Χαιρέτισε την αποχή ο Ιβάνοφ – «Αποτυχημένο το δημοψήφισμα, ο λαός απέρριψε τη συμφωνία»

«Το δημοψήφισμα απέτυχε και αυτοί που ισχυρίζονται το αντίθετο ας μην προσπαθήσουν να παραποιήσουν την πραγματικότητα»«Ο λαός απέρριψε τη συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε τη διαφωνία του με βιαστικές και επιζήμιες αποφάσεις»Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ζήτησε από την κυβέρνηση Ζάεφ να αναλάβει τις ευθύνες της«Στα χέρια των πολιτικών στην ΠΓΔΜ να αποφασίσουν για τη
μελλοντική πορεία», διαμηνύουν ΕΕ – ΝΑΤΟ«Η ΠΓΔΜ πρέπει να πάρει τώρα σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της», τόνισε ο ΝίμιτςΤα επόμενα βήματα του Ζάεφ και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογώνΑπογοήτευση στο Βερολίνο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ – Έκκληση για επικύρωση της συμφωνίας

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμά του, χαιρέτισε την επιλογή της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων της χώρας να απέχει από το χθεσινό δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και εκτίμησε ότι αυτό απέτυχε.

«H πραγματικότητα είναι πως το χθεσινό δημοψήφισμα απέτυχε και αυτοί που ισχυρίζονται το αντίθετο ας μην προσπαθήσουν να παραποιήσουν την πραγματικότητα», πρόσθεσε.

«Στο χθεσινό δημοψήφισμα, ο λαός απέρριψε τη συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε τη διαφωνία του με βιαστικές και επιζήμιες αποφάσεις, που εγκρίθηκαν χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί εθνική συναίνεση. Η σιωπηρή πλειοψηφία ήταν αυτή που αποφάσισε. Το μποϊκοτάζ είναι η φωνή εκείνων που είναι υποτιμημένοι και δεν ακούγονται», ανέφερε ακόμη.

Ο Ιβάνοφ σημείωσε ακόμη ότι η βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων να απέχουν από το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει σεβαστή απ’ όλους και ζήτησε από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να αναλάβει τις ευθύνες της για το «αποτυχημένο δημοψήφισμα».

«Στα χέρια των πολιτικών στην ΠΓΔΜ να αποφασίσουν για τη μελλοντική πορεία», διαμηνύουν ΕΕ – ΝΑΤΟ

Την ιστορική ευκαιρία που δημιούργησε για την ΠΓΔΜ και τους πολίτες της η συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ.

Αναλυτικά η κοινή δήλωση:

«Η συμφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δημιούργησε μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα (σ.σ. την πΓΔΜ) να ενταχθεί στη διατλαντική και την ευρωπαϊκή κοινότητα ως ισότιμο μέλος. Αυτό θα αλλάξει τη ζωή του λαού της χώρας και της ζωής των παιδιών προς το καλύτερο.

Στο χθεσινό συμβουλευτικό δημοψήφισμα, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων υποστήριξε αυτήν την πορεία. Τώρα είναι στα χέρια των πολιτικών στα Σκόπια να αποφασίσουν για τη μελλοντική πορεία.

Οι αποφάσεις που λαμβάνουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα καθορίσουν την τύχη της χώρας τους και του λαού τους για πολλές επόμενες γενιές. Τους ενθαρρύνουμε να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία».

«Η ΠΓΔΜ πρέπει να πάρει τώρα σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της», τόνισε ο Νίμιτς

Είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας τώρα να ληφθούν υπόψη τα συμβουλευτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, να συζητηθεί το θέμα και να διαβιβαστεί στο Κοινοβούλιο» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Μάθιου Νίμιτς με αφορμή το δημοψήφισμα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα» ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την πεποίθηση πως η ηγεσία της ΠΓΔΜ πρέπει να πάρει κάποιες πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

Τα επόμενα βήματα του Ζάεφ και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται πλέον να θέσει εκ νέου στο κοινοβούλιο την ψηφοφορία με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή του Συντάγματος.

Χρονικά, η ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ αναμένεται να διεξαχθεί το επόμενο διάστημα και πιθανώς έως τα τέλη του χρόνου και αφού έχει προηγηθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η εθνικιστική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE έχει 49 έδρες στο κοινοβούλιο (επί συνόλου 120), αρκετές ώστε να αποτρέψει την έγκριση της συμφωνίας με την πλειοψηφία δύο τρίτων (80 ψήφοι) που απαιτείται για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο σκοπιανό πρωθυπουργός αναζητά 11 επιπλέον βουλευτές προκειμένου εξασφαλίσει την προβλεπόμενη πλειοψηφία, γεγονός που αναμένεται να αποδειχθεί αρκετά δύσκολο δεδομένων των έντονων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης.

Αν δεν βρεθούν οι 11 αυτοί βουλευτές ο Ζόραν Ζάεφ, όπως έχει ενημερώσει συνομιλητές του από τη διεθνή κοινότητα, θα προχωρήσει άμεσα σε κάλπες

Πρόθεση του Ζάεφ είναι οι πρόωρες κάλπες να διεξαχθούν στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς πιέζεται από τις ημερομηνίες και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η Συμφωνία.

Απογοήτευση στο Βερολίνο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ – Έκκληση για επικύρωση της συμφωνίας

H ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle τονίζει ότι «απογοήτευση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επικρατεί στο Βερολίνο, που κάνει έκκληση για επικύρωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό», παραθέτοντας παράλληλα σειρά από δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της DW, που τιτλοφορείται «Βερολίνο – Αξιοποιείστε τις ιστορικές ευκαιρίες», ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σε γραπτή του δήλωση, επισημαίνει τα εξής: «Ακόμη και αν πολλοί θα εύχονταν μεγαλύτερη συμμετοχή, χαίρομαι που μια συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που έκαναν χρήση του δημοκρατικού τους δικαιώματος ψήφισε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα. Όλοι αυτοί θέλουν η χώρα τους να συνεχίσει την πορεία της προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να επιλυθεί η διαμάχη που χώριζε 27 χρόνια “Μακεδόνες” και Έλληνες. Είναι καλό που μετά το συμβουλευτικό δημοψήφισμα η συμφωνία θα συζητηθεί στη “μακεδονική” βουλή». Στη συνέχεια ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός καλεί «όλες τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια και την Αθήνα, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της ιστορικής συμφωνίας και να θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία, που ενισχύει τις σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες και συμβάλει στη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα