Χαρδαλιάς: «Υγειονομική βόμβα», που ήταν έτοιμη να εκραγεί, τα δύο αεροπλάνα με Έλληνες από την Ισπανία

Για «υγειονομική βόμβα» που ήταν έτοιμη να εκραγεί στη χώρα μας έκανε λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, μιλώντας για τα μέτρα που πάρθηκαν για τις δυο πτήσεις από την Ισπανία, με τους έλληνες που επέστρεψαν, ανάμεσά τους και φοιτητές. Συνάνθρωποί μας που έχουν μπει σε καραντίνα 14 ημερών.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων αναφέρθηκε στα εισαγόμενα κρούσματα και ειδικότερα σε πτήσεις από Βόρεια Ισπανία, όπου 263 επιβάτες τέθηκαν σε απομόνωση, ενώ κατά τη διεξαγωγή

ελέγχων 21 βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Επίσης, έδωσε νεότερα στοιχεία για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού στην κυκλοφορία…

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, «παρατηρήσαμε ότι τα περισσότερα κρούσματα έρχονται από τη βόρεια Ισπανία, προχωρήσαμε στην απομόνωση των επιβατών. 21 από τους 263 επιβάτες επαναπατρισμού ήταν θετικοί». Ειδικότερα, από τη Βαρκελώνη ήταν 11 άνδρες και 3 γυναίκες και από την Μαδρίτη 6 γυναίκες και 1 άνδρας.

Σημειώνεται πως οι επιβάτες των δυο πτήσεων είχαν εκδηλώσει γραπτώς το ενδιαφέρον τους για επιστροφή στην Ελλάδα και είχαν καταγραφεί στους καταλόγους της πρεσβείας της Ελλάδος στη Μαδρίτη, αλλά η απόφαση για καραντίνα προκάλεσε διαμαρτυρίες.

«Η απόφασή μας για την απομόνωση βασίστηκε σε συγκεκριμένα μοντέλα ρίσκων. Τα περισσότερα κρούσματα της νόσου προέρχονταν από τη Βόρεια Ισπανία και οι πτήσεις προέρχονταν από Βαρκελώνη και περιοχές της Βόρειας Ισπανίας… Βλέποντας αυτό προχωρήσαμε στην απομόνωση», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τα άλλα, όπως έγιναν γνωστά, σε σύνολο 161 ελέγχων οχτώ άτομα, συγγενείς ασθενών, που έπρεπε να βρίσκονται σε καραντίνα, βρέθηκαν εκτός σπιτιού, τους επιβλήθηκαν πρόστιμα 5.000 ευρώ και ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις.

«Η συντριπτική πλειοψηφία δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων που έχουμε λάβει και να λειτουργεί σωστά», διευκρίνισε πάντως ο κ. Χαρδαλιάς.  Σε ό,τι αφορά τη φόρμα Α πρέπει υποχρεωτικά να φέρει τη σφραγίδα του εργοδότη ειδάλλως θα επιβάλλεται πρόστιμο ξεκαθάρισε επίσης ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Έχουν σταλεί 1,3 εκατ. SMS στο 13033 μέσα σε ένα 24ωρο, από τις 6 το πρωί της Δευτέρας ώς τις 6 το απόγευμα της Τρίτης», τόνισε για τις μετακινήσεις.

Ακόμη ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πρόσθεσε ότι η λειτουργία των σούπερ μάρκετ θα είναι Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 07:00 – 21:00 και Σάββατο 07:00 – 20:00.

Πηγή: Χαρδαλιάς: «Υγειονομική βόμβα», που ήταν έτοιμη να εκραγεί, τα δύο αεροπλάνα με Έλληνες από την Ισπανία - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα