Από την 1η Ιουλίου ξεκινά η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι

Σε μία εβδομάδα μπαίνει σε λειτουργία η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίαςΑπό μέσα Αυγούστου θα επιτρέπονται οι πρώτες αιτήσεις180.000 «κόκκινοι» οφειλέτες με στεγαστικό ή επιχειρηματικό δάνειο θα ενταχθούν στον νέο νόμο

Από τη Δευτέρα, 1η Ιουλίου ξεκινά η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Βάσει του προγραμματισμού της ειδικής γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για ένα εξάμηνο, μέχρι το τέλος του 2019, και θα λειτουργεί με βάση όλα τα κριτήρια ένταξης στο νέο πλαίσιο προστασίας, το οποίο ψηφίστηκε στα τέλη Μαρτίου από τη Βουλή.

Η πλατφόρμα εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως λειτουργική από την πρώτη στιγμή, ενώ με την εκκίνησης της, θα είναι συνδεδεμένη με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ και τράπεζες) και θα μπορεί να γίνεται η απαιτούμενη διασταύρωση των δικαιολογητικών προκειμένου να εγκριθούν οι αιτήσεις των δανειοληπτών.

Όμως οι πρώτες  ρυθμίσεις δεν θα είναι δυνατές μέχρι και τα μέσα Αυγούστου, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι οι τράπεζες έχουν περιθώριο ενός μήνα να εξετάσουν τα αιτήματα και να προτείνουν ρυθμίσεις στους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΓΔΙΧ, 180.000 «κόκκινοι» οφειλέτες με στεγαστικό ή επιχειρηματικό δάνειο που συνδέεται με την πρώτη κατοικία πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στον νέο νόμο.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους www. keyd.gov.gr, με την επιλογή του συνδέσμου Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας. Η πρόσβαση θα γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης).

Με την υποβολή της αίτησης, αυτή διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες υποχρεούνται να παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης. Στην περίπτωση που η διαδικασία μέσω της πλατφόρμας δεν οδηγήσει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης της κόκκινης οφειλής, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να καταθέσει αίτημα αναδιάρθρωσης ενώπιον του αρμόδιου ειρηνοδικείου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords