Αντίποινα για τους «8» η τουρκική πρόκληση στα Ίμια- Η απάντηση του ΓΕΕΘΑ

Κλιμάκωση των προκλήσεων της Άγκυρας με προφανή σκοπό την εδραίωση της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριότητας επί των Ιμίων και της τουρκικής “μυθολογίας” περί γκρίζων ζωνών αποτελεί αναμφισβήτητα η σημερινή τουρκική πρόκληση, 21 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο του “θερμού επεισοδίου” που προκάλεσε η Τουρκία και παρολίγο να προκαλέσει πολεμική σύρραξη των δύο χωρών.

Όμως, όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, το σημερινό καλά οργανωμένο επεισόδιο από την πλευρά της Τουρκίας (διανεμήθηκαν σχεδόν αμέσως βίντεο και φωτογραφίες της επιχείρησης), αποτελεί και έμμεση απάντηση στην μη έκδοση των Τούρκων

αξιωματικών. Η πρώτη κίνηση ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας με αιχμή για πιθανή μη τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό και η δεύτερη ήταν η σημερινή στα Ίμια.

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει το επόμενο διάστημα να εκδηλωθούν κι άλλες ανάλογου τύπου προκλήσεις.

Για το περιστατικό παραβίασης των χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων εξέδωσε ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ:

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 11.00 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνησή τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσής τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Πηγή: anatropinews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα