Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του ρατσισμού στους δρόμους της Βοστόνης (εικόνες – video)

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κατά του ρατσισμού στη Βοστόνη κι ενώ η ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη στις ΗΠΑ, μία εβδομάδα μετά τις ταραχές στο Σάρλτοσβιλ.

Αντιρατσιστικές οργανώσεις απηύθυναν κάλεσμα για μια ογκώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αφού μια οργάνωση, η οποία υποσχόταν να ενώσει τους συντηρητικούς που πρόσκεινται στην άκρα δεξιά, απηύθυνε κάλεσμα για μια συγκέντρωση στο κέντρο της Βοστόνης σήμερα με στόχο όσοι συμμετάσχουν να υπερασπιστούν την «ελευθερία του λόγου».

Το

μεσημέρι τοπική ώρα, περίπου 4.000 διαδηλωτές κατά του ρατσισμού και του φασισμού κατέβαιναν την οδό Τρέμοντ με κατεύθυνση την πλατεία Μπόστον Κόμον, μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή.

«Είναι καιρός να κάνουμε κάτι» δήλωσε η Κέιτι Ζιπς, μια διαδηλώτρια που ήλθε από το Μάλντεν, στα βόρεια περίχωρα της Βοστόνης. «Βρισκόμαστε εδώ με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που αντιστέκονται».

Η αστυνομία και οι δημοτικές αρχές ενέτειναν τις εκκλήσεις για ηρεμία, στον απόηχο των διαδηλώσεων στο Σάρλοτσβιλ το περασμένο Σαββατοκύριακο και των ταραχών που ξέσπασαν.

«Δεν θα ανεχθούμε την παραμικρή βία» προειδοποίησε σήμερα ο δήμαρχος της Βοστόνης, Μάρτι Ουόλς, σε ένα tweet.

«Ζητάω από όλο τον κόσμο να διαδηλώσει ειρηνικά και να σεβαστεί την πόλη μας. Είμαστε ενωμένοι κατά της μισαλλοδοξίας» συμπλήρωσε.

We will not tolerate violence or property damage of any kind. If you’ll be at the Common today, read our advisory: https://t.co/wFiZX0YA9R

— Mayor Marty Walsh (@marty_walsh) 19 Αυγούστου 2017

I ask everyone to be peaceful today and respect our City. Love, not hate. We stand together against intolerance.

— Mayor Marty Walsh (@marty_walsh) 19 Αυγούστου 2017

Τουλάχιστον 500 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να κρατήσουν σε απόσταση τους διαδηλωτές των δύο συγκεντρώσεων.

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και αντιρατσιστών

Όταν ωστόσο οι χιλιάδες αντιρατσιστές διαδηλωτές -μεταξύ 15.000 έως 30.000 σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ- συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βοστόνης, σε κοντινή απόσταση από την πορεία των ακροδεξιών, ορισμένοι εξ αυτών απωθήθηκαν με τη βία από την αστυνομία. Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας χτύπησαν με τα γκλομπ το πλήθος, μετέδωσε ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από την άλλη, ορισμένοι από τους διαδηλωτές στράφηκαν εναντίον των αστυνομικών τους οποίους κατηγόρησαν ότι υπερασπίζονται τους «ναζί», σύμφωνα με τον φωτογράφο.

Όπως έγραψε η εφημερίδα Boston Globe, 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Δεν είναι σαφές εάν υπήρξαν και τραυματισμοί.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων γιατί δεν καταδίκασε ευθέως τους νεοναζί στο Σάρλοτσβιλ, αντέδρασε στις εικόνες των συμπλοκών κι ανάρτησε το εξής μήνυμα στο Twitter:

«Φαίνεται πως υπάρχουν πολλοί ταραχοποιοί (που στρέφονται) κατά της αστυνομίας στη Βοστόνη. Οι αστυνομικοί φάνηκαν σκληροί και ικανοί. Ευχαριστώ».

Looks like many anti-police agitators in Boston. Police are looking tough and smart! Thank you.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 19 Αυγούστου 2017

Great job by all law enforcement officers and Boston Mayor @Marty_Walsh.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 19 Αυγούστου 2017

Our great country has been divided for decades. Sometimes you need protest in order to heal, & we will heal, & be stronger than ever before!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 19 Αυγούστου 2017

I want to applaud the many protestors in Boston who are speaking out against bigotry and hate. Our country will soon come together as one!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 19 Αυγούστου 2017

Τα επεισόδια σημειώθηκαν αφού η συγκέντρωση των ακροδεξιών, για τη διεξαγωγή της οποίας οι δημοτικές αρχές είχαν επιβάλει πολύ αυστηρούς όρους και περιορισμένη διάρκεια δύο ωρών, είχε ήδη τελειώσει.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα