Δεν κλείνει το κέντρο ελέγχου στον Χορτιάτη, υπογραμμίζει ο αρχηγός ΓΕΑ

Διέψευσε κατηγορηματικά ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης, δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου περί κλεισίματος του 1ου Κέντρου Ελέγχου Περιοχής στον Χορτιάτη τα οποία τα χαρακτήρισε παντελώς αναληθή.

Ο αρχηγός ΓΕΑ εξήγησε ότι στο πλαίσιο της μετεξέλιξης των σταθμών αεροπορικού ελέγχου, οι ελεγκτές και οι τεχνικοί επιτήρησης θα μετακινηθούν στο ευρωπαϊκό στρατηγείο στο Κουτσόχερο Λάρισας που είναι το

πλέον σύγχρονο κέντρο αεροπορικού ελέγχου στην Ευρώπη. Το ίδιο θα συμβεί σε βάθος χρόνου και με το προσωπικό του ΚΕΠ Πάρνηθας.

Το 1ο ΚΕΠ, δεν πρόκειται να σταματήσει να λειτουργεί αλλά βρίσκεται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού του με την τοποθέτηση νέου τύπου ραντάρ.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ατυχήματος εξαιτίας της τουρκικής συμπεριφοράς, ο αρχηγός ΓΕΑ διευκρίνισε ότι αυτό μπορεί να συμβεί λόγω εμπλοκών και ελιγμών στον πολύ μικρό χώρο όπου πετούν πολλά αεροσκάφη.

Όσον αφορά στην τουρκική αεροναυτική άσκηση που διεξάγεται στον διεθνή εναέριο χώρο και στα διεθνή χωρικά ύδατα του Αιγαίου, ο αρχηγός ΓΕΑ παρατήρησε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση της γείτονος και η αυξημένη δραστηριότητα θα μειώνεται σταδιακά καθ’ όσον η άσκηση μετακινείται ανατολικότερα προς το FIR Λευκωσίας.

Σήμερα Τετάρτη, εισήλθαν στο FIR Aθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως ένα αεροσκάφος CN-235 και 2 ελικόπτερα που αναγνωρίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά. Καταγράφηκαν 4 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών στο κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα