Ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων σε κλειστές δομές – Τι είπε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Βατόπουλος (video)

Την ανησυχία του για την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στις κλειστές δομές φιλοξενίας, όπως στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, όπου η διασπορά του ιού ήταν θανατηφόρα, εξέφρασε ο καθηγητής μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον Ant1, o κ. Βατόπουλος τόνισε πως: «έχουμε ένα σταθερό αριθμό κρουσμάτων και ευτυχώς δεν έχουμε ραγδαία αύξηση συνεπώς είναι μια κατάσταση ελεγχόμενη. Από τη άλλη έχουμε αυτές τις συρροές σε διάφορους χώρους στο γηροκομείο

σε διαφορές δομές και δείχνουν τη δυνατότητα του ιού να διασπείρεται μέσα στον πληθυσμό. Και αυτό είναι το ανησυχητικό και μπορεί να κάνει ένα ξέσπασμα του ιού».

Στην ερώτηση πού μπορούμε να δούμε εξάρσεις στο επόμενο διάστημα είπε τα εξής: «Εγώ θα έλεγα γενικά στις κλειστές δομές. Μέχρι τώρα είχαμε καταφέρει τα γηροκομεία ή άλλες δομές με φιλοξενούμενους να είναι ελεύθερες covid-19. Ξαφνικά βλέπουμε δυο τρία τέτοια περιστατικά και μάλιστα με συρροή κρουσμάτων εκεί μέσα. Σε μια κλειστή δομή να υπάρχουν δύο κρούσματα δεν είναι τόσο ανησυχητικό από το να εντοπιστούν 30».

«Οι υπεύθυνοι αυτών των δομών πρέπει να είναι εξαιρετικά αυστηροί στην τήρηση των μέτρων. Επίσης δεν θα ήθελα να δω ξαφνικά κρούσματα σε ηλικιωμένες ευπαθείς ομάδες που θα είναι αποτέλεσμα μετάδοσης του κορονοϊού από τη νεολαία. Γι’ αυτό τους κάνουμε έκκληση να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους που κατά πάσα πιθανότητα θα νοσήσουν πολύ βαριά», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα