Αποκλείει τις εκλογές ο Πουτσδεμόν – Επιμένει στην επιλογή του διαλόγου

“Δεν υπάρχουν εγγυήσεις από την κεντρική κυβέρνηση για να προκηρυχθούν εκλογές”, τόνισε ο καταλανός ηγέτηςΝωρίτερα, το αυτονομιστικό κόμμα ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας) είχε απειλήσει να αποχωρήσει από την περιφερειακή κυβέρνηση στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογέςΕπιστολή Πουτσδεμόν: Θέτουν την Καταλονία υπό επιτροπεία και τα οποία επιθυμεί η ισπανική κυβέρνηση

Ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτσδεμόν, δεν προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως αναμενόταν, λέγοντας ότι εξέτασε αυτή τη δυνατότητα αλλά την απέκλεισε.

Δείτε επίσης: «Τα παίρνει πίσω» ο Πουτσδεμόν

– Προσανατολίζεται σε πρόωρες εκλογές

Όπως είπε ο Πουτζντεμόν, δεν υπάρχουν εγγυήσεις από την κεντρική κυβέρνηση ώστε να προκηρυχθούν εκλογές.

Ο ηγέτης της Καταλονίας ανέφερε ότι με την προκήρυξη εκλογών θα σταματούσε η διαδικασία με την οποία θα τεθεί η Καταλονία υπό κηδεμονία.

“Ήμουν έτοιμος να προκηρύξω εκλογές αν δίνονταν εγγυήσεις. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση που να δικαιολογεί την προκήρυξη εκλογών σήμερα”, πρόσθεσε.

Τόνισε δε πως πλέον: “επαφίεται στο καταλανικό κοινοβούλιο να προσδιορίσει τις συνέπειες από την εφαρμογή, σε βάρος της Καταλονίας, του άρθρου 155” του Συντάγματος που επιτρέπει την αναστολή της αυτονομίας της περιφέρειας.

Η επιστολή Πουτσδεμόν

Ο Πουτσδεμόν υποστήριξε την Πέμπτη, σε επιστολή που απηύθυνε προς την ισπανική Γερουσία πως τα μέτρα, που θέτουν την Καταλονία υπό επιτροπεία και τα οποία επιθυμεί η ισπανική κυβέρνηση, αντιβαίνουν «μετωπικά» σε πολλά άρθρα του ισπανικού συντάγματος, «θα αποστερήσουν τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσουν «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση στην περιοχή».

Ο ίδιος διαβεβαιώνει σ’ αυτό το κείμενο πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι παραβιάζουν κυρίως τα άρθρα σε σχέση με «το δικαίωμα των περιφερειών στην πολιτική αυτονομία».

Δείτε επίσης: Αμετακίνητη η Κομισιόν στη θέση της σχετικά με την Καταλονία

«Για να επιλύσουμε αυτό που η κυβέρνηση του κράτους χαρακτηρίζει έκτακτη σοβαρή κατάσταση, θα δημιουργήσουμε μια ακόμη πιο σοβαρή έκτακτη κατάσταση αρπάζοντας από την Καταλονία την πολιτική αυτονομία της», γράφει ως συμπέρασμα στο κείμενο αυτό, αφού διαβεβαιώνει πως το να τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία αντιβαίνει στο ισπανικό σύνταγμα.

Φόβοι για τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Καταλονίας.

Το να τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία και μια τελική κήρυξη ανεξαρτησίας, καθώς και η αστάθεια που θα προκαλείτο ως αποτέλεσμα, προκαλούν φόβους για αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιφέρειας αυτής που αντιπροσωπεύει το 19% του ισπανικού ΑΕΠ και της Ισπανίας στο σύνολό της.

Ήδη 1.500 καταλανικές επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους από τον φόβο αστάθειας.

Το σενάριο που εξέταζε η Μαδρίτη

Να αναστείλει την εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, εξέταζε η Μαδρίτη εάν ο Κάρλες Πουτσδεμόν προκηρύξει πρόωρες εκλογές στην Καταλονία, τονίζεται σε δημοσίευμα της La Vanguardia.

Επικαλούμενη πηγές του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, η εφημερίδα αναφέρει πως ο Πουτσδεμόν, εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει εκλογές, σύμφωνα με τους πολιτικούς συμμάχους του, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το αδιέξοδο μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης. Ωστόσο, το καταλανικό, αυτονομιστικό κόμμα ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας) απειλεί να αποχωρήσει από την περιφερειακή κυβέρνηση στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα