«Δεν είναι μοναχική η αποστολή της Ελλάδας», σημείωσε ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα (Marcelo Rebelo de Sousa), κατά την ομιλία του στο κεντρικό αμφιθέατρο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής, αναφέρθηκε στους κοινούς παρονομαστές που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα και την Πορτογαλία να έχουν παράλληλους δρόμους στην Ιστορία, ανάμεσα σε αυτούς, το όραμα της Ενωμένης

Ευρώπης, για τη σταθερότητα της δημοκρατίας και της πολιτικής.

“Είμαστε δίπλα σας στον αγώνα για το ευρωπαϊκό ιδεώδες, δεν είναι μοναχική η αποστολή της Ελλάδας“, τόνισε ο κ. Σόουζα αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης και συμπλήρωσε ότι την Ελλάδα και την Πορτογαλία τις ενώνει “η ανάγκη να παλέψουμε για τα ίδια ιδανικά και η πρόκληση να γυρίσουμε στις ρίζες μας, ως πολίτες του κόσμου και της Ευρώπης”.

Ο Πορτογάλος Πρόεδρος σημείωσε ότι η αντοχή της Ευρώπης οδηγήθηκε στα άκρα με το προσφυγικό και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση “να δώσει στο ζήτημα μια απάντηση αντάξια της Ευρώπης του Ανθρωπισμού”.

“Η Ελλάδα είναι σύμβολο προσφοράς και τιμής στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και δίνει το παράδειγμα”, πρόσθεσε εμφατικά.

Για τον κ. Σόουζα, η απάντηση στα ζητήματα που ταρακουνούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι “περισσότερη Ευρώπη” και γι’ αυτό, επέμεινε ότι “πρέπει να οικοδομήσουμε μια πιο στέρεη Ευρώπη, για να σταθούμε όρθιοι απέναντι στις προκλήσεις και για να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου”.

“Η γενιά μου εμπνεύστηκε από το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης και τώρα, μέσα από προγραμματα, όπως είναι το Erasmus, εμπνέονται νέες γενιές και γαλουχούνται στις αξίες της Ειρήνης για όλους, της ανάπτυξης για όλους, της συνοχής και του κριτικού πνεύματος”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόουζα.

Μιλώντας για τη συμβολή των πανεπιστημίων στην ανάπτυξη του παγκόσμιου πολιτισμού τόνισε ότι “το Πανεπιστήμιο είναι εκείνο που αντιπροτείνει στον λαϊκισμό και το φανατισμό, μια θύελλα γνώσεων και σκέψεων” και έκανε λόγο για έναν “ανοικτό χώρο ανάπτυξης δημοκρατικών ιδεών, όπου προωθείται η Αριστεία και προάγεται η Γνώση”.

Τέλος, ευχαριστώντας τις ακαδημαϊκές αρχές του πανεπιστημίου για την τιμή, χαρακτήρισε το ΕΚΠΑ “ναό της Σκέψης, της Επιστήμης και της Γνώσης” και “κληρονόμο των σχολών των μεγάλων κλασικών”.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, χαρακτήρισε “ευτυχή συγκυρία”, που αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας ένας “διαπρεπής πολιτικός και επιστήμονας” και ανέφερε ότι είναι “πολλαπλοί οι συμβολισμοί” της αναγόρευσης αυτής.

“Πρόκειται για έναν σημαντικό πολιτικό, έναν φιλέλληνα, που αγωνίζεται με πάθος, όραμα και ρεαλισμό για την Ειρήνη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη όλων των λαών”, κατέληξε.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα