Δεκάδες παιδιά εγκλωβίστηκαν σε ασανσέρ στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (video)

Δεκάδες παιδιά εγκλωβίστηκαν το βράδυ της Κυριακής (28/1) σε έναν από τους ανελκυστήρες του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στην Καλλιθέα. Απεγκλωβίστηκαν μετά από 1,5 ώρα, με πολλά παιδιά να αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ένα λιποθύμησε μέσα στο ανανσέρ.

Αναλυτικότερα, 42 παιδιά της Παιδικής Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ηλικίας 14-15 ετών αλλά και αρκετά μικρότερης ηλικίας, έμειναν εγκλωβισμένα από τις 20:30 μέχρι τις 22:00 περίπου, όταν ο ανελκυστήρας σταμάτησε μεταξύ του τρίτου και του δευτέρου ορόφου.

Τα παιδιά κατευθύνονταν από τον τρίτο όροφο

του κτιρίου στην Λυρική Σκηνή στο ισόγειο και μπήκαν στο ασανσέρ μαζί με τους συνοδούς τους.

Για αρκετή ώρα ο αέρας ήταν επαρκής, όμως από κάποια στιγμή και έπειτα τα παιδιά άρχισαν να δυσφορούν με αποτέλεσμα ένα παιδί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, να πάθει υστερία, μερικά να έχουν πλησιάσει τα πρόσωπα τους στους αεραγωγούς για να αναπνέουν καλύτερα, ενώ ένα παιδί λιποθύμησε για μερικά λεπτά.

Μαζί με τα παιδιά βρίσκονταν η δασκάλα τους, η οποία προσπαθούσε να τα καθησυχάσει. Κανένα από τα παιδιά δεν έφερε μαζί του κινητό τηλέφωνο, καθώς τα είχαν αφήσει μαζί με τα υπόλοιπα πράγματα τους στον 3ο όροφο του κτιρίου. Το μοναδικό κινητό τηλέφωνο που υπήρχε διαθέσιμο ήταν αυτό της δασκάλας τους, η οποία επικοινωνούσε για βοήθεια.

Για αρκετή ώρα άνδρες της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν τον απεγκλωβισμό των παιδιών, όμως το κουβούκλιο του ανελκυστήρα είχε κολλήσει. Από ένα κενό ύψους περίπου 50 εκατοστών ανάμεσα στους δύο ορόφους, τα παιδιά ακολουθώντας τις οδηγίες χαμήλωναν το σώμα τους, έβγαζαν τα πόδια τους έξω και στην συνέχεια με τη βοήθεια μιας ράμπας έβγαιναν από το ασανσέρ.

Έξω από τον ανελκυστήρα τους περίμεναν νοσηλευτές του ΕΚΑΒ για τις πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με την μαρτυρία 14χρονής στο kallitheaonline.gr αρκετά παιδιά ήταν ταραγμένα και όσα εμφάνισαν δυσκολία στην αναπνοή οι νοσηλευτές τοποθετούσαν στο μέτωπο και στα χέρια τους βρεγμένες πετσέτες.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το περιστατικό

«Ανακοινώνεται ότι την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 στις 20.30 περίπου, τριάντα οκτώ (38) μέλη της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ μαζί με την Διευθύντρια της Παιδικής Χορωδίας, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, καθώς και επτά (7) μέλη της Χορωδίας της ΕΛΣ, εγκλωβίστηκαν στο ασανσέρ (χωρητικότητας 46 ατόμων και βάρους 3.500 κιλών), το οποίο οδηγεί από τον 3ο όροφο των καμαρινιών στη σκηνή.

Ο απεγκλωβισμός επετεύχθη μετά από μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά, περίπου. Τρία από τα παιδιά της Παιδικής Χορωδίας μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Όλοι όσοι εγκλωβίστηκαν στο ασανσέρ είναι καλά στην υγεία τους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νόμο 3785/2009 σαφώς προβλέπεται ότι η ευθύνη για τη συντήρηση και λειτουργία των κτηριακών και μηχανικών εγκαταστάσεων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) ανήκει εξ ολοκλήρου στην ΚΠΙΣΝ Α.Ε. και στους αναδόχους της, και όχι στην ΕΛΣ.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες για την διαλεύκανση του περιστατικού και επιφυλάσσεται για τις επόμενες νόμιμες ενέργειές της».

(kallitheaonline.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα