Δεν απεικονίζει τον Ραμσή Β’ το κολοσσιαίο άγαλμα που βρέθηκε στο Κάιρο (εικόνες)

Το κολοσσιαίο άγαλμα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε μια φτωχογειτονιά του Καΐρου δεν παριστάνει τελικά τον Ραμσή Β’.Πιθανόν το άγαλμα ανήκει στον Ψαμμήτικο τον Πρώτο.

Όπως ανακοίνωσε ο αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων Καλέντ ελ Ανανί σε συνέντευξη Τύπου, το άγαλμα δεν απεικονίζει τον ισχυρότερο ηγεμόνα της αρχαίας Αιγύπτου, του Φαραώ Ραμσή Β’ που βασίλευσε από το 1279 έως το 1213 π.Χ., όπως αρχικά είχαν πιστέψει οι αρχαιολόγοι, προκαλώντας παγκόσμιο ενθουσιασμό.

Πιθανότατα το άγαλμα ανήκει σε έναν άλλο βασιλιά της ύστερης Αιγύπτου και συγκεκριμένα στον πρώτο βασιλιά της 26ης δυναστείας της Αιγύπτου, στον Ψαμμήτικο τον Πρώτο.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός εξήγησε ότι στο πίσω μέρος του αγάλματος βρέθηκε χαραγμένο στα ιερογλυφικά ένα από τα πέντε ονόματα του βασιλιά Ψαμμήτικου.

Ο ίδιος ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχει μια πιθανότητα, αν και είναι μικρή, ότι χρησιμοποιήθηκε ένα παλιότερο άγαλμα που ανήκε στον Ραμσή Β’.

Το άγαλμα είχε αρχικά θεωρηθεί πως απεικονίζει τον ισχυρότερο Φαραώ της Αιγύπτου καθώς ανακαλύφθηκε κοντά στην Πύλη του Ραμσή. Οι αρχαιολόγοι σκοπεύουν να αποκαταστήσουν το άγαλμα το οποίο θα εκτεθεί στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας, που θα ανοίξει το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα