Χρυσές σφαίρες: Τα μαύρα ρούχα, οι βολές κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και τα βραβεία
Ένα ηχηρό μήνυμα κατά της σεξουαλική κακοποίηση στην κινηματογραφική βιομηχανία στάλθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις στην απονομή για τις Χρυσές Σφαίρες, καθώς οι αστέρες του Χόλιγουντ εμφανίστηκαν φορώντας μαύρα ρούχα.
Έμα Γουάτσον, Έμα Στόουν Χιου Τζάκμαν και Κρίστοφερ Πλάμερ ήταν μεταξύ των πολλών αστέρων που παρέστησαν στην 75η τελετή των πολυπόθητων βραβειων κινηματογράφου το Beverly Hilton Hotel στο Λος Άντζελες την Κυριακή το απόγευμα της Κυριακής.
Η αιτία των διαμαρτυριών ήταν το σκάνδαλο με τον αμερικανό παραγωγό τηλεοπτικό συγγραφέα Χάρβει Γουάινστιν, που έχει δεχθεί δεκάδες καταγγελίες από γυναίκες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι τις έχει παρενοχλήσει σεξουαλικά ή ακόμα και βίασει.
Η ηθοποιός Μέριλ Στριπ, που θα μπορούσε να πάρει μια χρυσή σφαίρα για το έργο της στο δράμα των μέσων ενημέρωσης “The Post”, είπε : “Οι άνθρωποι γνωρίζουν τώρα μια ανισορροπία ισχύος. Αυτό έχει οδηγήσει σε κατάχρηση στη βιομηχανία μας. (…) Είναι παντού».
Η Έμα Γουάτσον συνοδεύτηκε από τη φίλη της Marai Larasi, διευθυντή της βρετανικής γυναικείας οργάνωσης Imkaan.
“It really makes me emotional!” @EmmaWatson on the #WhyWeWearBlack movement at tonight’s #GoldenGlobes pic.twitter.com/5uZR1GEPTV
— Variety (@Variety) January 7, 2018
Πολλοί άνδρες φορούσαν ένα μαύρο πουκάμισο κάτω από το μαύρο σακάκι. “Δεν νομίζω ότι πρόκειται για σιωπηρή διαμαρτυρία. Αυτό θα κάνει τους ανθρώπους να μιλούν για το θέμα “, δήλωσε ο ηθοποιός David Thewlis.
Οι ακτιβιστές συνοδεύουν τα αστέρια
Η Έμα Γουάτσον και η Λόρα Ντερν ήταν μεταξύ των γυναικών που συνοδεύονταν από οκτώ γυναίκες ακτιβιστές στο γκαλά. Η Μέριλ Στριπ για παράδειγμα, ήρθε με την Ai-jen Poo, πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Οικιακών Εργαζομένων.
Η Ταράνα Μπιουρκ, που ξεκίνησε το #Metoo κίνημα κατά της σεξουαλικής επίθεσης, ήταν επίσης μεταξύ των φιλοξενούμενων και είχε προηγουμένως ανακοινώσει τη συμμετοχή των ακτιβιστών. Ως ένδειξη αλληλεγγύης για περισσότερη ισότητα των φύλων, πολλά αστέρια έφεραν ένα σήμα της πρωτοβουλίας «Time’s Up» .
Παρά το σοβαρό μήνυμα, πολλά αστέρια δεν παραιτήθηκαν από φανταχτερά ή τολμηρές δημιουργίες στα ρούχα τους. Η νικήτρια του Oscar Catherine Zeta-Jones ήρθε σε ένα μακρύ φόρεμα με χαμηλό λαιμόκοψη και φούστα. Υπήρχαν μόνο μερικά σημεία χρώματος στο κόκκινο χαλί – εδώ μια πράσινη σκιά ματιών, εκεί ένα πορτοκαλί φύλλο.
Οι Χρυσές Σφαίρες απονέμονται από την Ένωση Ξένων Τύπων στο Χόλιγουντ. Τα βραβεία ταινίας θεωρούνται ένα βαρόμετρο για τα Όσκαρ, το οποίο θα απονεμηθουν στις 4 Μαρτίου το. Οι Χρυσές Σφαίρες, η υψηλότερη τιμή του Χόλιγουντ μετά τα Όσκαρ, απονέμονται από την Ομοσπονδία Ξένου Τύπου HFPA)
Μία βολή κατά της σεξουαλικής κακοποίησης από τον παρουσιαστή άνοιξε τη βραδιά
«Καλησπέρα κυρίες μου, και σε όσους άνδρες απομένουν», ήταν η πρώτη ατάκα-βολή του παρουσιαστή της τελετής, του κωμικού Σεθ Μάιερς.
Είχε αρκετές ακόμη χιουμοριστικές, αλλά κυρίως καυστικές ατάκες για το Χόλιγουντ στη μετά Γουάινστιν εποχή: «Έχουμε 2018, η μαριχουάνα επιτέλους είναι νόμιμη, η σεξουαλική παρενόχληση επιτέλους δεν είναι», σημείωσε και πρόσθεσε: «για τους άνδρες υποψήφιους στην αίθουσα απόψε, αυτή πρέπει να είναι η πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες που δεν θα σας τρομοκρατήσει το ενδεχόμενο να ακούσετε το όνομά σας να προφέρεται δυνατά δημόσια».
H Νικόλ Κίντμαν εκθείασε «τη δύναμη των γυναικών»
Ήταν η Νικόλ Κίντμαν αυτή που πήρε το πρώτο βραβείο της βραδιάς, αυτό της καλύτερης ηθοποιού σε τηλεοπτική μίνι σειρά (τη Big Little Lies), στην οποία υποδύεται μια γυναίκα που υφίσταται συστηματική σωματική κακοποίηση από τον σύζυγό της. Απέτισε φόρο τιμής στις συμπρωταγωνίστριές της, όπως η Ρις Ουίδερσπουν, πριν εκθειάσει «τη δύναμη των γυναικών» παραλαμβάνοντας την 4η Χρυσή Σφαίρα της καριέρας της μέχρι σήμερα.
“Wow! The power of women.” Nicole Kidman takes the stage after winning Best Performance by an Actress in a Limited Series or a Motion Picture Made for TV at the #GoldenGlobes. pic.twitter.com/8H5pL89usJ
— Golden Globe Awards (@goldenglobes) January 8, 2018
Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκορντ, ο οποίος υποδύεται τον βίαιο σύζυγο, επίσης βραβεύθηκε (δεύτερος ανδρικός ρόλος), όπως και η Λόρα Ντερν (δεύτερος γυναικείος) που επίσης παίζει στη σειρά.
Find a friend who looks at you, loves and supports you the way Reese does when it comes to Nicole Kidman #GoldenGlobes pic.twitter.com/w3BdOaOB0z
— jade (@jade_michelle) January 8, 2018
Βραβείο καλύτερης τηλεοπτικής σειράς στο δυστοπικό δράμα The Handmaid’s Tale
Βραβείο καλύτερης τηλεοπτικής σειράς έλαβε το δυστοπικό δράμα The Handmaid’s Tale, που θέλει τις ΗΠΑ να στενάζουν στα χέρια μιας φονταμενταλιστικής δικτατορίας η οποία μετατρέπει τις γυναίκες που έχουν τη δυνατότητα να τεκνοποιήσουν σε σκλάβες. Ο δημιουργός της σειράς Μπρους Μίλερ απηύθυνε έκκληση σε όλες και όλους να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε το σενάριό της να «μη γίνει πραγματικότητα» και κατήγγειλε τις επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων των γυναικών στις ΗΠΑ.
Δεν ήταν έκπληξη το ότι η πρωταγωνίστρια, η Ελίζαμπεθ Μος, που κέρδισε το βραβείο καλύτερου πρώτου ρόλου σε δραματική σειρά, το αφιέρωσε στη συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε η σειρά, τη Μάργκαρετ Άτγουντ, και «στις γυναίκες (…) που βρίσκουν το θάρρος να υψώσουν το ανάστημά τους εναντίον της μισαλλοδοξίας και της αδικίας».
Η ταινία In the Fade του τούρκου σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν –γαλλική συμπαραγωγή- κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας σε ξένη γλώσσα.
«Το να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια μας είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε»
Μία από τις πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς ήταν και ο ευχαριστήριος λόγος της παρουσιάστριας, Όπρα Γουίνφρεϊ, όταν παρέλαβε το βραβείο Σεσίλ Ντε Μιλ για τη συνολική της παρουσία στην τηλεόραση.
Η Γουίνφρεϊ έκανε ειδική αναφορά στην Ρέισι Τέιλορ, μια αφροαμερικανή η οποία το 1944 βιάστηκε ομαδικά από έξι λευκούς άνδρες και η ιστορία της οποίας έχει ουσιαστικά ξεχαστεί.
Η Όπρα Γουίνφρεϊ έκανε τους παραλληλισμούς από την ζωή της με όσα συμβαίνουν σήμερα γύρω μας. «Έζησε, όπως όλοι μας έχουμε ζήσει, σε μια κοινωνία χτυπημένη από ισχυρούς άντρες. Για πάρα πολύ καιρό, οι γυναίκες δεν ακούγονταν ή φοβόντουσαν να τολμούσαν να πουν την αλήθεια, εξαιτίας της δύναμης αυτών των αντρών. Αλλά ο χρόνος τους τελείωσε», είπε και ολοκλήρωσε την ομιλία της καταχειροκροτούμενη από το κοινό: «Ελπίζω ότι η Ρέισι Τέιλορ πέθανε γνωρίζοντας ότι η αλήθεια της, συνεχίζει να υπάρχει. Αυτό που ξέρω είναι ότι το να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια μας είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε».
Αναλυτικά οι νικητές ανά κατηγορία:
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΡΑΜΑ
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ/ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
Lady Bird
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Coco
Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑ
Gary Oldman, Darkest Hour
Α΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑ
Frances McDormand, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Α΄ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΕ ΚΩΜΩΔΙΑ/ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
James Franco, The Disaster Artist
Α΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΕ ΚΩΜΩΔΙΑ/ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
Saoirse Ronan, Lady Bird
Β΄ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ
Sam Rockwell, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Β΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ
Allison Janney, I, Tonya
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Guillermo del Toro, The Shape of Water
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΚΟΡ
The Shape of Water
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ
In the Fade
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΡΙΤΖΙΝΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
The Greatest Showman – ‘This Is Me’
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
The Handmaid’s Tale
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΩΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
The Marvelous Mrs. Maisel
Α΄ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΕ ΚΩΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ/ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
Aziz Ansari – Master of None
Α΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΕ ΚΩΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ/ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
Rachel Brosnahan – The Marvelous Mrs. Maisel
Α΄ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
Sterling K. Brown, This is Us
Α΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
Elisabeth Moss, The Handmaid’s Tale
Α΄ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΕ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ
Ewan McGregor – Fargo
Α΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΕ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ
Nicole Kidman – Big Little Lies
Β΄ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Alexander Skarsgard – Big Little Lies
Β΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Laura Dern – Big Little Lies
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μητρώο Πολιτών: Ανακοινώθηκε ημέρα έναρξης -«Διακοπή» σε Δημοτολόγια & Ληξιαρχεία
- Νέα δημοσκόπηση της MRB με εκπλήξεις
- Κλείνει το θέμα της ονομασίας από Ελλάδα – Σκόπια πίσω από κλειστές πόρτες
- Τα τηλεφωνήματα για «επικείμενο σεισμό» -Η απάντηση Τσελέντη
- Η Ισπανίδα που ποζάρει για να προκαλέσει
- Γέννησε η Μαριέττα Χρουσαλά
- ΕΟΠΥΥ: Ίδρυση νέων φαρμακείων και νέες συμβάσεις γιατρών
- Νέο κύμα βίας στο Μεξικό: 18 νεκροί από συγκρούσεις σε τουριστικά θέρετρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Τσελέντης για επικείμενο σεισμό: Αν διαπιστώσω κάτι, θα ενημερώσω τις αρχές (εικόνα)
- Ο Πολάκης προειδοποιεί την Ντόρα για την κόλαση των αντίχριστων
- Η αυτοθυσία του Νίκου Τεμπονέρα παραμένει ζωντανή 27 χρόνια μετά (εικόνες – video)
- Πόσο «ανθυγιεινή» είναι η εργασία σε νυχτερινή βάρδια – Επιστήμονες απαντούν
- Στην «κατάψυξη» οι ΗΠΑ, χιονοθύελλα στην Ισπανία, καύσωνας στην Αυστραλία (video)
- Μεθυσμένος οδηγός στην Κόρινθο πήρε σβάρνα έξι αυτοκίνητα (εικόνες – video)
- Τσίπρας στο υπουργικό: Κλείνουμε τον μεγάλο κύκλο επιτροπείας που ξεκίνησε το 2010 (video)
- Ανοιξιάτικος ο καιρός σήμερα με λίγες νεφώσεις και άνοδο της θερμοκρασίας

- Τελευταία Νέα altsantiri
- Νέες ενδείξεις για μεγάλο αστεροειδή που έπεσε στην Ασία πριν από 800.000 χρόνια
- Ο Πολάκης προειδοποιεί την Ντόρα για την κόλαση των αντίχριστων
- Πόσο «ανθυγιεινή» είναι η εργασία σε νυχτερινή βάρδια – Επιστήμονες απαντούν
- Μεθυσμένος οδηγός στην Κόρινθο πήρε σβάρνα έξι αυτοκίνητα (εικόνες – video)
- Κινδυνεύει να εκραγεί το δεξαμενόπλοιο στην Κίνα – Εντοπίστηκε το πτώμα ενός ναύτη (video)
- Στην «κατάψυξη» οι ΗΠΑ, χιονοθύελλα στην Ισπανία, καύσωνας στην Αυστραλία (video)
- Η αυτοθυσία του Νίκου Τεμπονέρα παραμένει ζωντανή 27 χρόνια μετά (εικόνες – video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μεθυσμένος οδηγός στην Κόρινθο τράκαρε με 6 αυτοκίνητα (φωτο-video)
- Σήμερα ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις – Οι οδηγίες της ΕΣΕΕ
- Πολιτική αστάθεια στην κατεχόμενη Κύπρο μετά τις «εκλογές»
- Live: Τα κρίσιμα στοιχήματα του 2018 στο Υπουργικό Συμβούλιο
- Παιδιά 7 και 12 χρόνων οι δράστες κλοπής σε καφετέρια
- Τέσσερα νέα σχολεία στο Μαλάουι από την Μαντόνα
- Κατεχόμενα: Άνοδος της Δεξιάς, πτώση της Αριστεράς και είσοδος δύο νέων κομμάτων
- Γαλλία: Ξεπέρασαν τις 100.000 οι αιτήσεις ασύλου το 2017