«Άκυρο» από Αργεντινή σε Ισραήλ για φιλικό – «Δεν παίζουμε με αυτούς που σκοτώνουν παιδιά» (εικόνες – video)

Η Αργεντινή ακύρωσε-τελικά-το φιλικό ματς που θα έδινε με το Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, ματς που θα ήταν και το τελευταίο της «αλμπισελέσε»-αναζητά νέο αντίπαλο-πριν πάει στην Ρωσία για το Μουντιάλ και κάνει το γύρο του κόσμου το συγκεκριμένο σκίτσο. Με τον Λιονέλ Μέσι απέναντι από τον ένα ισραηλινό στρατιώτη, που φορά φανέλα-σημεία της χώρας του και έχει τη μπάλα στα πόδια του. Πριν από την ακύρωση του φιλικού Παλαιστίνιοι έφτασαν στο σημείο

να βάψουν με «αίμα» φανέλες του Μέσι.

photo: theguardian

Σημειώνεται ότι εφημερίδα της Αργεντινής γνωστοποίησε πως ο αγώνας ακυρώθηκε λόγω της «κλιμακούμενης βίας, των απειλών και της κριτικής» στο πρόσωπο του ηγέτη της ομάδας, Λιονέλ Μέσι, ο οποίος ανέφερε: «Δεν μπορώ να παίξω με κάποιους που σκοτώνουν αθώα παιδιά στην Παλαιστίνη. Έπρεπε να ακυρώσουμε το παιχνίδι γιατί είμαστε πρώτα άνθρωποι και μετά ποδοσφαιριστές».

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Παλαιστίνης ευχαρίστησε τον άσο της Μπαρτσελόνα και τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές για την «άρνησή τους να υπηρετήσουν έναν μη αθλητικό σκοπό». Ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στην Αργεντινή είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για τον αγώνα. «Αυτός ο αγώνας θα ήταν σαν να πανηγυρίζουμε εμείς για την… κατάληψη των Μαλβινών νήσων», είχε είπε.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναμένεται να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι αναφορικά με την απόφαση. Ο Αργεντίνος διεθνής, Γκονζάλο Ιγκουαΐν τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της απόφασης, τονίζοντας πως η ομοσπονδία της πατρίδας του «επιτέλους έπραξε το σωστό».

photo: haaretz

Το παιχνίδι, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει στο καλύτερο στάδιο του Ισραήλ, το «Sammy Ofer» στη Χάιφα. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου και ο υπουργός Αθλητισμού Μίρι Ρέγκεφ, παρενέβησαν την τελευταία στιγμή για να μεταφέρουν την αναμέτρηση στο στάδιο «Teddy», στην Ιερουσαλήμ. «Είναι μια μεγάλη τιμή να φιλοξενήσουμε στην Ιερουσαλήμ την Εθνική Αργεντινής με όλους τους πρωταθλητές της, επικεφαλής των οποίων είναι ο Λιονέλ Μέσι», είχε δηλώσει ο Ρέγκεφ και πρόσθεσε: «Με τη διεξαγωγή του αγώνα στην Ιερουσαλήμ θα επιτρέψουμε στους οπαδούς μας να φτάσουν στην πρωτεύουσά μας και να παρευρεθούν σε ένα σημαντικό και συναρπαστικό παιχνίδι». Σύμφωνα με τον Τύπο του Ισραήλ, η κυβέρνηση της χώρας διέθεσε ένα μεγάλο ποσό προκειμένου να βελτιώσει τις οδούς πρόσβασης στο στάδιο «Teddy».

photo: reuters

Πριν από την ακύρωση του φιλικού ο πρόεδρος της παλαιστινιακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Τζιμπρίλ Ρατζούμπ ζητούσε από τον Λιονέλ Μέσι να μην παίξει συμβολικά στο παιχνίδι. Σε διαφορετική περίπτωση ζήτησε από τους φιλάθλους της χώρας του να κάψουν τις φανέλες με το όνομά του. «Το συγκεκριμένου παιχνίδι έχει γίνει εργαλείο για πολιτικούς σκοπούς. Η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει πολιτικές διαστάσεις, επιμένοντας να γίνει στην Ιερουσαλήμ», ανέφερε σχετικά ο Ρατζούμπ.

photo: arabnews

Η Ιερουσαλήμ αποτελεί πεδίο έντονης διαμάχης ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, με τον αριθμό των νεκρών να έχει αυξηθεί αρκετά μετά και την επίσημη αναγνώρισή της ως πρωτεύουσα των Ισραηλινών από τις ΗΠΑ με το άνοιγμα τις αμερικανικής πρεσβείας στις 14/5.

Keywords
Τυχαία Θέματα