Δεν υπάρχουν Έλληνες στο μακελειό της Νέας Ζηλανδίας – Τι λένε ο πρόξενος και αυτόπτες μάρτυρες

Η επίθεση που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής συγκλόνισε τη διεθνή κοινή γνώμη και προκάλεσε ανησυχία για τις τύχες των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.

Παρά τις αρχικές φήμες ότι ένα γκρουπ ελλήνων εκδρομέων είχαν κινδυνέψει από την επίθεση, ο επίτιμος έλληνας πρόξενος στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδία Γ. Νεονάκης, διαβεβαίωσε πως κανένας Έλληνας δεν υπάρχει στη λίστα με τους τραυματίες μετά την επίθεση σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς..

«Δεν υπάρχει ελληνικό όνομα στη λίστα με τους τραυματίες» .«Είναι μια μαύρη μέρα στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας» είπε χαρακτηριστικά.

Διεθνή

Μέσα κάνουν λόγο για «πολλούς νεκρούς και τραυματίες», ενώ η Αστυνομία έκανε τέσσερις συλλήψεις.

«Τέσσερα πρόσωπα κρατούνται. Τρία είναι άνδρες και μία είναι γυναίκα» δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους σε δημοσιογράφους στην Ουέλινγκτον. Όπως ανέφερε ο κ. Νεονάκης ο δράστης έφερε πάνω του μια κάμερα και κατέγραφε ότι έκανε.

Τόνισε πως πρόκειται για αυστραλό ακροδεξιό πολίτη.

«Άδειασε δύο γεμιστήρες. Μιλάμε για 50 με 100 κάλυκες» σημείωσε. Επιβεβαίωσε τέλος, ότι οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 40 νεκρούς.

Στα σχολεία της πόλης Κράιστσερτς δόθηκε εντολή από τον επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους να κλειδώσουν τις πόρτες τους.

Τουλάχιστον 19 έλληνες εκδρομείς στην περιοχή της επίθεσης

Όσον αφορά το ίδιο το γκρουπ Ελλήνων, η επικεφαλής της εκδρομής κ. Χριστακοπούλου επιβεβαίωσε πως είναι όλοι ασφαλείς.

«Δεν προλάβαμε να πλησιάσουμε εκεί. Η Αστυνομία είχε μπλοκάρει όλο το κέντρο, μας απομάκρυνε και μας συνέστησε να γυρίσουμε στο ξενοδοχείο μας» είπε.

Οι 19 εκδρομείς θα επιστρέψουν αύριο το απόγευμα στην Ελλάδα και παραμένουν στο ξενοδοχείο τους.

«Οι κάτοικοι αντιμετώπισαν με ηρεμία και ψυχραιμία το περιστατικό. Είναι μια μικρή πόλη. Έκλεισαν το κέντρο και δεν άφηναν κανέναν να μπει μέσα. Τα σχολεία έκλεισαν τις πόρτες τους και τα παιδιά έμειναν μέσα» είπε.

Αποκαλυπτική μαρτυρία έλληνα της Νέας Ζηλανδίας

«Κλείσε το μαγαζί, πήγαινε σπίτι» είπε η Αστυνομία στον ελληνα αυτόπτη μάρτυρα Δημήτρη Μερεντίτη, ο οποίος περιέγραψε τα όσα εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της επίθεσης στα δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία.

Ο κ. Μερεντίτης είπε ότι σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα εντοπίστηκε νεκρός και ένας 14χρονος μέσα σε σχολείο. Το κατάστημα του αυτόπτη μάρτυρα βρίσκεται κοντά στο σημείο της επίθεσης και η Αστυνομία, όπως ανέφερε, κάλεσε τους πολίτες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους. «Οι εντολές είναι όλοι στα σπίτια μας» είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα