021

Υπογραφή Κοινού Μνημονίου για διεξαγωγή έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021 από τους ΥΠΕΞ Ν. Δένδια & S.Lavrov pic.twitter.com/8QxeN1LRcM

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 26, 2020

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι διαφορές και τα προβλήματα πρέπει να λύνονται «μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων με συνυπολογισμό και σεβασμό των συμφερόντων του καθενός» και «βάσει του Διεθνούς Δικαίου». Ανέφερε, μάλιστα, ότι το Δίκαιο της Θάλασσας είναι το κλειδί για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

«Οποιαδήποτε προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωρών, πρέπει να επιλύονται βάσει του διαλόγου. Όσο και να είναι δύσκολη η κατάσταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, εμείς θα είμαστε πάντα υπέρ της συζήτησης και της επίλυσης αυτών των προβλημάτων μέσω απευθείας διαλόγου», τόνισε ο κ. Λαβρόφ.

Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως σε όλες τις περιπτώσεις που συζητήθηκαν με τον ομόλογό του «κοινός παρονομαστής είναι ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας και οι νεοθωμανικές επεκτατικές βλέψεις της».

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε μάλιστα το ζήτημα των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία και του γεγονότος ότι ο εξοπλισμός αυτός αποσταθεροποιηθεί το σύνολο των χωρών της περιοχής.

Εξέφρασε ακόμη στον κ. Λαβρόφ την ανησυχία του «για τον ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη Συρία, υπονομεύοντας τις επιτυχίες κατά του Daesh, και για το γεγονός ότι η Τουρκία έχει καταστεί “γραφείο ταξιδιών” για τζιχαντιστές».

Αναφορικά με τη Λιβύη, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χαιρέτισε θερμά την ανακοίνωση μόνιμης εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, ενώ τόνισε πως «προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι όμως όλες οι πλευρές να σεβαστούν και να υλοποιήσουν το σύνολο των πτυχών της συμφωνίας της Γενεύης, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης των ξένων μαχητών από το έδαφος της Λιβύης».

Όσον αφορά στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα με τη Ρωσία να παίζει κύριο ρόλο για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία η εκεχειρία να διαρκέσει, ενώ ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον ομόλογό του για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ερεβάν.

Συζητήθηκε ακόμη το Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, «η Ρωσία έχει ειδικό βάρος σαν μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, υποστηρίζει σταθερά και με συνέπεια τις σχετικές προσπάθειες που καταβάλλονται, κάτι που η Ελλάδα εκτιμά ιδιαίτερα».

I met with #Russia FM S. #Lavrov @GreeceMFA. A timely visit to reaffirm historic
ties & further enhance bilateral relations & cooperation. pic.twitter.com/Ax09njiT4d

Nikos Dendias (@NikosDendias) October 26, 2020

Επιβεβαιώνονται οι ιστορικές σχέσεις Ελλάδος- Ρωσίας

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι οι δύο χώρες και οι λαοί τους συνδέονται με μια μακροχρόνια, ισχυρή φιλία που εδράζεται στην ιστορία, τον πολιτισμό, τη θρησκεία, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί σταθερό συνομιλητή της Ρωσίας.

«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας έχουν διάρκεια αιώνων. Ξεκίνησαν πριν από την ανεξαρτησία της χώρας μου και δεν λησμονούμε ότι η Ρωσία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον αγώνα της Ελλάδος για την ανεξαρτησία», σημείωσε και προσέθεσε: «Προσβλέπουμε στην εκπροσώπηση της Ρωσίας στο υψηλότερο επίπεδο στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης το 2021».

Σημείωσε δε πως η Ελλάδα, κράτος – μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επιθυμεί και εργάζεται για τη διατήρηση και την ενδυνάμωση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των Οργανισμών αυτών και της Ρωσίας, μέσω των θεσμοθετημένων δομών. «Η Ρωσία είναι και θα παραμείνει ένα αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και παράλληλα αποτελεί διεθνή παράγοντα», ανέφερε.

Επισήμανε ότι σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενέργεια, στον οικονομικό και στον πολιτιστικό τομέα και ιδιαίτερα στα θέματα ενέργειας, όπου η Ελλάδα προσβλέπει στη συνέχιση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και στην επέκτασή της σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

FMs @NikosDendias & S. #Lavrov head expanded talks b/w #Greece & #Russia delegations- economic & energy coop, regional issues top the agenda

Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών Ελλάδας & Ρωσίας υπό ΥΠΕΞ Ν.Δένδια & S.Lavrov – οικονομική & ενεργειακή συνεργασία, περιφ. ζητήματα pic.twitter.com/8qRwttIkY2

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 26, 2020

Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την Ελλάδα «έναν απ τους σημαντικότερους εταίρους της Μόσχας με μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς φιλίας». Υπενθύμισε δε ότι κατά την έναρξη της πανδημίας η μία χώρα βοήθησε την άλλη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον επαναπατρισμό των πολιτών.

Επισήμανε ότι σε διμερές επίπεδο, υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον η μείωση του διμερούς εμπορίου να ξεπεραστεί το ταχύτερο δυνατόν, ενώ μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα πραγματοποιηθεί η μεικτή διυπουργική επιτροπή για την οικονομική βιομηχανική επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία.

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την εκτίμησή του στην Ελλάδα που προεδρεύει στην επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και στις αρχές του Νοεμβρίου θα υπογραφούν πολύ σημαντικά έγγραφα, όπως η Διακήρυξη της Αθήνας και σημαντικές πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Ο Ρώσος υπουργός προσκάλεσε τον κ. Δένδια να επισκεφθεί για ακόμη μια φορά τη Ρωσία.

Τέλος, οι δύο πλευρές υπέγραψαν Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του «Έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας» το 2021, το οποίο χαρακτήρισαν ενδεικτικό της κοινής μας βούλησης να προχωρήσουν τη σχέση ένα βήμα μπροστά και στον πολιτιστικό τομέα.

FM @NikosDendias warmly welcomes #Russia FM S. #Lavrov at @GreeceMFA-a timely visit to reaffirm historic ties&further enhance bilateral relations & coop

Ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας υποδέχεται τον Ρώσο ΥΠΕΞ S.Lavrov στο Υπ.Εξωτερικών -ιστορικοί δεσμοί, ενίσχυση σχέσεων & συνεργασίας pic.twitter.com/Sf8VAeEmGj

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 26, 2020

Υπενθυμίζεται ότι επικρατεί ανησυχία στην Ευρώπη για την τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα και θα τεθεί επί τάπητος την Πέμπτη (29/10), που έχει προγραμματιστεί για την επιδείνωση της κατάστασης της πανδημίας του κορονοϊού. Μετά τα όσα έχουν συμβεί και με τη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν. Στο πλευρό του γάλλου προέδρου στάθηκε η ελληνική κυβέρνηση. «Αναξιόπιστοι συνομιλητές και ταραξίες της Ανατολικής Μεσογείου οι Τούρκοι», υπογράμμισε, άλλωστε, ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα (26/10).

Σημειώνεται πως συναγερμός έχει σημάνει σε Αθήνα και Λευκωσία, μετά την προειδοποίηση «βόμβα» του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Νίκο Αναστασιάδη. Όπως ανέφερε  η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Συνάντησης ΕλλάδαςΚύπρουΑιγύπτου που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη (21/10) στη Λευκωσία, ο Αλ Σίσι προειδοποίησε τον έλληνα πρωθυπουργό και τον κύπριο Πρόεδρο για την ισλαμιστική τρομοκρατία και τον τρόπο που αυτή χρησιμοποιείται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σχέδιά του.

«Κυριαρχικό δικαίωμα τα 12 ναυτικά μίλια»

Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξή του ότι όταν προκύπτει ζήτημα οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, κάνοντας ρητή αναφορά στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ διαμηνύει ότι η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.

Στην Αθήνα ο Χριστοδουλίδης: Θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση των ΥΠΕΞ ΕλλάδαςΚύπρου – Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα μεταβαίνει την Τρίτη (27/10) ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, προκειμένου να συμμετάσχει στην Τριμερή Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, κατά τη συνάντηση, αναμένεται να βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των τριών χωρών σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης αναμένεται περαιτέρω να γίνει ανασκόπηση των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων της συνεργασίας των τριών χωρών, ενώ θα εξετασθούν επίσης τα επόμενα βήματα σε σχέση με τη θεσμοθέτηση της εν λόγω συνεργασίας.

Πριν από την Τριμερή Συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει χωριστές, κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, και του Ισραήλ, Gabi Ashkenazi.

Με το πέρας των διαβουλεύσεων της Τριμερούς Συνάντησης, οι τρεις υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ (στις 13.00). Ο κ. Χριστοδουλίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο αυθημερόν.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
video, τουρκια, τα νεα, εν λόγω, ελλαδα, κυπρος, οηε, αθηνα, ρωσία, υφίσταται, fms, sign, joint, history, μνημονιο, twitter, october, λιβυη, nikos, νατο, head, energy, top, γαλλια, αιγυπτος, αοζ, υπουργοι, μμε, απε-μπε, σταση εργασιας, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, μνημονιο 3, νίκος αναστασιάδης, october, χωρες, ρωσία, το θεμα, βημα, θεμα, ισραηλ, κυπρου, μμε, οηε, πλαισιο, φιλια, αρθρο, αμοιβαια, απε, βρισκεται, γεγονος, γινει, δευτερα, δηλωσεις, δοθηκε, εγινε, εγγραφα, εδαφος, υπαρχει, εκπαιδευση, εκτιμηση, ενεργεια, ενημερωση, εν λόγω, επιθυμια, ερντογαν, ερευνες, ευρωπη, εφημεριδα, υφίσταται, θρησκεια, κυβερνηση, λευκωσια, λογια, μηνυματα, μειωση, νατο, νικο, παντα, πεμπτη, πηγες ενεργειας, προβληματα, ρολο, σισι, συρια, σχεδια, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, φαταχ, φορα, βηματα, δικαιωμα, εξοπλισμος, εμφαση, energy, ετοιμη, head, history, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, joint, υπουργειο, μια φορα, μπροστα, nikos, πηγες, sign, top, θεματα
Τυχαία Θέματα