«Δεν δικαιολογούνται τόσα ψευδώς θετικά τεστ στο κρουαζιερόπλοιο» – Πώς το εξήγησε ο Γώγος (video)

Εξηγήσεις για το πώς είναι δυνατόν τα 12 τεστ κορονοϊού στα μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου «Mein Schiff 6» να βρέθηκαν τελικά αρνητικά στον επανέλεγχο επιχείρησε να δώσει ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πάτρας,  Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Mega.

Ο καθηγητής είπε αρχικά ότι δεν γνωρίζει τι είδους τεστ έγιναν, αν τα τεστ

ήταν αντισωμάτων, που δεν είναι τόσο ευαίσθητα ή τεστ αντιγόνων, που είναι πιο ευαίσθητα και ειδικά. Αν και, όπως είπε, άκουσε ότι τα τεστ ήταν οριακά θετικά, επεσήμανε ότι κάποιο λάθος έχει γίνει.

«Το testing είναι σημαντικό θέμα για τη συγκεκριμένη νόσο. Το μοριακό τεστ είναι το πιο αξιόπιστο. Μπορεί και η διαδικασία να μην είναι σωστή, ειδικά αν δεν υπάρχει εμπειρία από αυτόν που θα πάρει το δείγμα και κάποιες φορές να φαίνονται ότι είναι ψευδώς αρνητικά», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πιθανότητα μόλυνσης το εργαστήριο, είπε ότι στα μοριακά μπορεί να υπάρχει εξωγενής παράγοντας, δηλαδή κάποιο κομμάτι του ιού που μπορεί να περάσει στο σύστημα και να βρεθούν θετικά δείγματα. «Και ψευδώς θετικά μπορεί να υπάρξουν σε πολλές περιπτώσεις, αλλά δεν δικαιολογούνται τόσα πολλά ψευδώς θετικά, όπως αυτά τα 12 στο κρουαζιερόπλοιο», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως το κρουαζιερόπλοιο επέστρεψε σήμερα τα ξημερώματα στον Πειραιά, μετά τον εντοπισμό 12 θετικών τεστ σε μέλη του πληρώματος. Μετά από επανέλεγχο το βράδυ της Δευτέρας διαπιστώθηκε ότι τα έξι από τα 12 θετικά τεστ, ήταν τελικά αρνητικά, ενώ το ίδιο συνέβη και με τα υπόλοιπα έξι σε συνέχεια των ελέγχων το πρωί της Τρίτης.

Σχετικά με την κατάσταση με τα κρούσματα στη χώρα ο Χαράλαμπος Γώγος είπε πως «η κατάσταση είναι σταθερή αλλά είναι υψηλά τα νούμερα για να είμαστε ευχαριστημένοι. Έχει σταθεροποιηθεί κάπως ο αριθμός των νοσηλευομένων αλλά είναι επικίνδυνη περίοδος τώρα και πρέπει να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων την προσεχή εβδομάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα