Δε… μασάει η Ρωσία – Mεντβέντεφ: Σε λίγους μήνες έτοιμος ο Nord Stream 2 (video)

O αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου «Nord Stream 2» θα ολοκληρωθεί μέσα σε μερικούς μήνες, όπως διαβεβαίωσε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα «δεν θα είναι καταστροφικές». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις και του ρώσου υπουργού των Εξωτερικών, Σεργκέι Λεβρόφ πριν από λίγες ώρες.

Εξάλλου, «η νέα

συμφωνία με την Ουκρανία για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα αμβλύνει τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων», εξήγησε.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας από τους σημαντικότερους εργολάβους του έργου αποχώρησε λόγω των αμερικανικών κυρώσεων. Νωρίτερα σήμερα, η κοινοπραξία που κατασκευάζει τον αγωγό ανέφερε ότι απομένουν να τοποθετηθούν περίπου 160 χιλιόμετρα αγωγού μέσω του οποίου θα εφοδιάζονται η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί τις κυρώσεις ως οικονομικό όπλο για να αυξήσει τις πωλήσεις αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Rusya, Ukrayna ile anlaşacağından emin.

Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev:

Rusya'nın Ukrayna ile gaz geçiş anlaşmasının birkaç ay içinde tamamlanacağı göz önüne alındığında, Nord Stream-2 boru hattı projesinde ABD yaptırımları felaket bir şey getirmeyecek. pic.twitter.com/Kp2vp872p4

— Rusya Araştırmaları Enstitüsü (@rusencenter) 23 Δεκεμβρίου 2019

«Φυσικά θα ολοκληρώσουμε την κατασκευή (του αγωγού)… Η “Gazprom” έχει εναλλακτικές επιλογές. Θα χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος, αλλά δεν είναι κάτι το σημαντικό», είπε ο Μεντβέντεφ μιλώντας σε δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρωθυπουργό, ο επιπρόσθετος χρόνος θα είναι περίπου δύο μήνες. Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο Μεντβέντεφ έχει ζητήσει από τη ρωσική κυβέρνηση να εξετάσει ανταποδοτικά μέτρα μετά τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του «Nord Stream 2». Ο αγωγός θα έχει μήκος 2.460 χιλιόμετρα όταν ολοκληρωθεί.

Η Ρωσία εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη και από άλλους ενεργειακούς διαδρόμους, μέσω Ουκρανίας, Λευκορωσίας και από τον «Nord Stream 1» που περνά από τη Βαλτική Θάλασσα και καταλήγει στη Γερμανία. Η Ευρώπη καλύπτει το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom.

Il primo ministro russo Dmitry Medvedev ha chiesto al governo di preparare misure in risposta alle nuove sanzioni Usa contro i gasdotti Nord Stream 2 e TurkStream https://t.co/AwO4q3LOq2 pic.twitter.com/DO5HBTaJiO

— XHItalia (@XinhuaItalia) 23 Δεκεμβρίου 2019

US sanctions against Nord Stream 2 hit the interests of a large number of European countries. This is unfair competition. I instructed my colleagues from the Government to work out restrictive measures against the United States https://t.co/YgjWjXp07p pic.twitter.com/dJj2kUk194

Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE) 23 Δεκεμβρίου 2019

(πληροφορίες από Reuters, Financial Post)

Πηγή: Δε… μασάει η Ρωσία – Mεντβέντεφ: Σε λίγους μήνες έτοιμος ο Nord Stream 2 (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα