Αυγενάκης: Έχουμε πλάνο αν διακοπεί το πρωτάθλημα, αλλά θέλουμε να συνεχιστεί (video)

Πρόθεση είναι να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, έστω κεκλεισμένων των θυρών, υπάρχει, όμως, πλάνο και για το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής – όπως έγινε στο μπάσκετ– σύμφωνα με όσα τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος είχε και τηλεδιάσκεψη με τον WADA για υλοποίηση του Οργανισμού αντί-ντόπινγκ στην Ελλάδα…

Υπενθυμίζεται ότι η Super League αποφάσισε αναστολή μέχρι τις 24 Απριλίου και όλα δείχνουν… διακοπή. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε για τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το πότε θα

επαναρχίσει το πρωτάθλημα, τονίζοντας ότι στόχος είναι να μη διακοπεί, έστω κι αν οι αγώνες γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Σε ερώτηση για το πλάνο της UEFA σημείωσε αρχικά μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» πως:

Προέχει η υγεία όλων. Οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό & οι ειδικοί επιστήμονες θα μας καθοδηγήσουν στο αν μέσα του Μάη, σιγά σιγά, να ξεκινήσουν προπονήσεις οι ομάδες, ώστε αργότερα να επαναρχίσει και το πρωτάθλημα, έπειτα φυσικά από συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων@SkaitvGR pic.twitter.com/q9LL7JsGKt

— Lefteris Avgenakis (@l_avgenakis) April 8, 2020

«Κι εκείνοι κάνουν διάφορους σχεδιασμούς, διότι εκτιμούν ότι κάπου στον Μάιο μπορεί σιγά-σιγά να υπάρξει η επανεκκίνηση της αγοράς, άρα και του αθλητισμού. Εμείς επειδή βρισκόμαστε σε μία καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες, το βλέπουμε πιθανό αυτό. Δηλαδή στα μέσα του Μάη να αρχίσει να επανέρχεται στην κανονικότητα η χώρα μας και πιθανότατα να αρχίσουν σιγά-σιγά και οι προπονήσεις. Χρειάζονται τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες για να επανέλθουν οι ομάδες. Πάντα σε συνεννόηση με UEFA, Λίγκα, ΕΠΟ και ΠΣΑΠ, αλλά σεβόμενοι και τις συμβουλές των ειδικών, θα αποφασίσουμε πως θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής».

Συνεχίζοντας, σε ερώτηση για το αν εκτιμά ότι θα ξαναρχίσει το πρωτάθλημα, ανέφερε ότι: «Πρόθεση των εμπλεκομένων είναι να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, έστω και κεκλεισμένων των θυρών. Εμείς δεν έχουμε λόγο να είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Κι εφόσον αυτό αποτελέσει και απόφαση των εμπλεκομένων, εμείς από τη δική μας πλευρά θα κάνουμε τα πάντα ώστε να εξυπηρετήσουμε αυτή την απόφαση. Δεν θα πάρουμε καμία απόφαση εν αγνοία των εμπλεκομένων. Θα ήταν τραγικό λάθος».

Για το αν αφορά αυτό και τις μικρότερες κατηγορίες, δήλωσε: «Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τις μικρές κατηγορίες με την ίδια σιγουριά που συζητάμε αυτή τη στιγμή με UEFA, Λίγκα κλπ. Παρ’ όλα αυτά είμαστε σε επαφή, γιατί μας ενδιαφέρει πρώτα απ’ όλα η υγεία των αθλητών. Οι εξελίξεις θα μας οδηγήσουν στην τελική απόφαση».

Για το αν υπάρχει κάποιο σχέδιο στο τι θα γίνει σε περίπτωση οριστικής διακοπής του πρωταθλήματος και ποιες ομάδες θα βγουν στην Ευρώπη, είπε: «Έχουμε πλάνο, αλλά αυτό μεταβάλλεται ανάλογα με την πορεία της χώρας. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, είναι πράγματα που έχουν υπογράψει, τα συμβόλαια με τους παίκτες, είναι μία σειρά ζητημάτων που εκ των πραγμάτων είναι στο τραπέζι, δεν είναι απλή υπόθεση. Εδώ αντιμετωπίζεται το σύμπλεγμα που αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος στην Ελλάδα; Σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων σαφώς τα οικονομικά μεγέθη είναι μεγαλύτερα, οι δαπάνες, τα συμβόλαια κι όμως κι εκεί πρώτα απ’ όλα η υγεία των αθλητών κι ορθώς το αποφάσισαν, και μετά όλα τα υπόλοιπα. Η θέση μας και του πρωθυπουργού είναι ότι πάνω απ’ όλα προέχει η υγεία των αθλητών».

Τηλεδιάσκεψη με τον WADA για υλοποίηση του Οργανισμού αντί-ντόπινγκ στην Ελλάδα

Τηλεδιάσκεψη, διάρκειας 90 λεπτών με τα υψηλόβαθμα στελέχη του WADA Εμιλιάνο Σιμονέλι, υπεύθυνο για θέματα συμμόρφωσης, Φλόρενς Ράντζιον, υπεύθυνη για την Ευρώπη στις σχέσεις κυβερνήσεων με οργανισμούς αντιντόπινγκ και Κέβιν Χάινες, αναπληρωτή διευθυντή στα θέματα κανονισμών και εναρμόνισης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (07/04).

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, χαιρέτησε την τηλεδιάσκεψη με το εξής μήνυμα:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για όλη την εποικοδομητική συνεργασία και την υποστήριξη που μας έχετε προσφέρει. Από την πρώτη μέρα της θητείας μου στο υπουργείο, έχοντας την πλήρη υποστήριξη του πρωθυπουργού, θέσαμε ως βασική προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση του ΕΣΚΑΝ.

Έχουμε συζητήσει με μερικούς από εσάς και γνωρίζετε καλά τις προσπάθειες που κάναμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας, σύμφωνα με τις προτάσεις σας.

Τηλεδιάσκεψη με αξιωματούχους του @wada_ama για την υλοποίηση του Οργανισμού αντι-ντόπινγκ στη χώρα μας, την μετατροπή του ΕΣΚΑΝ σε ΕΟΚΑΝ, που βάλτωνε οκτώ χρόνια. Έγινε εκ νέου σαφής η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης προκειμένου να ανακτηθεί άμεσα η χαμένη αξιοπιστία της Ελλάδας pic.twitter.com/ykJJs93kAw

— Lefteris Avgenakis (@l_avgenakis) April 7, 2020


Γνωρίζω πολύ καλά το θέμα της σημερινής συνάντησης. Το συζητήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα και καλό μου φίλο, Γιώργο Μαυρωτά. Έχει αναλάβει το καθήκον να επιβάλει την αποτελεσματική εφαρμογή του νέου οργανισμού, βάσει των ελληνικών νόμων και του Συντάγματος.

Δημιουργούμε έναν ανεξάρτητο οργανισμό, ακολουθώντας τις συμβουλές σας, που βοηθά στην εξυπηρέτηση των αξιών του αθλητισμού. Η οικονομική ανεξαρτησία αυτού του οργανισμού είναι επίσης ζωτικής σημασίας, ωστόσο είναι δύσκολο να επιτευχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.

Όσον αφορά τις προτάσεις και τα σχόλια που μας έχετε στείλει, συμφωνούμε σχεδόν σε όλα. Πιστεύω ακράδαντα ότι, με την καλή συνεργασία που έχουμε ήδη, θα επιτύχουμε να τα ενσωματώσουμε».

Στη συνέχεια εξελίχθηκε μια παραγωγική συζήτηση, με την ελληνική πλευρά να εκπροσωπείται από τον γγΑ, Γιώργο Μαυρωτά, τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, Παναγιώτη Σκανδαλάκη και τον επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος του ΕΣΚΑΝ, Στάθη Κουκέα.

Αφού ανταλλάχθηκαν απόψεις για το πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει το αντι-ντόπινγκ, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, η θεματολογία εστιάστηκε στην τρέχουσα κατάσταση της χώρας μας αναφορικά με την πρόοδό της στα θέματα συμμόρφωσης με τον Κώδικα του WADA.

Αναλύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που μετατρέπει το ΕΣΚΑΝ σε Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ. Διευκρινίστηκαν πολλές από τις 40 ερωτήσεις που ήδη ο WADA είχε αποστείλει σχετικά με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, εστιάζοντας στον σαφή διαχωρισμό του Στρατηγικού από τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του ΕΟΚΑΝ και στην ανεξαρτησία από το κράτος και τους αθλητικούς φορείς, όπως προβλέπει ο Κώδικας.

Οι συγκεκριμένες διευκρινήσεις θα αποσταλούν και γραπτώς και εντός τριών εβδομάδων ο Παγκόσμιος Οργανισμός θα απαντήσει, ολοκληρώνοντας τον κύκλο συζητήσεων για το Προεδρικό Διάταγμα.

Αναφορά έγινε και στην υπογραφή «Μνημονίου Συνεργασίας» με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την εφαρμογή των όρων συνεργασίας της ΓΓΑ και του «Δημόκριτου» όπου έχει πλέον ενταχθεί το Εργαστήριο αντί-ντόπινγκ του ΟΑΚΑ.

Τα στελέχη του WADA χαρακτήρισαν ως θετικές τις κινήσεις των τελευταίων μηνών και συμφώνησαν ότι είναι φανερή η πολιτική βούληση της κυβέρνησης προκειμένου να ανακτηθεί άμεσα η χαμένη αξιοπιστία της Ελλάδας και η συνδρομή της στον παγκόσμιο αγώνα εναντίον του ντόπινγκ και υπέρ του αθλητισμού.

Με την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης ο γγΑ Γιώργος Μαυρωτάς, δήλωσε:

«Ήταν μια εποικοδομητική και αναλυτική συζήτηση. Οι αξιωματούχοι του WADA έχουν αντιληφθεί ότι έχουμε την πολιτική βούληση για να ανακτηθεί η αξιοπιστία του ελληνικού αντι-ντόπινγκ και σε συνεργασία με τον WADA είμαστε έτοιμοι για το επόμενο σπουδαίο βήμα, τη δημιουργία του ανεξάρτητου Οργασνιμού, πλέον, στη χώρα μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ Παναγιώτης Σκανδαλάκης, τόνισε: «Αναλύθηκαν και οι όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των ρυθμίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού, της ελληνικής νομοθεσίας και των προβλέψεων για τον ΕΟΚΑΝ και είμαι βέβαιος ότι συντομότατα η χώρα μας θα υλοποιήσει αυτό που τόσα χρόνια καθυστερούσε και μας δημιουργούσε προβλήματα στη θέση μας στη διεθνή κοινότητα».

Πηγή: Αυγενάκης: Έχουμε πλάνο αν διακοπεί το πρωτάθλημα, αλλά θέλουμε να συνεχιστεί (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα