Αντίστροφη μέτρηση για το κοινωνικό μέρισμα – Όροι, προϋποθέσεις και απαντήσεις (video)

Απαντήσεις της Θεανώ Φωτίου για το κοινωνικό μέρισμαΚριτήρια και προϋποθέσειςΤι προβλέπεται για άνεργους και ηλικιωμένους

Μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής koinonikomerisma.gr, που αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες μέρες, θα υποβάλλονται – με τους κωδικούς του ΤAXIS – οι αιτήσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, σε 3,4 εκατ. δικαιούχους που θα λάβουν από 250 έως 1.350 ευρώ.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ανέλυσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων,

ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις τηλεθεατών.

Τι προβλέπεται για τους ανέργους

Σε όσους έχουν συμπληρώσει στις 31 Οκτωβρίου 2017 τουλάχιστον έξι μήνες συνεχόμενης ανεργίας εντός του τρέχοντος έτους, δεν θα ληφθεί υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που αποκτήθηκε το 2016 από μισθωτή εργασία. Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, προϋπόθεση είναι η ανεργία να επιβεβαιώνεται από τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Δείτε επίσης: Αναλυτικά η ΚΥΑ για το κοινωνικό μέρισμα

Δείτε επίσης: «Το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί δίκαια» – Σποτ με τον Αλέξη Τσίπρα (video)

Το εισοδηματικό όριο των 9.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 1.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μήνα ανεργίας πέραν των έξι μηνών εντός του έτους 2017. Στον όρο μισθωτή εργασία περιλαμβάνονται και τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από παροχή υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία, το άθροισμα καθαρών ποσών από παροχή εργασίας με εργόσημο, καθώς και τα εισοδήματα από οικοδομικά ένσημα και αυτασφάλιση.

Πώς θα κάνουν την αίτηση οι ηλικιωμένοι

Επίσης, ειδική αναφορά γίνεται για τους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα. Πιο συγκεκριμένα, τονίζεται ότι «κατ’ εξαίρεση» είναι δυνατή η «οίκοθεν καταβολή κοινωνικού μερίσματος σε δικαιούχους» εφόσον πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:

Δείτε επίσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το κοινωνικό μέρισμα – Δείτε αναλυτικά (video)

-Ο υπόχρεος ή συνυπόχρεος είναι είτε συνταξιούχους, είτε λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων του άρθρου 93 του ν.4387/2016.

-Ο υπόχρεος ή συνυπόχρεος είναι ηλικίας 70 ετών και άνω.

-Δεν υπάρχουν στην ωφελούμενη μονάδα εξαρτώμενα μέλη ούτε φιλοξενούμενοι.

-Έχει δηλωθεί κύρια κατοικία και όχι φιλοξενία σε άλλο φυσικό πρόσωπο.

Οι απαντήσεις της Θ. Φωτίου για το κοινωνικό μέρισμα:

Κριτήρια και οι προϋποθέσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Στην απόφαση μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι δικαιούχοι του μερίσματος είναι νοικοκυριά με πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων έως και 27.000 ευρώ. Προϋπόθεση είναι το ύψος της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού είναι να μην υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ, ενώ όρια τίθενται και για το ύψος των καταθέσεων με κατώφλι τα 9.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση για τη χορήγηση του μερίσματος στο νοικοκυριό λαμβάνονται υπόψη υποχρεωτικά τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων ατόμων.

Δείτε επίσης: Ποιοι δικαιούνται κοινωνικό μέρισμα – Αναλυτικά οι κατηγορίες

Δείτε επίσης: Η διαδικασία χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος

Keywords
Τυχαία Θέματα