Αποφασίσει το βρετανικό κοινοβούλιο επί της συμφωνίας για το Brexit

Την ώρα που στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει «τρικυμία» για το Brexit, μετά τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Λονδίνου, έγινε γνωστό πως οι βρετανοί βουλευτές ενέκριναν την Πέμπτη (17/10) την πρόταση της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί το Σάββατο (19/10) ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου ώστε το σώμα να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα. Σ’ αυτή τη συνεδρίαση οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.

Οι βουλευτές ενέκριναν επίσης,

μια αλλαγή στους κανόνες της συγκεκριμένης συζήτησης, η οποία επιτρέπει να τεθούν σε ψηφοφορία πολλές τροπολογίες. Υπενθυμίζεται ότι κυβέρνηση ήταν αντίθετη στην πρόταση αυτή, αλλά έχασε τη σχετική ψηφοφορία με 287 ψήφους έναντι 275.

Η αλλαγή αυτή μπορεί να επιτρέψει στην αντιπολίτευση να καταθέσει αίτημα για τη διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, με ερώτημα την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας. Αξίζει να σημειωθεί πως θα είναι η πρώτη φορά που η βρετανική Βουλή θα συνεδριάσει Σάββατο (19/10) από την περίοδο του πολέμου των Φώκλαντ το 1982.

Στη Μεγάλη Βρετανία, την αντίθεσή τους με τη Συμφωνία εξέφρασαν οι Εργατικοί, που ζητούν νέο δημοψήφισμα, οι Φιλελεύθεροι, οι Βορειοϊρλανδοί και οι Σκωτσέζοι.

Μέρκελ: Επιτυχημένη ολοκλήρωση της συμφωνίας

Η είδηση της ημέρας είναι «η επιτυχημένη ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες, σχετικά το πολυπόθητο deal για το Brexit στο οποίο κατέληξαν ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

«Τη μελετάμε και θα διαμορφώσουμε τη γνώμη μας, αλλά ήδη γνωρίζουμε κομμάτια αυτής της συμφωνίας και στο βαθμό που τα γνωρίζουμε, είναι μια καλή είδηση», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας πως «το γεγονός ότι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός είναι μάλλον χαρούμενος εδώ είναι πολύ σημαντική ένδειξη».

Η Γερμανία θα εξετάσει στενά τη νέα συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χάικο Μάας, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές εργάστηκαν από κοινού υπεύθυνα.

«Υπάρχουν ενδείξεις ελπίδας στις Βρυξέλλες για μια #BrexitDeal», ανέφερε ο Μάας στο Twitter. «Θα εξετάσουμε επισταμένα το κείμενο που προέκυψε από τη διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.

Πηγή: Αποφασίσει το βρετανικό κοινοβούλιο επί της συμφωνίας για το Brexit - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα