Αποκαλυπτήρια πλακέτας για Έλληνες μαθητές, εβραϊκής καταγωγής, θύματα των Ναζί

Τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων που δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης έκανε την Παρασκευή το πρωί ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, στο 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών «Ανδρέας Κάλβος» στο Θησείο.

Στο συγκεκριμένο χώρο λειτουργούσε από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1930 Δημοτικό

Σχολείο, αρχικά ως 16ο και στη συνέχεια ως 18ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στο οποίο φοιτούσαν Έλληνες μαθητές εβραϊκής καταγωγής.

Στα χρόνια της Κατοχής με διαταγή των ναζιστικών στρατευμάτων το Δημοτικό σχολείο έκλεισε. Οι μαθητές και οι γονείς τους συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα-κολαστήρια της κεντρικής Ευρώπης.

Στη τιμητική ταμπέλα αναγράφεται: «Στην μνήμη των μαθητών του Ισραηλίτικου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, διαδοχικά 16ο και 18ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, όμορο των οποίων είναι το παρόν 72ο Δημοτικό Σχολείο Ανδρέας Κάλβος, οι οποίοι δολοφονήθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» .

Το «παρών» έδωσαν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, στον οποίο και οφείλεται η ιδέα της ανάρτησης της πλακέτας, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής και ο πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Αθηνών Μίνος Μωυσής. Την Αρχιεπισκοπή Αθηνών εκπροσώπησε ο ιερέας Γεώργιος Καπελλάς.

Ο Υπουργός και οι υπόλοιποι καλεσμένοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου από τη διευθύντριά του Τατιάνα Σπανέλη. Επίσης επισκέφτηκαν την έκθεση, που φιλοξενείται σε ισόγεια αίθουσα του Δημοτικού, με κείμενα και φωτογραφίες που φανερώνουν την ιστορία και την πορεία της ελληνικής ισραηλιτικής κοινότητας. Συγκινητικό ήταν το ζωγραφικό έργο των μαθητών, στο οποίο σχεδίασαν από φαντασίας τα πρόσωπα των μαθητών που χάθηκαν κατά τη περίοδο της κατοχής.

Στην αρχή της εκδήλωσης τα παιδιά ερμήνευσαν δύο τραγούδια από τον κύκλο τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη «Η Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν».

Keywords
Τυχαία Θέματα