Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Ηλεία – Ενισχύονται οι δυνάμεις, δύσκολη η κατάσταση (video)

Άσχημη έκβαση φαίνεται ότι παίρνει η δασική πυρκαγιά που μαίνεται από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (24/07) στο Γραμματικό Ηλείας, ενώ με την κατάσταση να είναι πολύ δύσκολη. Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και έχει φτάσει να απειλεί χωριά της Αρχαίας Ολυμπίας και ενισχύονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τοπικά Μέσα έχουν εκκενωθεί χωριά, αλλά αυτό διέψευσε η Πολιτική Προστασία. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «patrisnews.gr», οι φλόγες απειλούν τα χωριά Χελιδόνι, Καυκανιά

και Πουρνάρι, ενώ ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι έτοιμος για να πραγματοποιήσει εκκένωση τους, αν χρειαστεί.

Συγκεκριμένα, κατόπιν εισηγήσεως του επικεφαλής της Πυροσβεστικής Περιφερειάρχη Πελοποννήσου αρχιπύραρχου Νικόλαου Ρουμελιώτη εκκενώνεται από τους κατοίκους το χωριό Χελιδόνι, ενώ δεν αποκλείεται προληπτικά να κριθεί επιβεβλημένη η εκκένωση και άλλων κατοικημένων περιοχών.

ΓΓ Πολιτικής Προστασίας: Δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, ούτε έχει γίνει κάποια εκκένωση

«Δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, ούτε έχει γίνει εκκένωση περιοχής, λόγω της πυρκαγιάς», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, που μετέβη εσπευσμένα στην περιοχή ανάμεσα στο Γραμματικό Ηλείας και το Χελιδόνι, όπου είναι σε εξέλιξη δασική φωτιά.

«Η πυρκαγιά έχει κατεύθυνση προς το Χελιδόνι και στη νότια πλευρά της προς την περιοχή Πουρνάρι. Επαναλαμβάνω, δεν έχει γίνει εκκένωση περιοχής, απλώς έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι του Χελιδονιού να είναι σε ετοιμότητα», προσθέτει ο γεν.γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Ξυπνούν μνήμες από το 2007

Σε μια περιοχή που ακόμα 13 χρόνια μετά προσπαθεί να ξεπεράσει τις μνήμες των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 76 ανθρώπους, οι κάτοικοι περνούν ένα ακόμα καλοκαίρι αντιμέτωποι με τις φλόγες. Όπως λένε οι πληροφορίες οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί σε ασφαλές μέρος, προκειμένου να γίνει η απομάκρυνσή του οποιαδήποτε στιγμή.

Σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής η φωτιά που έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στο Γραμματικό Ηλείας καίει πευκόφυτο δάσος και λόγω ανέμων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στέλνονται συνεχώς ενισχύσεις, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύουν μέχρι στιγμής σπίτια.

Το πύρινο μέτωπο κινείται στην περιοχή από Λαντζόι προς Χελιδόνι και προς Ηράκλεια. Και όλοι εύχονται οι άνεμοι να μην αλλάξουν φορά και στρέψουν τις φλόγες προς τα χωριά, αφού οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσχερείς.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι μέτριοι αλλά είναι πιθανό να ενισχυθούν τις επόμενες ώρες. Στην περιοχή επιχειρούν εναέριες και επίγειες δυνάμεις. Η φωτιά κινείται κατά μήκος του δικτύου της υψηλής τάσης της ΔΕΔΔΗΕ και έχουν προκύψει προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση.

Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής είναι μεγάλη και συνεχώς στέλνονται ενισχύσεις. Συνολικά πλέον επιχειρούν 119 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Στην περιοχή συνδράμουν και υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Β. Γιαννόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο μαζί με τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Γ. Γεωργιόπουλο, έχει ζητήσει μεγαλύτερη συνδρομή από εναέρια.

Το έργο του συντονισμού των δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους επικεφαλής και επιτελάρχες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι εξαιρετικά δύσκολο αφού ταυτοχρονα παραμένει σε εξέλιξη – αν και βελτιωμένο σε σχέση με τις δύο προηγούμενες ημέρες – η μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία, όπου η φωτιά συνεχίζει να καίει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με διάσπαρτες μικροεστίες αλλά και αναζωπυρώσεις σε ορισμένα σημεία.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Κερατέα

Τέλος, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση κοντά στην οδό Μάνου Λοϊζου, στην Κερατέα Αττικής.

Σε κοντινή απόσταση από το σημείο της πυρκαγιάς βρίσκονται κατοικίες, ενώ η άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων αποσόβησε τον κίνδυνο.

Στο σημείο έσπευσαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ειδικό μηχανοκίνητο πυροσβεστικών επιχειρήσεων, εθελοντές πυροσβέστες και 2 ελικόπτερα.

Φωτιά και στα Μέθανα Τροιζηνίας

Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι μια νέα, μικρότερη σε έκταση και ένταση φωτιά, εκδηλώθηκε και στα Μέθανα Τροιζηνίας, δίχως να κινδυνεύουν προς το παρόν κατοικημένες περιοχές, αφού η πυρκαγιά έχει κατεύθυνση προς το βουνό.

Πυρκαγιά στην Κορινθία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε κοινότητες – Στάχτη 20.000 στρέμματα δάσους

Οι καταστροφές από την πυρκαγιά στην Κορινθία είναι μεγάλες – φέρεται να έχουν καεί πάνω από 20.000 στρέμματα παρθένου δάσους – και την Παρασκευή (24/07) ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, κήρυξε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας τις κοινότητες:

Ξυλοκερίζης,
Σοφικού
Αθικίων,
Γαλατακίου και
Αγίου Ιωάννη.

Πρόκειται για περιοχές του Δήμου Κορινθίων, της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 22-07-2020.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για έξι (6) μήνες.

Την Παρασκευή (24/07) η κατάσταση δείχνει καλύτερη, ενώ οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών πέρασαν άλλη μια δύσκολη νύχτα την Πέμπτη (23/07).

Σε ότι αφορά το μέτωπο της πυρκαγιάς πλέον έχει τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, με τις περιοχές Αγ. Ιωάννη και Χιλιμόδι να είναι στο επίκεντρο των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ενεργοποιήθηκε ο Copernicus για τη δορυφορική παρακολούθηση της φωτιάς:

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, patrisnews, ilialive.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα