Χρήστες ανακαλύπτουν ότι το Facebook αποθηκεύει τις κλήσεις και τα μηνύματά τους

Καθώς ολοένα και περισσότεροι χρήστες διαγράφουν τους λογαριασμούς του Facebook μετά το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica, πολλοί από αυτούς ανακαλύπτουν ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποθηκεύει πολύ περισσότερα στοιχεία από ό,τι θα περίμενε κανείς, όπως πλήρη αρχεία των εισερχόμενων και εξερχόμενων κλήσεων, αλλά και μηνυμάτων SMS.

Το να διαγραφεί κανείς από το Facebook

αποδεικνύεται ότι δεν είναι και η πιο απλή υπόθεση. Το πρώτο βήμα είναι η απενεργοποίηση του λογαριασμού που αφήνει κάποιες προσωπικές πληροφορίες στους servers της εταιρείας.

Έτσι, σύμφωνα με τον Guardian, όταν οι χρήστες ζήτησαν τη διαγραφή των λογαριασμών τους, η εταιρεία τους πρότεινε να κατεβάσουν ένα αντίγραφο των δεδομένων τους στο Facebook. Και ακριβώς αυτό αποκάλυψε τον βαθμό των πληροφοριών που αποθηκεύονται στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα χρήστης, o Dylan McKay, δήλωσε στο twitter, ότι την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2017 τα αρχεία του περιείχαν metadata κάθε κλήσης που είχε κάνει, συμπεριλαμβανομένων της ώρας και της διάρκειας αλλά και metadata για κάθε μήνυμα που έλαβε ή έστειλε.

Κάποιοι άλλοι χρήστες επεσήμαναν ότι στις πληροφορίες που ανακάλυψαν περιλαμβάνονταν οι επαφές τους, το ημερολόγιό τους και τα γενέθλια των φίλων τους.

Εκπρόσωπος του Facebook ανέφερε σχετικά ότι «το πιο σημαντικό μέρος στις εφαρμογές μέσω των οποίων συνδέεσαι με άλλους ανθρώπους, είναι να σε διευκολύνουν να βρίσκεις τους ανθρώπους αυτούς. Έτσι το πρώτο πράγμα που συμβαίνει όταν κάνεις sign in στο smartphone ή σε ένα social app, είναι το uploading των επαφών των χρηστών από τον τηλεφωνικό κατάλογο.

Το «ανέβασμα» των εφαρμογών είναι προαιρετικό. Το μέσο ρωτάει τους χρήστες αν θέλουν να δώσουν άδεια για να το uploading των επαφών από το τηλέφωνό τους. Επίσης οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να διαγράψουν τις πληροφορίες αυτές οποιαδήποτε στιγμή, ενώ μπορούν να τις δουν στην επιλογή «Download Your Information tool».

Το Facebook ζητά την άδεια να μεταφορτώσει αυτού του είδους τις πληροφορίες για διάφορους λόγους: Το βιβλίο διευθύνσεων, για παράδειγμα, μετοφορτώνεται για να βοηθήσει τους χρήστες να βρουν φίλους στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης αλλά και για να βοηθήσει τον αλγόριθμο της εφαρμογής να δώσει προτεραιότητα σε συγκεκριμένο περιεχόμενο. Το Messenger για το Android ζητά την άδεια για να διαβάζει τις κλήσεις και τα SMS για τους ίδιους λόγους.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να σταματήσουν τη μεταφόρτωση των επαφών τους αλλά και να διαγράψουν όλες τις προηγούμενες επαφές που έχουν μεταφορτωθεί επιλέγοντας το «turning off» στο «continuous uploading» στις ρυθμίσεις του Messenger app.

Η προσωρινή διαγραφή του Facebook πάντως θα έχει ως αποτέλεσμα στη μη μεταφόρτωση των αρχείων αλλά και στη διαγραφή των προηγούμενων.

Keywords
Τυχαία Θέματα