Δανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Γεωργίας για την παράνομη σφαγή των βιζόν λόγω κορονοϊού

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα Τετάρτη (18/11) ο υπουργός Γεωργίας της Δανίας, δηλώνοντας ότι η σφαγή όλων των βιζόν της χώρας, ακόμα και αυτών που δεν είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό, δεν είχε νομική βάση, ενώ παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον εντοπισμό μιας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού στα βιζόν, που μπορούσε να μεταδοθεί στον άνθρωπο, διατάχθηκε στις 4 Νοεμβρίου στη Δανία η σφαγή 15 έως 17 εκατομμύρια ζώων συνολικά. Βιζόν θανατώθηκαν και σε περιοχές της Ελλάδας μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού. 

Όμως εκτροφείς διαμαρτυρήθηκαν για τον σφαγιασμό υγιών ζώων και ο Τύπος αποκάλυψε ότι ο νόμος δεν επιτρέπει τον σφαγιασμό ζώων εκτός ζωνών συγκέντρωσης άρρωστων ζώων, κάτι που παραδέχθηκε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση παρουσίασε τότε ένα σχέδιο νόμου για την απαγόρευση της εκτροφής βιζόν έως το 2022, όμως οι ενέργειές της δεν έπεισαν ακόμη και τους αριστερούς υποστηρικτές της μειοψηφικής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης.

Denmark's Prime Minister Mette Frederiksen on Wednesday faced opposition calls to resign after her agriculture minister stepped down over an illegal order by the government to cull the country's farmed mink. pic.twitter.com/VIeL7KTb6d

— Twesigye Boaz (@Twesigye_Boaz7) November 18, 2020

Ο Μόγκενς Γένσεν είχε παραδεχθεί την περασμένη εβδομάδα ότι η εντολή της κυβέρνησης να θανατωθούν όλα τα βιζόν στη Δανία δεν είχε νομική βάση.

«Εκτιμώ πως δεν έχω πλέον την απαραίτητη υποστήριξη των κομμάτων του Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Γένσεν στη δημόσια τηλεόραση DR. «Οφείλω να υποβάλω την παραίτησή μου».

«Είναι απολύτως σαφές πως διαπράχθηκαν λάθη στο υπουργείο μου, και αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτά», πρόσθεσε καθώς δημοσιοποιήθηκε έκθεση για την εξέλιξη των γεγονότων.

Για τον επικεφαλής της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης Γιάκομπ Έλεμαν Γένσεν, «δεν είναι παρά μόνο η αρχή».

«Η εξέλιξη των γεγονότων πρέπει να εξετασθεί εις βάθος προκειμένου να προσδιοριστεί η ευθύνη της πρωθυπουργού», δήλωσε στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

Keywords
Τυχαία Θέματα