Ανεξέλεγκτα τέσσερα μέτωπα στη Ζάκυνθο – «Πρόκειται για μη φυσιολογική κατάσταση»

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις46 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο σε όλη την επικράτειαΑπό το μεσημέρι προβλέπονται ισχυροί άνεμοι

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, στη Ζάκυνθο, αυτή την φορά στην άλλη άκρη του νησιού, στην νοτιοδυτική πλευρά και σε δασική έκταση στο Κοιλιωμένο.

Η μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται έξω από το χωριό, όπου βρίσκονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και δίνουν μάχη με τις τεράστιες φλόγες που δυναμώνουν συνέχεια από τους ισχυρούς ανέμους.

Εκτός ελέγχου είναι οι δύο πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στις

Βολίμες Ζακύνθου χωρίς να κινδυνεύουν ακόμα κατοικίες.

Όλοι οι κάτοικοι του χωριού βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει κίνδυνος η πυρκαγιά να φτάσει στο χωριό. Υπό έλεγχο η φωτιά στα Καμένα Βούρλα

Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, η πυρκαγιά ξεκίνησε πάνω από την Εθνική Οδό Λαμίας – Αθηνών, κοντά στα σπίτια και έκαιγε σε πευκοδάσος πριν την Καρυά Καμένων Βούρλων.

Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν τα δύο PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας, 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 7 πυροσβεστικά οχήματα από τη Λαμία, τον ‘Αγιο Κωνσταντίνο και την Αταλάντη, όπως επίσης και μηχανήματα της περιφέρειας και του δήμου.

Οι φλόγες ξεπήδησαν από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ κατέκαψαν κολώνες της ΔΕΗ με μετασχηματιστές προκαλώντας εκρήξεις.

Εξαιτίας της ζημιάς στις κολώνες δεν υπάρχει ρεύμα στην περιοχή του Ασπρονερίου και του Αγίου Κων/νου.

Το μέτωπο περιορίστηκε και το μεγαλύτερο μέρος της έχει τεθεί υπό έλεγχο. Δεν έχουν αναφερθεί κάποιες ζημιές σε σπίτια παρά το γεγονός ότι η φωτιά βρέθηκε πολύ κοντά τους.

Σε ύφεση η φωτιά στο Κορωπί

Παράλληλα πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 10 το πρωί σε δασική έκταση στη Βίλιζα Κορωπίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά πέρασε από τις παρυφές του οικισμού και κατακαίει χαμηλή βλάστηση, πίσω από το προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού.

46 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο σε όλη την επικράτεια

Στο μέτωπο των πυρκαγιών, όπως έγινε γνωστό από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου και συγκεκριμένα από ώρα 06:00 της 11-08-2017 έως 06:00 της 12-08-2017, εκδηλώθηκαν 46 δασικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων οι περισσότερες τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό τους στάδιο.

Από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στην Καισαριανή, στο Τσεκούρι της Πάργας, στα Αμπέλια Αγρινίου, στο Μαζαράκι Ηλείας και στην Πρέβεζα, ενώ έχει κατασβεστεί η πυρκαγιά στο Δίλοφο Φαρσάλων.

Σημειώνεται ότι για την πυρκαγιά στην περιοχή Σκαμνούλα στην Πρέβεζα, συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας ο Κ.Η. του Σ. 52 ετών, για πυρκαγιά από αμέλεια σε αγροτική έκταση, συνέπεια εκτέλεσης εργασιών με χρήση τροχού κοπής.

Σε ύφεση, ή οριοθετημένες, χωρίς να εμπνέουν ανησυχίες είναι οι πυρκαγιές στα Κύθηρα, (όπου χτες αποδεσμεύτηκαν και άλλες πολλές δυνάμεις), στις Μαριές Ζακύνθου, στο Νεοχώρι Γορτυνίας και στο Βροντερό Φλώρινας.

Οι δύο πυρκαγιές, που εισήλθαν χτες από την Αλβανία στις περιοχές Παλαμπάς και Λημέρι στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας, βρίσκονται σε εξέλιξη και επιχειρούν συνολικά 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 5 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Από την Πυροσβεστική υπενθυμίζεται στους πολίτες σε κάθε περίπτωση πυρκαγιάς ή έκτακτης ανάγκης να ειδοποιούν αμέσως στον αριθμό κλήσης 199.

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Στόμιο Ιεράπετρας

Πολύωρη μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να ελέγξουν την πυρκαγιά στο Στόμιο Ιεράπετρας, η οποία εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα, έχοντας μέχρι στιγμής κάψει 20 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 20 στρέμματα καλαμιώνων.

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Ρέθυμνο

Ένα νέο μέτωπο φωτιάς, αυτή τη φορά στους Αρμένους Ρεθύμνου, ξέσπασε αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, έχοντας κάψει μέχρι στιγμής 5 στρέμματα γεωργικής έκτασης.

Δεν απειλούνται σπίτια και η πυροσβεστική δύναμη που επιχειρεί στην περιοχή (τρία Πυροσβεστικά οχήματα με 8 πυροσβέστες) έχει καταφέρει να θέσει τη φωτιά σε μερικό έλεγχο.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Σάββατο

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις κυρίως στην Δυτική Ελλάδα, Ιόνια και Πελοπόννησο, καθώς από το μεσημέρι προβλέπονται ισχυροί άνεμοι, με τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς να είναι πολύ υψηλός και σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δίνει δείκτη κινδύνου 4 για τους νομούς Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και στα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα και Ζάκυνθο.

Υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 3) προβλέπεται για τους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Κορινθίας, Μαγνησίας, Πιερίας, Ημαθίας, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, ‘Αρτας, Αργολίδας και στα νησιά Κύθηρα, Κρήτη, Χίο, Σάμο, Ικαρία και στα Δωδεκάνησα.

Με τα δεδομένα αυτά, ενισχύονται από την Δυτική Ελλάδα και την Θεσσαλία οι δυνάμεις για την πυρκαγιά στο Καταστάρι Ζακύνθου, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη στην κορυφογραμμή του όρους Βραχίωνα, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο και να μην υπάρξει κίνδυνος επέκτασης της.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα