Δεύτερη επιστολή Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους ηγέτες – Τι μήνυμα στέλνει ο τούρκος πρόεδρος

Νέα επιστολή προς τους ευρωπαίους ηγέτες απέστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκλείοντας όπως και την προηγούμενη φορά τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Αναστασιάδη, την παραμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, κατά την οποία πρόκειται να συζητηθούν οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Άγκυρα για τις προκλητικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, που αποκαλύπτει την είδηση «με τη δεύτερη επιστολή προς τους Ευρωπαίους, η Τουρκία επιδιώκει

να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ευρώπη που το τελευταίο διάστημα δοκιμάζονται λόγω της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ο Ερντογάν αναλύει στην επιστολή τους δύο βασικούς στόχους της Άγκυρας στην περιοχή γράφοντας ότι:

«Ο πρώτος είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο δεύτερος είναι να εγγυηθούμε ίσα δικαιώματα και συμφέροντα για τους Τουρκοκύπριους όσον αφορά στους πόρους υδρογονανθράκων…».

Στην αμέσως προηγούμενη επιστολή τους προς τους ευρωπαίους ηγέτες, o τούρκος πρόεδρος ισχυριζόταν ότι την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο την προκαλούν η Ελλάδα και η Τουρκία και παρουσίαζε τον εαυτό του ως ειρηνοποιό, ενώ διατύπωνε πρόταση για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο χωρίς λύση του Κυπριακού.

Keywords
Τυχαία Θέματα