Αρκεί ένας βαθμός υπερθέρμανσης της Γης για την «επέλαση» ακραίων καιρικών φαινομένων

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μια από τις σημαντικότερες απειλές για την ανθρωπότητα και το 2018, σύμφωνα με Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, είναι πολύ πιθανό να «πυροδοτηθούν» ακόμα και με ένα βαθμό υπερθέρμανσης της Γης σε πολλές περιοχές.

Το παραπάνω αποτελεί συμπέρασμα μελέτης του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, η οποία έλαβε ως υπόθεση το ότι οι δεσμεύσεις των χωρών δεν θα πετύχουν να διατηρήσουν την παγκόσμια θερμοκρασία δύο βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Για να εκτιμήσουν τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστικές

προσομοιώσεις ιστορικών δεδομένων κλίματος, καθώς και ατμοσφαιρικής και ωκεάνιας κυκλοφορίας.

Διαπίστωσαν, έτσι ότι ένας επιπλέον βαθμός θέρμανσης έκανε μεγάλη διαφορά σε αυτές τις προσομοιώσεις. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η διατήρηση των σημερινών επιπέδων εκπομπών οδηγεί στην αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης υπερβολικά θερμών νυχτών κατά πέντε φορές σε περίπου 50% της Ευρώπης και 25% της Ανατολικής Ασίας.

Δύο έως τρεις βαθμοί υπερθέρμανσης θα αυξήσουν επίσης τις ημέρες με υψηλότατες βροχοπτώσεις πάνω στο 35% της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας, αυξάνοντας παράλληλα τον συνολικό αριθμό θερμών ημερών.

Keywords
Τυχαία Θέματα