Χάσμα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης στη μείωση ΑΕΠ

Τα πλήγματα που επέφερε ο νέος κορονοϊός στις οικονομίες της Ευρωζώνης ήταν πολύ διαφορετικά, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Η συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 15% (σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019) συγκαλύπτει τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των 10 χωρών (σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα), για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, με την πτώση του ΑΕΠ να κυμαίνεται από 3,7% στη Λιθουανία έως 22,1% στην Ισπανία.

Πιο βαριές απώλειες στον Νότο

Οι χώρες του Νότου έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες στις οικονομίες τους, οι οποίες είναι έως και διπλάσιες σε σχέση με αυτές της Γερμανίας, ενώ οι χώρες της Βαλτικής έχουν τις χαμηλότερες απώλειες.

Μετά την Ισπανία, τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ κατέγραψαν η Γαλλία (19%), η Ιταλία (17,3%) και η Πορτογαλία (16,5%), ενώ η πτώση στη Γερμανία ήταν 11,7%. Χαμηλότερη από τον μέσο όρο ήταν η μείωση του ΑΕΠ στο Βέλγιο (14,5%), την Αυστρία (13,3%), την Τσεχία (10,7%) και τη Λετονία (9,6%).

Η Eurostat ανέφερε ότι οι προσωρινές εκτιμήσεις της βασίζονται σε πηγές στοιχείων που δεν είναι πλήρεις και υπόκεινται σε περαιτέρω αναθεώρηση. Η επόμενη εκτίμηση για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου θα δημοσιευθεί στις 14 Αυγούστου.

Σε ναδίρ 52 ετών το γαλλικό ΑΕΠ με πτώση 13,8% στο β’ τρίμηνο

Η Γαλλία κατέγραψε ιστορική μείωση του ΑΕΠ της το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κατά 13,8%, εξαιτίας του αντίκτυπου τα πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε την Παρασκευή (31/07) το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE).

Αφότου άρχισε να καταγράφει δεδομένα για την οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία σε τριμηνιαία βάση, το Ινστιτούτο δεν έχει καταγράψει ποτέ τέτοια κατακρήμνισή του.
Εξάλλου, αναθεώρησε την εκτίμησή του για το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας ότι μειώθηκε κατά 5,9% και όχι κατά 5,3%, όπως υπολόγιζε ως εδώ.

Η μείωση της δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο πάντως ήταν μικρότερη από ότι ανέμενε η πλειονότητα των αναλυτών του ίδιου του INSEE (προέβλεπε -17% τον Ιούνιο). Η κατανάλωση των νοικοκυριών, βασική συνιστώσα της ανάπτυξης, μειώθηκε κατά 11%, οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 17,8%, οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 25,5%.

Η μείωση του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους «συνδέεται με τη διακοπή των “μη απαραίτητων” δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν από τα μέσα του Μαρτίου ως τις αρχές του Μαΐου», εξήγησε το Ινστιτούτο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Η προοδευτική άρση των περιορισμών οδήγησε σε σταδιακή επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάιο και κατόπιν τον Ιούνιο, μετά το χαμηλό όπου είχε φθάσει τον Απρίλιο», συνεχίζει το κείμενο.

Από τον Μάη του 1968

Η πιο απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση που είχε καταγραφεί στη Γαλλία προτού τη χτυπήσει η πανδημία του κορονοϊού ανάγεται στο δεύτερο τρίμηνο του 1968 και οφειλόταν στη γενική απεργία του Μαΐου, αλλά είχε ακολουθηθεί από ανάπτυξη 8% το καλοκαίρι.

Ρωμαλέα ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας, μετά την αβυσσαλέα πτώση της, προβλέπεται για αργότερα φέτος: το INSEE αναμένει ότι θα φθάσει το 19% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, η Natixis το 16%, η Τράπεζα της Γαλλίας (Banque de France, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας) το 14%.

Μ. Ροτ για τις διαφωνίες για το δημοσιονομικό πακέτο: Δεν είναι η ώρα για παιχνιδάκια

Την ίδια ώρα, o υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά θέματα Μίχαελ Ροτ θέματα καλεί το Ευρωκοινοβούλιο να επισπεύσει τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό πακέτο ύψους πολλών δισεκατομμυρίων της ΕΕ. «Τώρα δεν είναι η ώρα για παιχνιδάκια. Ήρθε η ώρα για (να σταλεί) ένα άμεσο μήνυμα για την ικανότητα δράσης και επίδειξης αλληλεγγύης (της ΕΕ). Οι χώρες και οι τομείς της οικονομίας που αντιμετωπίζουν κρίσεις αναμένουν ταχεία βοήθεια», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων του «Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND).

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για ένα δημοσιονομικό πακέτο ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ – 1.074 δισεκατομμύρια ευρώ για το επόμενο επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο (δηλ, τον προϋπολογισμό της ΕΕ) και 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού. Tο Ευρωκοινοβούλιο θέλει, ωστόσο, να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα για την έρευνα, την προστασία του κλίματος, την υγεία, τους σπουδαστές και τη μεταναστευτική πολιτική κατά τη διαδικασία συνδιαλλαγής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άνοιξε την Τετάρτη (29/07) τον δρόμο για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Θα διαπραγματευτούμε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ισότιμη βάση, κάτι που είναι σημαντικό. Ο συμβιβασμός μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά σίγουρα δεν είναι η τελική απόφαση», δήλωσε ο Ροτ.

Ο Ροτ υπερασπίστηκε επίσης την προβλεπόμενη ρήτρα, η οποία αποσκοπεί να συνδέσει τα κονδύλια της ΕΕ με τη συμμόρφωση προς τις αρχές του κράτος δικαίου. «Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν δημιουργήσει τη δυνατότητα υπεράσπισης του κράτους δικαίου με μια ομολογουμένως περίπλοκη διατύπωση. Η Πολωνία και η Ουγγαρία είναι της γνώμης ότι μια τέτοια σύνδεση δεν θα υπάρξει ούτε στο μέλλον. Εμένα με εκπλήσσει η επανερμηνεία στη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία, Τι (ακριβώς) δεν κατάλαβαν; Η απόφαση προβλέπει την εφαρμογή της προταθείσας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρήτρας για το κράτους δικαίου», τόνισε.

Υποστήριξε δε ότι «το μόνο ανοικτό θέμα είναι εάν, αφού η Επιτροπή διαπιστώσει παραβιάσεις του κράτους δικαίου, η πλειονότητα των προτεινόμενων κυρώσεων θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί κατά πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ή αν (οι κυρώσεις) θα τεθούν σε ισχύ αυτόματα – εκτός εάν η ειδική πλειοψηφία τις καταψηφίσει. Επίσης, θα είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός εάν οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου έχουν οικονομικές συνέπειες».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
αεπ, αεπ, μειωση, χασμα, κορονοϊός, eurostat, ελλαδα, γαλλια, μαΐου, απεργια, καλοκαιρι, τραπεζες, france, spd, δηλ, ουγγαρια, ισχύ, απε-μπε, εθνικη τραπεζα, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια 7 απριλιου, απεργια 11 μαιου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, χωρες, βελγιο, βημα, βουδαπεστη, γερμανια, θεμα, ισπανια, ιταλια, πλαισιο, υγεια, ωρα, αυστρια, απε, βρισκεται, δευτερο, δυνατοτητα, ευρω, εκτιμηση, επενδυσεις, ερευνα, ετων, ιδια, υφυπουργος, ιδρυμα, κειμενο, λετονια, λιθουανια, μαη, μαΐου, ναδιρ, πολωνια, πορτογαλια, ρητρα, σιγουρα, τσεχια, ισχύ, φυλλα, eurostat, εφαρμογη, εξαγωγες, εθνικο, france, πακετο, πηγες, τραπεζα, θεματα
Τυχαία Θέματα