«Μπρα ντε φερ» Ρούτε – Βίλντερς στην Ολλανδία (εικόνες)

Κρίσιμη η ψήφος των αναποφάσιστωνΑριθμός – ρεκόρ 28 κομμάτωνΥψηλή η προσέλευση στις κάλπεςΚανείς δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το PVV του Γκέερτ Βίλντερς

Εκατομμύρια Ολλανδοί, πολλοί από τους οποίους είναι ακόμη αναποφάσιστοι έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από θέματα ταυτότητας και μία διπλωματική κρίση με την Τουρκία, ψηφίζουν στις εκλογές που θεωρούνται βαρόμετρο για τον λαϊκισμό στην Ευρώπη.

Μετά το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές

εκλογές, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην παράταξη του ισλαμοφοβικού ολλανδού βουλευτή Γκεερτ Βίλντερς, που υποχώρησε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αφού ηγήθηκε επί μήνες στην προεκλογική κούρσα στην Ολλανδία.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι πολύ υψηλότερη απ’ ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos, που διενεργεί επίσης και το exit poll.

Στις 14:45 ώρα Ελλάδας και ενώ οι κάλπες είναι ήδη ανοικτές για περισσότερο από έξι ώρες, η συμμετοχή εκτιμάτο στο 33%, συγκριτικά με 27% στις προηγούμενες εκλογές του 2012, όταν το τελικό ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στο 74,6%.

Ο Βίλντερς ψήφισε πρωί πρωί σε σχολείο στα περίχωρα της Χάγης, παρουσία πλήθους δημοσιογράφων. «Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, το τζίνι δεν θα επιστρέψει στο μπουκάλι και αυτή η πατριωτική επανάσταση ήρθε για να μείνει», είπε.

«Πιστεύω ότι τα γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ίσως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν ότι οι κανονικοί άνθρωποι θέλουν να είναι και πάλι κυρίαρχοι στη χώρα τους».

Στην άλλη πλευρά της Χάγης, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προσπάθησε να μετατρέψει τις εκλογές σε μονομαχία με τον Βίλντερς, αντάλλαξε στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε μερικές κουβέντες με μαθητές που φώναζαν το όνομά του διαβεβαιώνοντάς τον ότι «μια μέρα θα τον ψηφίσουν».

«Αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες για την Ολλανδία. Είναι η ευκαιρία για μία δημοκρατία σαν τη δική μας να θέσει τέλος στο ντόμινο του κακού λαϊκισμού».

Οι πρώτες προβλέψεις των exit polls θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος).

Στις τελευταίες εκλογές, η συμμετοχή ανήλθε στο 74,3%. Περί τις 10.30 (τοπική ώρα) η συμμετοχή βρισκόταν στο 15%, έναντι 13% την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012, σύμφωνα με το Ipsos.


Αναμένεται πτώση του Βίλντερς

Τη στιγμή που ένας αριθμός ρεκόρ ψηφοφόρων αγνοεί ακόμη ποιον θα ψηφίσει, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) του Μαρκ Ρούτε προηγείται του Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) του Γκεερτ Βίλντερς.

Η εκλογική επίδοση του PVV θα αποτελέσει τεστ πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία. Για την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν πάντως, ο Γκεερτ Βίλντερς «είναι πατριώτης», όπως δήλωσε στα δίκτυα RFI και France 24.

Στην ουρά για την κάλπη, η Εστερ Ζαντ, 52 ετών, δηλώνει έντονα ότι «δεν θέλει να ζήσει σε έναν κόσμο όπου η λαϊκιστική δεξιά σπέρνει τον φόβο» και, κατά συνέπεια «ψηφίζει εναντίον του Βίλντερς».

Στο πολιτικό του πρόγραμμα, που περιλαμβάνεται σε ένα φυλλάδιο, ο Βίλντερς υπόσχεται να κλείσει τα σύνορα στους μουσουλμάνους μετανάστες, να απαγορεύσει την διάθεση του κορανίου και να κλείσει τα τζαμιά, σε μία χώρα όπου το 5% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.

Το κόμμα του Μαρκ Ρούτε προβλέπεται να καταλάβει 24 έως 28 από τις 150 έδρες της ολλανδικής βουλής, πολύ κάτω από τις 40 έδρες που κατέλαβε το 2012. Το κόμμα του Βίλντερς προβλέπεται να εξασφαλίσει 19 έως 22 έδρες, ενώ κατά πόδας ακολουθούν οι χριστιανοδημοκράτες του CDA και οι προοδευτικοί του D66.

Το CDA, το οποίο κυριαρχούσε επί σειρά ετών στα ολλανδικά πολιτικά πράγματα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κληθεί να συμμετάσχει στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, πρότεινε την επιβολή στους μαθητές να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για την διπλή υπηκοότητα.

Ακόμη και αν είναι ο νικητής των εκλογών ο Γκεερτ Βίλντερς, δεν θα συμμετέχει στην επόμενη ολλανδική κυβέρνηση, αφού τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα δεσμεύθηκαν ότι δεν θα συνεργασθούν μαζί του. Αριθμός ρεκόρ πολιτικών σχηματισμών, 28 κόμματα, συμμετέχει στις εκλογές σε ένα τόσο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο που αναμένεται ότι θα χρειασθούν εβδομάδες για τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Περιπλέκοντας την εικόνα, μία διπλωματική κρίση ξέσπασε το σαββατοκύριακο ανάμεσα στη Χάγη και την Άγκυρα, μετά την απαγόρευση της συμμετοχής τούρκων υπουργών σε δημόσιες εκδηλώσεις υπέρ του Ερντογάν και του «ναι» στο δημοψήφισμά του, στις 16 Απριλίου, σε ολλανδικό έδαφος.

Για τον φόβο των ιντερνετικών επιθέσεων, οι ψήφοι αυτών των εκλογών θα καταμετρηθούν με το χέρι και τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Keywords
ολλανδια, τελευταίες δημοσκοπήσεις, exit poll, exit polls, εκλογες, δημοσκοπηση, συμμετοχή, exit, ελλαδα, τεστ, γαλλια, france, βουλη, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, exit polls 2014, τελευταίες δημοσκοπήσεις, κομματα, αποτελεσματα, χωρες, γερμανια, δημοκρατια, ηνωμενο βασιλειο, προγραμμα, τεστ, ωρα, αγκυρα, εβδομαδες, γεγονοτα, δικη, δικτυα, εδαφος, ευκαιρια, ειπε, εκστρατεια, ελευθερια, εβδομαδα, εξι, ερντογαν, εταιρια, ετων, ευρωπη, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, εικονα, κυβερνηση, κομμα, ματια, μηνες, ολλανδικα, ονομα, πρωι, ρεκορ, βαρομετρο, συζητηση, σειρα, συμμετοχή, σχολειο, τουρκια, υπηκοοτητα, φυλλαδιο, χαγη, χερι, ωρες, ωρα ελλαδας, εθνικο, exit, france, χωρα, ουρα, θεματα
Τυχαία Θέματα