Ανεξόφλητα δάνεια στις τράπεζες, αλλά βαθιά το χέρι στην «τσέπη» για διαφήμιση στο Facebook

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μανώλης Καλουδάς

Προεκλογική περίοδο διανύουμε και είναι λογικό τα επικοινωνιακά επιτελεία των κομμάτων, των αρχηγών τους και φυσικά των υποψηφίων, να έχουν πάρει «φωτιά». Η κάθε ομάδα προσπαθεί με κάθε μέσο να ενημερώσει τους ψηφοφόρους για τις εκδηλώσεις που έγιναν ή θα γίνουν και τις θέσεις των κομμάτων και των υποψηφίων. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τις τεράστιες αφίσες και τα τηλεοπτικά σποτ. Πλέον, το παιχνίδι «παίζεται» στο… γήπεδο των social media και ουσιαστικά στο facebook,

το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο παγκοσμίως.

Και πώς θα καταφέρουν τα κομματικά επιτελεία ή αυτά των υποψηφίων να «πλησιάσουν» – με σκοπό να πείσουν – τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων, οι οποίοι δεν έχουν προσφέρει like στη Σελίδα τους; Με χορηγούμενη ανάρτηση. Πληρώνεις και το post φτάνει σε περισσότερα μάτια. Όσο περισσότερα πληρώσεις, τόσοι περισσότεροι χρήστες θα το δουν. Είναι απλό.

Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Αυτή την πρακτική ακολούθησαν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι και σχεδόν όλα τα κόμματα τα τελευταία χρόνια στις εκλογές. Αυτό που είναι καινούριο είναι ότι για να χορηγήσει κάποιος κάτι με πολιτικό περιεχόμενο, θα πρέπει – στο πλαίσιο της διαφάνειας – να δώσει επιπλέον στοιχεία, όπως δελτίο ταυτότητας, τηλέφωνο, email, κ.α. που επιβεβαιώνουν την ταυτότητά του.

To Facebook σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την απόδοση ευθυνών και τη διαφάνεια όσον αφορά στις σελίδες, δείχνει περισσότερες πληροφορίες, πλέον, σχετικά με κάθε σελίδα για τα άτομα που τη διαχειρίζονται, αλλά και τα ποσά που δαπανήθηκαν για τη χορήγηση αυτών των posts.

Τι δημοσιεύεται; Δημοσιεύεται η ημερομηνία δημιουργίας της Σελίδας, οι χώρες τοποθεσίας απ’ όπου γίνεται η διαχείριση της Σελίδας, ο αριθμός των ατόμων που διαχειρίζονται τη Σελίδα σε κάθε χώρα, τυχόν προηγούμενα ονόματα της Σελίδας, τυχόν συγχωνεύσεις της Σελίδας από τις 6 Σεπτεμβρίου 2018 και μετά.

Στους πολιτικούς και στα κόμματα δημοσιεύεται, επίσης, ο λογαριασμός που χρεώθηκε το ποσό για τη χορήγηση της ανάρτησης, κάτι το οποίο πιθανότατα έχετε προσέξει και εσείς, στον «τοίχο» σας. Δημοσιεύονται, όμως, και μάλλον αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία απ’ όλα αφού βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, τα ποσά που δαπανώνται για τη χορήγηση των posts.

Και σε αυτό ακριβώς θα σταθούμε.

Πόσες χορηγούμενες αναρτήσεις έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και πόσες η Νέα Δημοκρατία; Πόσες χορηγούμενες έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και πόσες ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν στη μία περίπτωση και πόσα στην άλλη; Ποιο κόμμα έχει δαπανήσει τα περισσότερα χρήματα για διαφήμιση στο facebook και ποιο δεν έχει κάνει καθόλου;

Δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης των κομμάτων και των δανείων που έχουν στις πλάτες τους, όλα τα παραπάνω έχουν ενδιαφέρον να μπουν στο «μικροσκόπιο».

Κι αυτό ακριβώς θα κάνουμε:

ΣΥΡΙΖΑ (1 χορηγούμενη ανάρτηση)

1 Χορηγούμενη ανάρτηση – Ποσό: 100-499 ευρώ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (81 χορηγούμενες αναρτήσεις από τις 8/3 μέχρι σήμερα)

2 Χορηγούμενες αναρτήσεις – Ποσό: 1.000-5.000 ευρώ
33 Χορηγούμενες αναρτήσεις – Ποσό: 100-499 ευρώ
46 Χορηγούμενες αναρτήσεις – Ποσό:

Keywords
Τυχαία Θέματα