Άνοιγμα… Τουρκίας σε ΕΕ και Ελλάδα: Μη μεροληπτείτε σε βάρος μας – Έτοιμοι για διάλογο (video)

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες και με το «Oruc Reis» (η Αθήνα απάντησε δυναμικά), η Άγκυρα κάνει… άνοιγμα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα. «Μη μεροληπτείτε σε βάρος μας», τόνισε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Σάββατο (21/11) την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάλογο. «Η Άγκυρα είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές», είπε ο σύμβουλος του Ιμπραΐμ Καλίν. Την ώρα που πλησιάζει και η νέα

Σύνοδος Κορυφής τον Δεκέμβριο.

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της, να μην μεροληπτεί σε βάρος μας ή τουλάχιστον να μην γίνει ένα εργαλείο για τη δημιουργία εχθροτήτων εναντίον της χώρας μας», είπε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, μέσω βιντεοδιάσκεψης, στο συνέδριο του κόμματός του «AKP».

«Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας οπουδήποτε παρά στην Ευρώπη. Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη», διαβεβαίωσε. «Θέλουμε μια ισχυρότερη συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας», τόνισε ο ίδιος.

«Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με οποιαδήποτε χώρα ή θεσμό που δεν μπορεί να διευθετηθεί μέσω της πολιτικής, της διπλωματίας και του διαλόγου», σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος.

“para her şeydir diyen adam, para için her şeyi yapan adamdır” Benjamin Franklin.

Acaba bu sefer “emir komuta merkezi” hangi gömleği giy demiş?#akp akparti #erdoğan #antephttps://t.co/coSqO55nxU

— Haymanalı (@HaymanaRiga) November 21, 2020

Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα ήθελε να «χρησιμοποιήσει ενεργά τις παλιές και στενές σχέσεις συμμαχίας με τις ΗΠΑ για να βρεθεί μια λύση στα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα».

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP Kütahya, Afyon, Batman ve Siirt 7. Olağan İl Kongrelerine katıldı https://t.co/IEMCiFPc5k #AKP pic.twitter.com/9Ijmc1wfIi

— Gençlik Gazetesi (@Genclikgazete) November 21, 2020

Καλίν: Η Άγκυρα είναι έτοιμη για διερευνητικές

Την ετοιμότητα της Άγκυρας για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη για νέες ιδέες για την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε σε συναντήσεις που είχε την Παρασκευή (20/11) στη βελγική πρωτεύουσα ο σύμβουλος του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπτ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι συναντήσεις έγιναν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου, στην ατζέντα της οποίας βρίσκονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις, στη βάση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 1-2 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Anadolu», o κ. Καλίν είχε ξεχωριστές συναντήσεις με την Μάριεμ Βαν ντεν Χέιβελ, τη βασική σύμβουλο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, τον Μπιορν Ζάιμπερτ, επικεφαλής του επιτελείου της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και με τη γενική γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Χέλγκα Σμιντ.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Ahmet Kekeç ağabeyin vefatını derin bir teessürle öğrendim. Güzel bir insanı kaybettik https://t.co/HgI2MCL7GE pic.twitter.com/DYzAJVGXhE

Star Gazete (@stargazete) November 14, 2020


Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας – σύμφωνα πάντα με το τουρκικό πρακτορείο – δήλωσε στους συνομιλητές του ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι στρατηγική προτεραιότητα για την Τουρκία και ότι οι ηγέτες του μπλοκ πρέπει, αντίστοιχα, να προσεγγίσουν με στρατηγική ματιά τις σχέσεις των δύο πλευρών, αφήνοντας στην άκρη ιδεολογικές και πολιτικές προκαταλήψεις. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις στη Λιβύη, στη Συρία και στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Ο κ. Καλίν (πάντα σύμφωνα με το «Anadolu») τόνισε ότι η σημασία της στρατηγικής σχέσης ΕΕ – Τουρκίας αυξάνεται και είναι πρέπει να υπάρξουν «νέα και χειροπιαστά» βήματα που θα δώσουν νέο δυναμισμό στη σχέση και θα ενισχύσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών. Η στρατηγική αυτή σχέση, είπε, δεν πρέπει να καταστεί όμηρος διμερών διαφορών.

Ver Beethoven 9. Senfoni’yi!

Erdoğan: “Kendimizi başka yerlerde değil AB’de görüyor ve geleceğimizi Avrupa ile birlikte kurmayı tasavvur ediyoruz.”

Aynı sırada CB Sözcüsü İbrahim Kalın da Brüksel’de AB yetkilileriyle görüşmeler yaptı.

https://t.co/MbFuJz2Ijc pic.twitter.com/g4zRoGwICa

— serbestiyet (@serbestiyetweb) November 21, 2020

Περισσότερη πίεση προς την Τουρκία επιζητά το Παρίσι

Εν τω μεταξύ, το επόμενο ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει το θέμα της Τουρκίας και ενδέχεται να την πιέσει «πολύ περισσότερο» λόγω της «απαράδεκτης» συμπεριφοράς της στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, είπε το Σάββατο (21/11) ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Φρανκ Ριστέρ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «France Inter», ο Ριστέρ κατήγγειλε τη στάση της Άγκυρας σχετικά με τις προτροπές για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες, με φόντο την αντιπαράθεση για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

«Η Τουρκία διαδραματίζει έναν καταδικαστέο ρόλο σε ότι αφορά την εργαλειοποίηση της ομιλίας του pροέδρου της Δημοκρατίας ή τις θέσεις της Γαλλίας, προκειμένου να βλάψει τη Γαλλία και να βλάψει τις αξίες που πρεσβεύει η Γαλλία», είπε ο γάλλος υπουργός και συνέχισε:

«Ευχόμαστε η Τουρκία να αλλάξει, ευχόμαστε αυτή η συμπεριφορά να αλλάξει, αυτή η επεκτατική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο με αυτές τις έρευνες που πλήττουν την κυπριακή και ελληνική κυριαρχία».

Ο Ριστέρ κάλεσε επίσης την Τουρκία «να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά κυρίως στη Βόρεια Αφρική με τις διακινήσεις όπλων και να σταματήσει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ζήτημα σε σχέση με την Ευρώπη».

«Η Τουρκία έχει ένα σπουδαίο λαό, είναι μια σπουδαία χώρα με την οποία επιθυμούμε να έχουμε διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις, όμως πρέπει να έχουμε έναν διάλογο αλήθειας, διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», επισήμανε.

«Είναι ένας λόγος που φέρει η Ευρώπη κι όχι απλά η Γαλλία και είναι ο λόγος για τον οποίο, για μία ακόμη φορά στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτό το τουρκικό ζήτημα θα αναφερθεί για να δούμε με ποιον τρόπο θα πιέσουμε ίσως λίγο περισσότερο, ή πολύ περισσότερο, την Τουρκία, διότι η συμπεριφορά της, ιδίως στην κρίση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα