Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης Μακρόν (εικόνες)

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν, όρισε σήμερα τα μέλη της κυβέρνησής του, αποτελούμενη από 18 υπουργούς και τέσσερις υφυπουργούς, επιλέγοντας πολιτικά στελέχη από όλες τις αποχρώσεις του πολιτικού φάσματος, πιστός στην προεκλογική του δέσμευση να γεφυρώσει την αριστερά και τη δεξιά.

Μπρουνό Λα Μερ

Έπειτα από την επιλογή του Εντουάρ Φιλιπ στη θέση του πρωθυπουργού, ο οποίος είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Μακρόν επέλεξε τον Μπρουνό Λα Μερ, φιλοευρωπαίο,

γερμανόφωνο δεξιό, επίσης από τους Ρεπουμπλικανούς, ως υπουργό Οικονομίας. Ο Μπρουνό Λε Μερ, θα είναι αρμόδιος για θέματα οικονομίας, οικονομικών, βιομηχανίας, υπηρεσιών και φορολογίας.

Ζεράρ Κολόμπ

Υπουργός Εσωτερικών ορίστηκε ο Ζεράρ Κολόμπ, δήμαρχος της Λυών κι ένας από τους πρώτους Σοσιαλιστές που τάχθηκαν στο πλευρό του Μακρόν.

Ο 69χρονος σοσιαλιστής, που είναι ο πρεσβύτερος της κυβέρνησης και από τους πρώτους που συμμετείχαν δραστήρια στο κίνημα «Εμπρός!» αναλαμβάνει το πολύ σημαντικό υπουργείο Εσωτερικών. Κατά την τελετή παράδοσης -παραλαβής υποσχέθηκε μεταξύ άλλων «αυστηρότητα», «μηδενική ανοχή» και μεταρρύθμιση στην αστυνομία για την εξασφάλιση μιας καθημερινής ασφάλειας στις γειτονιές.

Ζαν Ιβ Λε Ντριάν

Ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, απερχόμενος υπουργός Άμυνας, Σοσιαλιστής και στενός φίλος του τέως προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Συλβί Γκουλάρ

Το υπουργείο Άμυνας ανατίθεται τελικά στην κεντρώα ευρωβουλευτή Σιλβί Γκουλάρ, της οποίας το όνομα κυκλοφορούσε για μέρες για την πρωθυπουργία. Η Γκουλάρ που μιλάει πολύ καλά γερμανικά ήταν αυτή που οργάνωσε τις συναντήσεις του Ε. Μακρόν με την Αγκελα Μέρκελ.

Θα είναι η δεύτερη γυναίκα σε αυτό το υπουργείο, μετά την Μισέλ Αλιό Μαρί που είχε αναλάβει την άμυνα (2003- 2004), επί δεξιάς κυβέρνησης.

Νικολά Ιλό

Ο δημοφιλής, πρώην παρουσιαστής της τηλεόρασης και ακτιβιστής για το περιβάλλον Νικολά Ιλό, ορίστηκε υπουργός Οικολογίας και θα έχει αρμοδιότητα και σε θέματα ενέργειας.

Ο Νικολά Ιλό, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γαλλία και θεωρείται αδιάλλακτος για τα θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος. Ο Φρανσουά Ολάντ είχε επανειλημμένα προσπαθήσει, χωρίς αποτέλεσμα όμως, να τον πείσει να συμμετέχει στην κυβέρνησή του. Η σημερινή υπουργοποίησή του επομένως θεωρείται πολύ μεγάλη «κατάκτηση» για τον Μακρόν.

Φρανσουά Μπαϊρού

Ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, ο ηγέτης του κόμματος MoDem, υπουργός Δικαιοσύνης. Στον Μπαϊρού εμπίπτει να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο την πρώτη νομοθεσία της κυβέρνησης για την «ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής» που ο ίδιος άλλωστε είχε υποβάλλει ως προϋπόθεση για τη συνεργασία του με τον Μακρόν.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού ο οποίος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την αρχική λίστα των υποψηφίων στις βουλευτικές, μπορεί σήμερα να είναι ικανοποιημένος για το σημαντικό υπουργείο που ανέλαβε, αλλά και για την ανάθεση του υπουργείου Ευρωπαϊκών υποθέσεων στην ευρωβουλευτή Μάριελ ντε Σαρνέ, από χρόνια πιστό στέλεχος του Modem.

Μαριέλ ντε Σαρνέ

Υπουργός αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις αναλαμβάνει η κεντρώα Μαριέλ ντε Σαρνέ.

Ρισάρ Φεράν και Εμανουέλ Μακρόν

Υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών, αναλαμβάνει ο Ρισάρ Φεράν.

Ανιές Μπουζέν

Υπουργός Αλληλεγγύης και Υγείας, ορίστηκε η Ανιές Μπουζέν 48 ετών, καθηγήτρια αιματολογίας, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου για τον καρκίνο, πρώην διευθύντρια της Ανώτατης Αρχής Υγείας, δυνατή προσωπικότητα που χαίρει εκτίμησης στον ιατρικό χώρο, ενώ παράλληλα γνωρίζει τη λειτουργία των διαφόρων οργανισμών του τομέα.

Φρανσουάζ Νισέν

Το υπουργείο Πολιτισμού ανατέθηκε στην εκδότρια Φρανσουάζ Νισέν του μικρού, αλλά ιδιαίτερα γνωστού εκδοτικού οίκου Acte Sud.

Μιριέλ Πενικό

Η Μιριέλ Πενικό που αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας είναι πρώην διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας Danone και διευθύντρια του οργανισμού Business France για την διεθνή προβολή των γαλλικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο υπουργείο το οποίο θα έχει να ασχοληθεί άμεσα με τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, που θα απασχολήσει την κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι.

Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ

Στον 53χρονο δεξιό Μισέλ Μπλανκέ αναθέτει ο Ε. Μακρόν το υπουργείο Παιδείας. Είναι ιδιαίτερα γνωστός ως εμπειρογνώμων του εκπαιδευτικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του κατείχε ανώτερες διοικητικές θέσεις στην εθνική εκπαίδευση. Είναι διπλωματούχος της φιλοσοφίας και του δίκαιου, και τελευταία ήταν διευθυντής του συγκροτήματος ESSEC «Ανώτατη σχολή οικονομικών και εμπορικών επιστημών».

Ζακ Μεζάρ

Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων ορίστηκε ο Ζακ Μεζάρ.

Ζεράλ Νταρμαμέν

Νέος υπουργός Προϋπολογισμού που θα εδρεύει στο Μπερσί, θα είναι ο δεξιός που πρόσκειται στον Νικολά Σαρκοζί, Ζεράλ Νταρμαμέν. Στις αρμοδιότητές του, είναι μεταξύ άλλων και η μεταρρύθμιση του κράτους.

Φρεντερίκ Βιντάλ

Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας ορίστηκε η καθηγήτρια πανεπιστημίου Φρεντερίκ Βιντάλ.

Ανίκ Ζιραρντέν

Υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών ανέλαβε η Ανίκ Ζιραρντέν.

Λορά Φλεσέλ

Υπουργός Αθλητισμού ορίστηκε η πρώην πρωταθλήτρια ξιφασκίας, Λορά Φλεσέλ.

Ελιζαμπέτ Μπορν

Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, αρμόδια για τις Μεταφορές, στο υπουργείο Επικρατείας, ανέλαβε η Ελιζαμπέτ Μπορν.

Κριστόφ Καστανέ

Υφυπουργος, αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο και κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε ο Κριστόφ Καστανέ.

Μαρλέν Σκιαπά

Υφυπουργός ισότητας ανδρών-γυναικών ορίστηκε η Μαρλέν Σκιαπά.

Σοφί Κλουζέλ

Υφυπουργός ΑΜΕΑ ορίστηκε η Σοφί Κλουζέλ.

Μουνίρ Μαζουμπί

Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ανέλαβε Μουνίρ Μαζουμπί.

Το νέο υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά αύριο στις 11.00 το πρωί.

Keywords
Τυχαία Θέματα