AstraZeneca: Ανατροπή με τον θάνατο εθελοντή, δεν είχε λάβει το πειραματικό εμβόλιο – Τι αναφέρει ο Μόσιαλος

Ανατροπή στα δεδομένα σχετικά με τον θάνατο εθελοντή στη Βραζιλία που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή για το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό, που ανακοινώθηκε σήμερα Τετάρτη (21/10). 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg ο εθελοντής δεν είχε λάβει το πειραματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό. Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές δεν γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκουν, αν δηλαδή λαμβάνουν το εμβόλιο ή ένα ψευδοφάρμακο.

«Ο Βραζιλιάνος εθελοντής που πέθανε συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου της Astra Zeneca αλλά δεν είχε πάρει το εμβόλιο. Είχε πάρει εικονικό εμβόλιο», αναφέρει από την πλευρά του ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στο Facebook.

Η βραζιλιάνικη υγειονομική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι δοκιμές θα συνεχιστούν κανονικά, ενώ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τον θάνατο του εθελοντή, επικαλούμενη το απόρρητο των πρωτοκόλλων.

Η υγειονομική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας που γνωστοποίησε την είδηση, δεν διευκρίνισε την υπηκοότητα του εθελοντή. Σύμφωνα ωστόσο με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάουλο, το οποίο βοηθά στον συντονισμό της τρίτης φάσης της κλινικής δοκιμής, ήταν Βραζιλιάνος.

Υπενθυμίζεται ότι οι δοκιμές του εν λόγω εμβολίου στις ΗΠΑ είχαν σταματήσει καθώς ένας εθελοντής είχε εμφανίσει μια σπάνια ασθένεια. 

Η μεγάλη δοκιμή του εμβολίου στις ΗΠΑ έχει διακοπεί από τις 6 Σεπτεμβρίου, αφού ένας από τους εθελοντές φέρεται ότι εμφάνισε μια σπάνια νόσο, μια φλεγμονή του νωτιαίου μυελού που αποκαλείται εγκάρσια μυελίτιδα.

Την ερχόμενη εβδομάδα πιθανόν η δοκιμή θα ξεκινήσει εκ νέου στις ΗΠΑ.

Στη Βρετανία, μετά την έρευνα που διενεργήθηκε για τα θέμα, οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ώστε να δηλώσουν μετά βεβαιότητας αν η ασθένεια συνδέεται ή όχι με το πειραματικό εμβόλιο. Επιτράπηκε έτσι να συνεχιστεί η δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως έγινε επίσης στη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

Keywords