Άρση μέτρων: Ανοιχτά κέντρα διασκέδασης και μπαρ – Προβληματίζει ο συνωστισμός (video)

Μπαρ, ίντερνετ καφέ, καφενεία, νυχτερινά κλαμπ και καταστήματα τυχερών παιχνιδιών ανοίγουν από τη Δευτέρα (08/06) στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων που υιοθετήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Προβληματισμός για τον συνωστισμό, καθώς τις τρεις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί και αύξηση των κρουσμάτων, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Ουσιαστικά αυτή είναι η 6η εβδομάδα άρσης των μέτρων, με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα, και στο πλαίσιο αυτό επανεκκινούν κι άλλες επιχειρήσεις διασκέδασης

και ψυχαγωγίας, αλλά κάτω από αυστηρούς κανόνες. Τα πρόστιμα είναι, μάλιστα, «τσουχτερά» ενώ επιβλήθηκαν ήδη τα πρώτα, όπως για παράδειγμα σε γνωστό brach bar στο νησί της Μυκόνου.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, επανεκκινούν οι υπηρεσίες που παρέχονται:

από χορευτικό κέντροαπό άλλα καταστήματα πώλησης ποτών με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυοαπό καφενείο, με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδιααπό κέντρο διασκέδασης – καμπαρέ ή νάιτ κλαμπαπό καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ίντερνετ καφέ)από κέντρο διασκέδασης – καφωδείοαπό κέντρο διασκέδασης – μπουάτ καιαπό κέντρο διασκέδασης ντισκοτέκ

Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες:

τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματαεκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιώνεκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών με κερματοδέκτη, καιψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών (χωρίς όμως εκδηλώσεις).

Σημειώνεται ότι τα κέντρα διασκέδασης λειτουργούν με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης όπως ισχύουν για υπαίθριους ημιυπαίθριους και εσωτερικούς χώρους. Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των κέντρων διασκέδασης απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρου παραμονής των πελατών.

Για τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και ίντερνετ καφέ ισχύει η σχέση ατόμων όπως ορίζεται για τον εσωτερικό χώρο της εστίασης δηλαδή ένας πελάτης ανά 2,2 τ.μ. και επιπροσθέτως θα πρέπει να τοποθετείται πέτασμα μεταξύ των θέσεων των παικτών.

Ο επόμενος γύρος «χαλάρωσης» του lockdown αναμένεται τη Δευτέρα 15 Ιουνίου οπότε θα επαναλειτουργήσουν:

τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής και εποχικής λειτουργίαςοι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίεςοι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίεςοι δραστηριότητες μουσείωνη λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτώνοι εγκαταστάσεις γυμναστικήςοι δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκωνοι υπόλοιπες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίαςοι υπηρεσίες σωματικής ευεξίαςοι υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρώνοι υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών καιοι υπηρεσίες σάουνας, σπα και ατμόλουτρων.

Τσουχτερά πρόστιμα σε παραβάτες – Έπεσαν τα πρώτα στην Μύκονο: Σαρωτικοί έλεγχοι για τα μέτρα

Το άνοιγμα των καταστημάτων ψυχαγωγίας και διασκέδασης αποτελούν ένα ακόμη κρας τεστ, καθώς οι συνωστισμοί σε αυτά είναι μία συνήθης εικόνα, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι καταστηματάρχες πρέπει να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα, καθώς τα πρόστιμα είναι τσουχτερά, αφού προβλέπεται πρόστιμο 20.000 ευρώ, αλλά και λουκέτο, σε περιπτώσεις συνωστισμού και μη τήρησης των μέτρων. Οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί σε καταστήματα, και λόγω του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος (πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έξοδο μετά την καραντίνα).

Ήδη οι άνδρες της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έριξαν πρόστιμο 20.000 ευρώ και έβαλαν λουκέτο δύο μηνών σε beach bar στην παραλία Φτελιά της Μυκόνου, όπου εκατοντάδες κόσμου στριμώχτηκε για να διασκεδάσει, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Προκαλεί δε ανησυχία, το γεγονός πως στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφίες και από άλλα μαγαζιά με εκατοντάδες κόσμου να συνωστίζεται και στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι πως σε πολύ γνωστό μαγαζί της παραλιακής στην Αθήνα, διοργανώθηκε το Σάββατο πάρτι με Djs, με αποτέλεσμα να γεμίσει το μαγαζί με εκατοντάδες κόσμου, όπου δεν τηρήθηκαν τα μέτρα.

Άρση μέτρων: Οι κανόνες λειτουργίας στους εσωτερικούς χώρους

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, τα καταστήματα και οι υπηρεσίες που ανοίγουν, θα πρέπει να λειτουργούν κάτω από τα εξής μέτρα:

Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών σύμφωνα με τη σχέση του ενός (1) πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας.Παραμένει σε ισχύ η διάταξη για την λειτουργία των υπαιθρίων και ημιυπαιθρίων χώρωνΚαθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,90 μ. έως 1,80 μ.Όταν η διάθεση των γευμάτων γίνεται με τη διαδικασία του μπουφέ, τότε πραγματοποιείται από υπαλλήλους-σερβιτόρους της επιχείρησης, χωρίς να έρχεται σε επαφή ο πελάτης με τα σκεύη σερβιρίσματος και μεταξύ των προσφερόμενων γευμάτων και των καταναλωτών τοποθετείται διαφανές πέτασμα.Η απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων στον μπουφέ ορίζεται τα 1,5 μέτρα.Συστήνεται όπου δύναται, να προσφέρονται έτοιμοι συνδυασμοί προϊόντων.
Κέντρα διασκέδασης όπως… εστίαση.

Όσον αφορά στα κέντρα διασκέδασης, οι κανόνες είναι ίδιοι με αυτούς της εστίασης για υπαίθριους ημιυπαίθριους και εσωτερικούς χώρους. Για τους εσωτερικούς χώρους ωστόσο, απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρου παραμονής των πελατών.

Ακόμη, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και ίντερνετ καφέ ισχύει η σχέση ατόμων όπως ορίζεται για τον εσωτερικό χώρο της εστίασης, δηλαδή ένας πελάτης ανά 2,2τ.μ. και επιπροσθέτως θα πρέπει να τοποθετείται πέτασμα μεταξύ των θέσεων των παικτών. Σε όλες τις περιπτώσεις, συστήνεται η αποφυγή διοργάνωσης εκδηλώσεων που μπορούν να προκαλέσουν συνάθροιση κοινού και συνωστισμό.

Σύψας: Ο συνωστισμός θα φέρει επιδημία αν δεν τηρηθούν άμεσα τα μέτρα

Οι επιστήμονες έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς από τις 15 Ιουνίου αναμένονται οι πρώτες αφίξεις τουριστών από χώρες του εξωτερικού και φαινόμενα συνωστισμού είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν σημαντικά.

Και οι πρώτες εικόνες από μαγαζιά σε παραλιακά στέκια, μεγαλώνουν την ανησυχία αυτή. Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του λοιμωξιολόγου Νίκου Σύψα την Κυριακή στον «ΣΚΑΪ».

«Έχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα συνωστισμού και συγχρωτισμού. Τα φαινόμενα αυτά, όπως στην Μύκονο, αν δεν ληφθούν μέτρα, θα οδηγήσουν, σε χρονικό διάστημα μιας έως δύο εβδομάδων, σε επιδημία.

Ένας άνθρωπος μες το πλήθος αυτό είναι αρκετός για να μολύνει 100 ή 200 άλλους» εξήγησε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, δεν έχει λήξει η επιδημία. Φοβάμαι πως εάν αναγκαστεί η επιτροπή των ειδικών να ασχοληθεί με το θέμα, θα ασχοληθεί με άσχημο τρόπο, με την έννοια ότι θα αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα και να αποσύρει τη χαλάρωση», υπογράμμισε…

Σημειώνεται πως κατά την διάρκεια των ενημερώσεων για την πανδημία, ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε επισημάνει πως δε θα διστάσει να φέρει νέο lockdown η κυβέρνηση εφ’ όσον δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με τους καταστηματάρχες να καλούνται να συμμορφωθούν ώστε να μην δεχτούν το τσουχτερό πρόστιμο, αλλά και το κλείσιμο της επιχείρησής τους για 60 ημέρες.

Φαινόμενα συνωστισμού παρατηρήθηκαν το περασμένο διάστημα σε πλατείες και μπαρ με take and away, αλλά το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης και των κλαμπ, αποτελούν ένα πολύ πιο δύσκολο τεστ για την τήρηση των μέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα