Δέκα χρόνια χωρίς τον Αλέξανδρο

Της Ναταλίας Κάππα

Εκείνο το βράδυ βρισκόμουν στο σπίτι του φίλου Θάνου, στη Σολωμού, λίγο πριν βγεις στην πλατεία Εξαρχείων. Θυμάμαι να τα λέμε όταν ακούσαμε τις πρώτες κρότου αλλά όταν ζεις εκεί, δεν είναι δε και κάτι ιδιαίτερα νέο ή πρωτότυπο. Είναι κάτι που μπορεί απλά να συμβεί, οπότε και δεν δώσαμε σημασία πέρα από το να στήσουμε για λίγο αυτί.

Μετά από μισή περίπου ώρα έφυγα καθότι με περίμενε έτερος φίλος Στέφανος που έμενε στη Ζωοδόχου Πηγής. Πέρασα μέσα από την πλατεία. Άδεια. Σάββατο βράδυ και το σκηνικό θύμιζε λίγο τον αντεστραμμένο κόσμο του Stranger Things: μαυρίλα,

ένταση στην ατμόσφαιρα και κάτι κακό να γυρίζει τους δρόμους.

Με θυμάμαι ξαφνικά να μοιράζομαι το «Κάτι δεν πάει καλά», έξω από τα συνήθη επεισοδιάκια αυθόρμητα ή στημένα, γιατί πράγματι κάτι δεν πήγαινε καλά. Πλησιάζοντας ο Στέφανος, στο σημείο συνάντησης Μπενάκη και Βαλτετσίου, έχει ύφος παγωμένο. «Τι έχει συμβεί;» τον ρωτάω φανερά ανήσυχη και κοιτώντας την Μπενάκη προς τη Σόλωνος που ήταν ήδη κλειστή με οδοφράγματα από φλεγόμενους κάδους. «Σκότωσαν ένα παιδί» μου λέει και καπνίζει σαν χαμένος. «Τι λες ρε Στέφανε. Ποιοι σκότωσαν, που;». «Κάτι μπάτσοι στη Μεσολογγίου, σκότωσαν ένα παιδί».

Σιγή.

Από τότε έχουν περάσει δέκα χρόνια και άλλοτε μου φαίνεται ότι έγινε χτες και άλλοτε νομίζω ότι δεν συνέβη ποτέ, παρά το είδα σε κύκλους πολλών επεισοδίων. Γιατί από την επόμενη κιόλας μέρα που βρεθήκαμε στο δρόμο και για αρκετές μέρες μετά, τότε που σαν να ξύπνησε μια κοινωνία σε λήθαργο, μια κοινωνία τελικά που είχε ανάγκη να διαμαρτυρηθεί σε όλα τα κακώς κείμενα, έχουν γίνει πολλά.

Γιατί η δολοφονία ενός παιδιού από έναν ειδικό φρουρό που θεώρησε ότι μπορεί να σημαδέψει και να σκοτώσει, αντιδρώντας σαν καταπιεσμένο 8χρονο μαμούχαλο σε λεκτικές προκλήσεις και κινήσεις παιδιών που βόλταραν στην περιοχή, δεν θα μπορούσε να κρυφτεί όπως άλλα κάτω από το χαλάκι.

Να είναι καλά βέβαια και το βίντεο. Γιατί αν δεν υπήρχε αυτή η κοπέλα να πατήσει το REC εκείνο το βράδυ, πιθανότατα ο Κορκονέας τώρα να έπινε μπύρες με τους φίλους του κάπου δυο-τρεις δρόμους πιο πάνω από εκεί που αφαίρεσε τη ζωή ενός 15χρονου. Γιατί αν κάτι φρόντισε αμέσως ο δολοφόνος με το συνάδελφό του, είναι να καλύψει τα νώτα του. Αλλά κάποιο αόρατο χέρι, πήρε από το χέρι τη Λητώ Βαλλιάτζα που στάθηκε στο μπαλκόνι και κατέγραψε το γεγονός, μηδενίζοντας οποιοδήποτε περιθώριο συγκάλυψης του εγκλήματος.

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν σηματοδοτήσει μια νέα «γιορτή» μετά το Πολυτεχνείο, αυτή της 6η Δεκεμβρίου, στη μνήμη του έφηβου Αλέξανδρου που έκανε το λάθος να βγει στα Εξάρχεια και δεν γύρισε ποτέ. Αλλά βέβαια δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η αντίδραση στην αδικία, στον αυταρχισμό, στην ανισότητα, στην ανυπαρξία των θεσμών, στην ηθική κρίση, στην γενικότερη αξιακή κρίση.

Για αυτό και το πρόσωπο του Αλέξανδρου, έγινε σύμβολο αγώνα και αντίστασης και έξω από τα σύνορα της χώρας, μαζί με τον 15χρονο Μπερκίν Ελβάν το 2013, που έχασε τη ζωή του από τραυματισμό στο κεφάλι λόγω ρίψης δακρυγόνου.

Για αυτό και ο φίλος του, αυτός που ήταν δίπλα όταν συνέβαινε το τραγικό, Νίκος Ρωμανός βρέθηκε στην παρανομία, γυρίζοντας την πλάτη του σε μία κοινωνία που χαρίζεται στην βία και τρέφεται από την αδικία.

Για αυτό σήμερα θυμόμαστε τον Αλέξανδρο. Γιατί όσο η μνήμη είναι ζώσα, τόσο περισσότερο προστατευμένοι θα είμαστε απέναντι στην οποιαδήποτε μπότα προσπαθήσει να πατήσει το κεφάλι μας στο έδαφος. Γιατί οι μέρες αυτές είναι του Αλέξανδρου.

Οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και πορείες

Όπως κάθε χρόνο θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις μνήμης ανήμερα της 6ης Δεκεμβρίου. Μαθητές και φοιτητές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ στο ίδιο σημείο, έχει προγραμματιστεί και η απογευματινή πορεία με καλέσματα από τις 17:30 για την πορεία που αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:00.

Επίσης, στις 21:00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο σημείο όπου ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έχασε τη ζωή του.

Συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν (12:00 και 18:00) και στη Θεσσαλονίκη από την Καμάρα, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης στις 18:00 θα γίνουν διαδηλώσεις για τα δέκα χρόνια και σε Πάτρα, Λάρισα, Κομοτηνή, Χανιά, Ιωάννινα, Μυτιλήνη κ.α.

Υπενθυμίζεται πως στην Αθήνα, αναμένεται να βρίσκονται περίπου 5.000 αστυνομικοί, ενώ τα μέτρα ασφαλείας θα περιλαμβάνουν και το ελικόπτερο της Αστυνομίας καθώς και drones.

Για όλους όσοι έχετε χρόνο, δείτε το ντοκιμαντέρ «Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας» του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», σε σενάριο-σκηνοθεσία Στέλιου Κούλογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα