«Κλείδωσε» η αύξηση στα προνοιακά επιδόματα – Αισιοδοξία σε όλα τα μέτωπα

Κλείνουν ένα ένα όλα τα προαπαιτούμεναΑπόλυτη αισιοδοξία για άμεσο κλείσιμο της γ’ αξιολόγησηςΣυμφωνία για την πλήρη εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2018Συμφωνήθηκε η αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων από 650 εκατ. ευρώ στα 810 εκατ. ευρώΔιαβουλεύσεις για τις αγορές προϊόντων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ενέργεια και τις μεταφορές«Τον Αύγουστο στις αγορές η Ελλάδα» επαναβεβαιώνει ο ΝτομπρόφσκιςΓια
αναπτυξιακή τροχιά έκανε λόγο ο Στουρνάρας

Με ταχείς ρυθμούς και άκρως ικανοποιητική πρόοδο προχωράει η διαπραγμάτευση, αφού τα ανοιχτά θέματα ανάμεσα σε κυβέρνηση και Θεσμούς κλείνουν ένα ένα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

Μετά τη χθεσινή συμφωνία για τα θέματα της Υγείας, στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων σήμερα είναι το ασφαλιστικό, τα προνοιακά επιδόματα και τη ΔΕΗ.

Δείτε επίσης: «Έκλεισαν» τα θέματα Υγείας για την τρίτη αξιολόγηση

Συμφωνία για την πλήρη εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2018, για το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή, πληρωμής των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ, υπήρξε σήμερα στις συναντήσεις που είχε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό.

Αναφορικά με τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, έχει ήδη ολοκληρωθεί στο 90%. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο επανυπολογισμός θα ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια συνάντησης της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με τους θεσμούς, συμφωνήθηκε η αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων από 650 εκατ. ευρώ στα 810 εκατ. ευρώ, δηλαδή επιπλέον 160 εκατ. ευρώ από την επισκόπηση δαπανών. Ωστόσο, η συζήτηση για την αναδιάρθρωση των οικογενειακών επιδομάτων θα συνεχιστεί, εκ νέου, το απόγευμα της Παρασκευής.

Επίσης, για το μεσημέρι είναι προγραμματισμένες διαβουλεύσεις για τη δημοσιονομική διαχείριση, ενώ περίπου από τις 2 έως τις 5.30 το απόγευμα θα γίνουν διαβουλεύσεις για τις αγορές προϊόντων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ενέργεια και τις μεταφορές.

Δείτε επίσης: Δημοσιονομικά, χρηματοπιστωτικά και θέματα υγείας και δικαιοσύνης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Όλα δείχνουν, σύμφωνα και με εκτίμηση αξιωματούχου του ΥΠΟΙΚ, ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, καθώς οι διαβουλεύσεις της Πέμπτης με τους θεσμούς για την 3η αξιολόγηση ολοκληρώθηκαν με θετικό πρόσημο.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως συμφωνήθηκε ότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό περιθώριο 320 εκατ. ευρώ για το ’18, από τα οποία τα 240 εκατ. θα δοθούν για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, ενώ τα 80 εκατ. η κυβέρνηση επιθυμεί να τα διαθέσει για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου.

Δείτε επίσης: «Σημαντική πρόοδο» στην τρίτη αξιολόγηση, διαπιστώνει ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης

Τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων επιβεβαίωσε και ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Δείτε επίσης: Ντομπρόφσκις: Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο

Την αισιοδοξία του για θετική έκβαση της χώρας και της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, επανέλαβε για ακόμα μία φορά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει επανέλθει στην ανάπτυξη, εκπληρώνει και στην πραγματικότητα έχει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τους δημοσιονομικούς της στόχους. Ετοιμάζεται και ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος, ο οποίος σέβεται το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ».

Αισιοδοξία και από Ρέγκλινγκ

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως η χώρα μας έκανε τα πρώτα βήματα για την αυτόνομη χρηματοδότησή της από τις αγορές, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε σωστή τροχιά υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Στουρνάρας: Υγιής επιχειρηματικότητα, επενδύσεις και εξωστρέφεια

Τέλος, τα αισιόδοξα σημάδια που εκπέμπει η ελληνική οικονομία, επισήμανε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έκανε λόγο για αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, τονίζοντας όμως ότι υπάρχει ακόμη αρκετή απόσταση που πρέπει να διανυθεί, ώστε οι εξαγωγές να αποτελέσουν έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Δείτε επίσης: «Η Ελλάδα περνά σε μία νέα αναπτυξιακή τροχιά», επισημαίνει ο Στουρνάρας

Πληροφορίες: ΕΡΤ, ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα