«Παράθυρο» Πέτσα για συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – «Θετικό βήμα οι διερευνητικές επαφές»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακόμα και πριν τη Σύνοδο Κορυφής (πήρε αναβολή για 1-2 Οκτωβρίου) άφησε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην «ΕΡΤ». «Στα σκαριά τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με Μητσοτάκη», γράφει η «Hurriyet». Μεγάλο το παρασκήνιο στις επαφές…

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε είναι θετικό βήμα οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ανέφερε πως είναι «δεδομένες οι κυρώσεις σε Τουρκία και η Ελλάδα αναμένει έγκριση

τους από την ΕΕ». «Το ζήτημα είναι πώς θα εφαρμοστούν», τόνισε.

Όπως είπε κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα και πως βασικές προϋποθέσεις είναι η εμπιστοσύνη και η καλή προετοιμασία. «Εάν αυτά υπάρχουν όλα είναι πιθανά», είπε.

Χαρακτήρισε θετικό βήμα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας και εκτίμησε ότι κατάλογος της ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της γείτονος θα εγκριθεί σε επίπεδο ηγετών κάτι που είναι σημαντικό διότι αυτό λειτούργησε αποτρεπτικά στην προκλητικότητά της. «Το ζήτημα είναι, πώς θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις, αν η Τουρκία συνεχίσει», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αυτό που είχε διαφανεί από την πρώτη αποκλιμάκωση που επιχείρησε η Τουρκία μετουσιώνεται σε κάτι χειροπιαστό που είναι η επανέναρξη των επαφών, κάτι που λόγω της αναβολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πάει για αργότερα» είπε ο κ. Πέτσας τονίζοντας πως το σημαντικό είναι ότι εφόσον ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές να πάμε σε μία ύφεση της προκλητικής συμπεριφοράς. «Είναι αδιανόητο να συζητούμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών και να βλέπουμε πλοία στην περιοχή» σημείωσε.

Επανέλαβε πως υπάρχει απόλυτος συντονισμός με την Κύπρο και πως αυτό που έχει σημασία τώρα είναι πώς φτάνουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Θα φτάσουμε με ένα κατάλογο κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί από τους ηγέτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά αυτό που θα απασχολήσει κυρίως αυτές τις ημέρες προετοιμασίας και τις δια ζώσης επαφές των ηγετών είναι με ποιο τρόπο θα ενεργοποιηθούν αυτές οι κυρώσεις σε περίπτωση συνέχισης της προκλητικής συμπεριφοράς, για παράδειγμα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Είναι ζήτημα σύνθετο και η ΕΕ δεν μας έχει συνηθίσει σε γρήγορες διαδικασίες και σε αυτόματους μηχανισμούς, σχετικά απλούς και απολιτικοποιημένους. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε τον κατάλογο κυρώσεων διότι αυτός είναι που έδρασε αποτρεπτικά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας» κατέληξε.

«Hurriyet»: Στα σκαριά τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με Μητσοτάκη

Εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ όπως μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο «Anadolu». Αυτό που επίσης μεταδίδεται από την εφημερίδα «Hurriyet» ως παρασκήνιο στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Άγκελα Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ είναι ότι η γερμανίδα καγκλεάριος ρώτησε τον τούρκο πρόεδρο αν θα συνομιλούσε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εκείνος της απάντησε «ναι, θα μιλούσα».

 

«Καρφί» της Κύπρου για τον ελληνοτουρκικό διάλογο – «Θα επιμείνουμε για κυρώσεις»

Την ίδια ώρα, η Κύπρος επιμένει στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις προκλητικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκος Χριστουδουλίδης, έριξε «καρφί» για την έναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής στις 1-2 Οκτωβρίου.

Την ώρα που το παρασκήνιο είναι πολύ από την τηλεδιάσκεψη που έφερε σε επίτευξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Λευκωσία στοχεύει να μη μείνει μόνη…

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά πόσο η εμμονή της Λευκωσίας στην ανάγκη επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για όσα κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις διερευνητικές επαφές που πρόκειται να αρχίσουν ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν κάθετος:

«Άρα θεωρείτε ότι με αυτή τη λογική δεν θα πρέπει να επιχειρήσουμε να τερματιστούν οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου επειδή το έχει πράξει με την Ελλάδα; Θα πρέπει απλά να αναμένουμε να δεχόμαστε τις παράνομες αυτές ενέργειες επειδή έχει επιτευχθεί ο διάλογος Ελλάδας Τουρκίας; Αν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί να συνομιλήσει με την Ελλάδα και να υπάρξουν αποτελέσματα, θα φανεί στο τραπέζι των συνομιλιών για τις διερευνητικές επαφές. Αντιλαμβάνεστε ότι την ίδια στιγμή στην Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζουν κάποιες παράνομες ενέργειες».

«Ως Κυβέρνηση αυτού του κράτους ποιες θα πρέπει να είναι οι προσπάθειες μας; Να τερματιστούν αυτές οι παράνομες ενέργειες. Να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε, ακόμα, σε έντονο ύφος απαντώντας εμμέσως και σε κάποιους επικριτές της Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (22/09) είχαμε επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος είπε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι η Λευκωσία θα κυνηγήσει κυρώσεις για την Άγκυρα, καθώς η Τουρκία έχει παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Τόνισε ότι έχει ανανεώσει τις Navtex, με τα «barbaros» και «Yavuz» να κάνουν γεωτρήσεις στην κυπριακή AOZ.

Το παρασκήνιο της τριμερούς Μισέλ – Μέρκελ – Ερντογάν

Τη δύσκολη επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ που συνέβαλε στο ξεκλείδωμα των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών περιέγραψαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «kathimerini.gr», σε ενημέρωση προ ολίγου, οι εν λόγω αξιωματούχοι περιέγραψαν μία αρχικά τεταμένη τηλεδιάσκεψη, με «ειλικρινείς» (frank) ανταλλαγές μεταξύ των τριών ηγετών και με επίδειξη σκληρής στάσης από όλες τις πλευρές. Ειδική αναφορά έγινε στον εκνευρισμό του κ. Ερντογάν για την επιβολή κυρώσεων σε τουρκική ναυτιλιακή εταιρεία για την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και την απόπειρά του να προβάλλει ένα αφήγημα θυματοποίησης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της ΕΕ, ο κ. Μισέλ και η κ. Μέρκελ απάντησαν «με στοιχεία», εξηγώντας ότι η επιβολή του εμπάργκο «αφορά τους πάντες» χωρίς διακρίσεις. Μετά την αρχική ένταση, η ατμόσφαιρα βελτιώθηκε και η συζήτηση κύλησε πιο ομαλά.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, το εύρος της ελληνοτουρκικής ατζέντας δεν συζητήθηκε στη τηλεδιάσκεψη. Ο κ. Μισέλ και η κ. Μέρκελ, ανέφεραν, είχαν επικοινωνήσει την προηγούμενη μέρα (Δευτέρα) με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ώστε να υπάρχει συνεννόηση για την επαφή με τον κ. Ερντογάν, όπως και συνέβη.  «Παρότι ο γάλλος πρόεδρος έχει το δικό του γεωστρατηγικό όραμα και τρόπο έκφρασης, υπάρχει συντονισμός», τόνισαν. Απέδωσαν δε την επιτυχία της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών στο γεγονός ότι «πολλοί ηγέτες έστειλαν το ίδιο μήνυμα στην Άγκυρα».

 

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανήλθαν στην ιδέα της διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, ως έναν τρόπο να συμφωνηθούν «κατευθυντήριες αρχές» για τις διαπραγματεύσεις για τις θαλάσσιες ζώνες στην περιοχή. Όπως είπαν, η αρχική αντίδραση των κρατών της περιοχής – Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος – έχει υπάρξει θετική, αν και μένουν πολλά να καθοριστούν ώστε να προχωρήσει το εγχείρημα. Για τον πρόεδρο Μισέλ, πάντως, όπως είπαν οι ίδιες πηγές, «η συμμετοχή σε μία τέτοια διάσκεψη καθαυτή αποτελεί μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Σχετικά με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, ειπώθηκε ότι «είναι στο νου όλων» των κρατών – μελών, αλλά ότι έχει παρατηρηθεί μία βελτίωση στη συμπεριφορά της Άγκυρας σε σχέση με το Μάρτιο και τα επεισόδια στον Έβρο. Είναι κρίσιμο για πολλά κράτη – μέλη η νέα συνεννόηση που θα υπάρξει με την Τουρκία να είναι βιώσιμη, τονίζεται, ενώ κατέστη σαφές ότι αν μετά τη Σύνοδο Κορυφής (πήρε αναβολή λόγω… κορονοϊού για 1-2 Οκτωβρίου) η Άγκυρα στραφεί πάλι σε κινήσεις κλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, «θα εξετάσουμε κυρώσεις – σε άτομα και σε τομείς» της τουρκικής οικονομίας. Ο κ. Μισέλ, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της ΕΕ, έχει υπάρξει ξεκάθαρος προς τον κ. Ερντογάν για το ποιες θα είναι οι αρνητικές συνέπειες μίας νέας κλιμάκωσης των εντάσεων.

Τέλος, σχετικά με τα θέματα στο οποία η Τουρκία επιθυμεί πρόοδο – επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Τελωνειακή Ένωση και για τις μετακινήσεις Τούρκων στην ΕΕ χωρίς θεωρήσεις – αναφέρθηκε ότι υπάρχει μία παρεξήγηση μεταξύ των δύο πλευρών: «για τον κ. Ερντογάν είναι μία πολιτική διαδικασία, όπου οι ίδιοι οι κανόνες είναι υπό διαπραγμάτευση· εμείς προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι οι κανόνες πρέπει να γίνουν σεβαστοί».

Βερολίνο και ΝΑΤΟ χαιρετίζουν την επανέναρξη των διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας

Την απόφαση της Ελλάδας και της Τουρκίας για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ τους, χαιρέτισαν την Τετάρτη (23/09), η γερμανική κυβέρνηση, αλλά και το ΝΑΤΟ…

Το Βερολίνο κάνει λόγο για «θετικό δείγμα», το οποίο κατά την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βοηθήσει τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, αλλά (θα βοηθήσει) και ώστε να εκφραστεί η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαιρετίζει ρητά το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να αρχίσουν πολύ σύντομα εκ νέου τις λεγόμενες διερευνητικές συνομιλίες. Είναι ένα πολύ θετικό σήμα ότι και οι δύο πλευρές έχουν την βούληση να βρουν μια λύση για τα επίμαχα ζητήματα – σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο – με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι πάγια θέση του Βερολίνου ήταν και παραμένει ότι ο δρόμος προς μια μόνιμη λύση για τα επίμαχα θέματα στην ανατολική Μεσόγειο είναι η αποκλιμάκωση και ο διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων «και για αυτό η συμφωνία για επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελεί σημαντικό βήμα για την διμερή σχέση των δύο εταίρων μας, αλλά και ένα συνολικά καλό νέο για την σταθερότητα στην περιοχή και για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία».

Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ακόμη, ότι για την γερμανική κυβέρνηση «είναι τώρα ασφαλώς σημαντικό αυτές οι συνομιλίες να ξεκινήσουν σύντομα και να οικοδομηθεί έτσι περαιτέρω εμπιστοσύνη».

Kanzlerin #Merkel und @eucopresident Michel haben mit dem türkischen Präsidenten #Erdogan über die Beziehungen der #EU und der #Türkei gesprochen. Thema auch: Die Wiederaufnahme der direkten Sondierungsgespräche über die Abgrenzung von Seegebieten zwischen und . #EU2020DE pic.twitter.com/BayQVcj31Z

— Steffen Seibert (@RegSprecher) September 22, 2020

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αποφάσεις που ενδεχομένως θα ληφθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο γερμανός εκπρόσωπος περιορίστηκε να σημειώσει ότι «είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι δύο χώρες έδειξαν αυτό το θετικό δείγμα, αυτή την προθυμία για συνομιλίες και αυτό στη βάση μιας μεταξύ τους συμφωνίας», καθώς αυτό είναι, όπως είπε, «το πρώτο πραγματικό θετικό δείγμα έπειτα από πολλές εβδομάδες».

«Δεν θα ήθελα να πω τώρα κάτι για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έχουμε την αίσθηση ότι αυτό (ενν. η απόφαση για συνομιλίες) μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το Συμβούλιο τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, αλλά (να βοηθήσει) και στο να εκφράσουμε την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», υπογράμμισε ακόμα…

Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με το εάν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα είχαν νόημα όσο θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διερευνητικές συνομιλίες», ο Στέφεν Ζάιμπερτ εξήγησε ότι δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ωστόσο: «Ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουμε το ενδιαφέρον ή συμμεριζόμαστε το ενδιαφέρον για εκτενείς και εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, όπως έχει τονίσει ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ. Η Ευρώπη και η Τουρκία μοιράζονται πολλά συμφέροντα και υπάρχει μεγάλο δυναμικό για σε βάθος συνεργασία – θέματα της οικονομικής συνεργασίας, της περιφερειακής σταθερότητας, της μετανάστευσης- και υπό αυτή την έννοια είναι καλό το γεγονός ότι στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διαβουλευθούμε ακριβώς για αυτές τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας».

 

ΝΑΤΟ: Είναι μία καλή πρόοδος

Την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Συγκεκριμένα, υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο Γ. Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι «καλή πρόοδος» έχει συντελεστεί στις τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο ίδιο το ΝΑΤΟ.

Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, «ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αποσυμπίεσης, αποφυγής της σύγκρουσης, με σκοπό την αποφυγή συμβάντων και ατυχημάτων στη θάλασσα ή στον αέρα».

«Αυτές οι συναντήσεις συνεχίζονται και έχει σημειωθεί καλή πρόοδος. Πρόκειται για τεχνικές στρατιωτικές συνομιλίες. Συμπληρώνουν τις διπλωματικές προσπάθειες της Γερμανίας για επίλυση της υποκείμενης διαφοράς», ανέφερε.

Όπως φάνηκε από τις επαφές Ερντογάν, Μέρκελ, Μακρόν και Μισέλ, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανήλθαν στην ιδέα της διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, ως έναν τρόπο να συμφωνηθούν «κατευθυντήριες αρχές» για τις διαπραγματεύσεις για τις θαλάσσιες ζώνες στην περιοχή.

Ανακοίνωση Καγκελαρίας για τηλεδιάσκεψη Μισέλ – Μέρκελ με Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, με μια λιτή – όπως συνηθίζεται – ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (22/09), αναφέρθηκε η Καγκελαρία στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ του τούρκου Προέδρου Ερντογάν, του Προέδρου Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ, είχαν τηλεδιάσκεψη με τον τούρκο πρόεδρο στο πλαίσιο προετοιμασίας του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συζητήθηκαν διαφορετικές πλευρές των διμερών σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας. Θέμα συνομιλίας ήταν και η επανάληψη των απευθείας συνομιλιών Ελλάδας Τουρκίας για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Χαρακτηριστικό της ανακοίνωσης το ότι ως θέμα των συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας επισημαίνεται μόνον ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών και όχι άλλα γενικότερα ζητήματα που θέτει η Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (22/09) Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές. «Πρόκειται για συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις», είπε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Νωρίτερα, όπως αναφέρθηκε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επαφές με την Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Εμανουέλ Μακρόν. Τόνισε πως είναι έτοιμος για διάλογο, έχοντας, όμως, απαιτήσεις ενάντια στην Ελλάδα, κάνοντας και επίθεσε σε Αθήνα και Παρίσι.

Παράλληλα, την αναβολή της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ήταν να γίνει 24 και 25 Σεπτεμβρίου, με θέμα και την τουρκική προκλητικότητα, λόγω κρούσματος κορονοϊού ανακοίνωσε η ΕΕ. Η Σύνοδος, όπως έγινε γνωστό, θα γίνει την 1η και 2 Οκτωβρίου.

Τι είπε ο Πέτσας για το μεταναστευτικό σε σχέση με την Τουρκία

Απέναντι στην Τουρκία ακολουθούμε την τακτική του «μαστιγίου και του καρότου», όπου το μαστίγιο είναι οι κυρώσεις και το καρότο οποιαδήποτε συνδρομή είτε οικονομική είτε με τα κεφάλαια των προ-ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα οποία έχουν βαλτώσει. Άρα δεν θα είναι παράξενο να έχουμε στήριξη της Τουρκίας εάν αποφασίσει να συμμορφωθεί και να ακολουθεί τους κανόνες της Ευρώπης.

Σε σχέση με το εάν θα χρησιμοποιήσει ο τούρκος πρόεδρος το μεταναστευτικό ως διαπραγματευτικό χαρτί υπενθύμισε ότι ενδεχομένως και σήμερα να παρουσιάσει η Κομισιόν τις σχετικές προτάσεις επί του Συμφώνου για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο, καθώς προχωράμε προς ένα νέο Δουβλίνο.

Όπως είπε οι προτάσεις αυτές αναμένεται να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών ωστόσο δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό.

Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές αυτή τη φορά θα υπάρχει σταθερή και μόνιμη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής και πως οι χώρες του Visegrad θα πιεστούν να συνεργαστούν, είπε πως αυτά που υπάρχουν στο τραπέζι έως τώρα κρίνονται ικανοποιητικά και μένει να φανούν οι αντιδράσεις των κρατών μελών για να κινηθεί αναλόγως η ελληνική πλευρά.

«Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πανδημία αλλά είναι ένα έκτακτο φαινόμενο. Οι δυο βασικές προκλήσεις είναι πρώτα οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές όπου χρειάζεται ένα σοβαρό πλαίσιο. Καμία χώρα δεν μπορεί να βγάζει “την ουρά της” απέξω διότι είναι ένα τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα με συνέπειες και για τις επόμενες γενιές που δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής», είπε συμπληρώνοντας πως το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι η κλιματική αλλαγή.

Αυτό που είναι τώρα κρίσιμο σημείωσε είναι να έχουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που να λειτουργεί προς όφελος μας. Αν το πλαίσιο το ευρωπαϊκό είναι στην κατεύθυνση που θέλουμε, πιο γρήγορα και εύκολα θα αποσυμφορηθούν τα νησιά, ανέφερε.

Γερμανικός Τύπος: Ελλάδα και Τουρκία θέλουν να μιλήσουν

Την ίδια ώρα, θετικές αναφορές στον γερμανικό Tύπο για τις επικείμενες διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας. Εύσημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το τηλεοπτικό δίκτυο «N-TV» που τον ανακηρύσσει «πρόσωπο της εβδομάδας».

«Η Τουρκία και η Ελλάδα θέλουν να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες μετά από διαμεσολάβηση της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μισέλ» σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «DER SPIEGEL». Όπως επισημαίνεται «από το 1999 γίνονται ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες διμερείς διερευνητικές συνομιλίες αυτού του είδους, οι οποίες όμως κάθε τόσο διακόπτονται. Η τελευταία πράξη του διαλόγου έγινε το 2016. Ο νέος γύρος θα είναι ο 61ος, όπως ανακοίνωσε η Αθήνα. Ήδη το προπερασμένο Σαββατοκύριακο, η Τουρκία είχε αποσύρει ένα ερευνητικό πλοίο από θαλάσσια περιοχή προ των ελληνικών νησιών και δυτικά της Κύπρου, συμβάλλοντας έτσι στην αποκλιμάκωση της κατάστασης».

«Ελλάδα και Τουρκία θέλουν να μιλήσουν – επί τέσσερα χρόνια οι συνομιλίες είχαν παγώσει», αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Τουρκία και Ελλάδα συμφωνούν (να αρχίσουν) συνομιλίες μετά την τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ» επιγράφεται άρθρο της εφημερίδας «Die Welt».

Η «Tagesspiegel» του Βερολίνου αναφέρεται στην Κύπρο. Όπως επισημαίνει «η Κύπρος απαιτεί να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της αντιπαράθεσης για τiς γεωτρήσεις φυσικού αερίου (στη Μεσόγειο). Προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους εταίρους της, μπλοκάρει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Μετά τις αιτιάσεις για νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου και την άσκηση βίας απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές, η ΕΕ σχεδιάζει, εδώ και εβδομάδες, την επιβολή κυρώσεων έναντι των υπευθύνων. Αλλά μέχρι στιγμής αυτό προσκρούει στη στάση μπλοκαρίσματος της Κύπρου. Στη διένεξη επεμβαίνουν τώρα και οι ΗΠΑ πιέζοντας την Κύπρο να συναινέσει στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. “Τους ενθαρρύναμε να προσχωρήσουν στη συναίνεση, ώστε να προχωρήσει η ΕΕ και να υπάρξει μία εύλογη, κοινή στάση ανάμεσα σε χώρες που διέπονται από συναφείς αντιλήψεις”, ανέφερε ο Τζορτζ Κεντ, αναπληρωτής βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, στη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες».

Η αντιφατική στάση της Τουρκίας

Η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» επισημαίνει ότι «σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο η Τουρκία δεν έχει προσχωρήσει στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν βλέπει να δεσμεύεται από την ελληνική αξίωση περί αποκλειστικών οικονομικών ζωνών που περιορίζουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αντ’ αυτού επικαλείται τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης, η οποία μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχε οριοθετήσει τα σύνορα ανάμεσα στη νεοϊδρυθείσα Τουρκική Δημοκρατία και την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, η Άγκυρα επικαλείται τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, όταν αυτό τη βολεύει: για παράδειγμα στη διαμφισβητούμενη διμερή συμφωνία της με τη Λιβύη. Η συμφωνία αυτή που υπεγράφη το 2019, οριοθετεί τεράστιες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δύο χωρών που δεν συνορεύουν μεταξύ τους- και αυτό εις βάρος της Ελλάδας».

Ταξίδι στο άγνωστο για τους πρόσφυγες

Στην κατάσταση των αναγνωρισμένων προσφύγων που φτάνουν από τα νησιά στην Αθήνα αναφέρεται, σε εκτενές ρεπορτάζ η εφημερίδα «Tageszeitung (ΤΑΖ)». Η περιήγηση αρχίζει στην Πλατεία Βικτωρίας με την αφήγηση της 13χρονης Παρίσα: «Προηγουμένως είμαστε στον καταυλισμό στην Κω, λέει το νεαρό κορίτσι στα αγγλικά. Ενάμιση χρόνο έζησε εκεί με την οικογένειά της, σε ένα κοντέινερ. Αλλά μόλις ήρθε η αποδοχή της αίτησης ασύλου τους είπαν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό και να πάνε στην Αθήνα, λέει η Παρίσα. Δεν έχουμε σπίτι, δεν έχουμε λεφτά, που να πάμε;».

Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει ότι «η κρατική βοήθεια που προβλέπεται για τους οικονομικά ασθενείς, όπως για παράδειγμα το ελάχιστο προβλεπόμενο εισόδημα, δεν φτάνει μέχρι τους πρόσφυγες. “Υπάρχουν γραφειοκρατικά κωλύματα” λέει η Στέλα Νάνου, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Αθήνα. “Για παράδειγμα πρέπει να επιδείξουν Αριθμό Φορολογικό Μητρώου, αλλά η αρμόδια φορολογική αρχή αρνείται να τους το εκδώσει ή δεν μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό στην τράπεζα, ο οποίος ωστόσο θωρείται απαραίτητος για να τους δοθεί βοήθεια. Στη θεωρία λοιπόν έχουν την ίδια πρόσβαση με τους Έλληνες στη βοήθεια αλλά στην πράξη αυτό δεν ισχύει”».

«Πρόσωπο της εβδομάδας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εγκώμια για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο «N-TV,» το οποίο αναφέρει ότι σε αντίθεση με το παρελθόν, η Ελλάδα διαθέτει νηφάλια και έξυπνη διακυβέρνηση. «Πρόσωπο της εβδομάδας» αποκαλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχόλιο για την ιστοσελίδα του δικτύου, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την πιο δύσκολη δουλειά κυβερνήτη στην ΕΕ. Ο έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να αντιμετωπίσει όχι μόνο την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τρεις επιπλέον κρίσεις. Πρώτον, η Ελλάδα προέρχεται από περίοδο βαριάς οικονομικής ύφεσης, δεύτερον, πρέπει να αμυνθεί απέναντι σε μία επιθετική και πολεμοχαρή Τουρκία και τρίτον, να διαχειριστεί το προσφυγικό χάος στα σύνορά της και σε καταυλισμούς όπως η Μόρια. Προς μεγάλη έκπληξη της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, η Αθήνα τα επιτυγχάνει όλα αυτά με επιδεξιότητα στο καταστροφικό έτος 2020. Το άλλοτε προβληματικό παιδί της Ευρώπης εξελίσσεται σε υποδειγματικό μαθητή».

Αναφερόμενος στην ένταση με την Τουρκία, ο αρθρογράφος σημειώνει: «Ακόμη κι αν ο Ερντογάν προκαλεί καθημερινά, στέλνει πολεμικά πλοία και αναδύει νεο-οθωμανική επιθετικότητα, ο Μητσοτάκης παραμένει νηφάλιος στην κρίση του Αιγαίου, αναζητεί στο παρασκήνιο την προσέγγιση με τους συμμάχους σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ και επιλύει με διπλωματικό τρόπο τη μία ή την άλλη κρίση, πριν αυτή κλιμακωθεί επικίνδυνα. Με επιδεξιότητα βάζει στο παιχνίδι το Διεθνές Δικαστήριο (της Χάγης), επιδεικνύοντας ωστόσο ταυτόχρονα αυτοπεποίθηση και ικανότητα αποτροπής».

Keywords
βημα, ερντογαν, νίκος αναστασιάδης, εν λόγω, der spiegel, die welt, süddeutsche zeitung, ΕΡΤ, hurriyet, ελλαδα, κυπρος, αοζ, νατο, μερκελ, αθηνα, aoz, εταιρεία, λιβυη, προβάλλει, αιγυπτος, συμμετοχή, νέα, ρητά, λύση, mit, thema, twitter, ηλεκτρονική, spiegel, zdf, εκλογες, διαδηλωσεις, ηπα, βρυξέλλες, υφαλοκρηπίδα, ταζ, unhcr, τραπεζες, κινηση στους δρομους, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, μετρο, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, Μις φαν ντερ ρόε, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, ρητά, χωρες, ηλεκτρονική, βερολινο, δημοκρατια, δουλεια, ηπα, θαλασσα, θεμα, κυπρου, νησια, πλαισιο, ρωτησε, υφεση, υφαλοκρηπίδα, ωρα, aoz, thema, zdf, αγκυρα, αρθρο, αλληλεγγυη, απλα, ασυλο, ατμοσφαιρα, αυτοπεποιθηση, αφηγηση, εβδομαδες, βοηθεια, βραδυ, γεγονος, γινει, γινονται, γυρος, δευτερο, δοθει, δουβλινο, δρομος, δειγμα, δικτυο, δυναμικο, εγινε, εγχειρημα, ευκολα, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εμμονη, ενημερωση, εν λόγω, εννοια, εξελιξη, επικοινωνια, επιτυχια, εταιρεία, ετος, ευρωπη, εφημεριδα, ζωνες, ιδεα, ιδια, ιδιο, υφος, θετικο, θεωρια, κυβερνηση, λεφτα, λευκωσια, λύση, λογο, μητσοτακης, μορια, νατο, νηφαλιος, νηφαλια, νοημα, νοθεια, προβάλλει, οικογενεια, οραμα, οφελος, παιδι, παμε, παρισι, πλοια, πλοιο, ροες, συγκεκριμενα, συζητηση, συντομα, συμμετοχή, σπιτι, τυπος, τουρκια, τριτη, φτανει, φορολογικη, φορα, χαος, αγνωστο, δικαιωματα, ενωση, επεισοδια, ηγετες, χωρα, η εφημεριδα, κυριακου, μεινει, mit, ουρα, παιχνιδι, πηγες, πληροφοριες, σημα, τραπεζα, θεματα, βοηθος
Τυχαία Θέματα