Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Έντονη αντιπαράθεση προκάλεσε βουλευτική τροπολογία που έχει κατατεθεί από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δημητριάδη στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Βαρύτατοι χαρακτηρισμοί από τον Άδωνη Γεωργιάδη για τον Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Η τροπολογία προτείνει τροποποιήσεις στο νόμο 2960/2001 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα. Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, «είναι μια διάταξη που έχει σκοπό

να εμπεδώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και ανωνύμων εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο ή συνδέεται με αυτά».

Όπως προβλέπει, κατά την περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων- στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων ή εξυγιάνσεων ή και ειδικών εκκαθαρίσεων- καταλογίζονται, εκ των υστέρων, σε βάρος της εταιρείας οι εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας, εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιονδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν, τότε τα πρόστιμα να καταλογίζονται στους κυρίως υπαίτιους της παράβασης.

«Με την τροπολογία επιθυμούμε να ξεμπλοκάρουμε και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον μελλοντικό επενδυτή διότι δεν είναι συνυπεύθυνος για πράγματα που έχουν τελεστεί στο προηγούμενο διάστημα και δεν ήταν ενήμερος και ότι αυτές οι πράξεις», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Δημητριάδης που έχει καταθέσει την τροπολογία.

Η τροπολογία προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου επισημαίνοντας ότι αυτή η τροπολογία είχε κατατεθεί πάλι τον Απρίλιο του 2016 και είχε αποσυρθεί μετά από τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Είναι μια τροπολογία αθλιότητας, κομπίνας εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. Και αν ο κ. Παπαδημητρίου, που πραγματικά έχει ένα όνομα, ως αρμόδιος για το νομοσχέδιο, την αποδεχθεί, θα κηλιδώσει το όνομά του με ένα αίσχος. Είναι η τροπολογία της μεγάλης κομπίνας που επανέρχεται. Δεν λέει ποιους αφορά. Δεν λέει ποιους απαλλάσσει και με ποια ποσά. Δεν λέει πόσα εκατομμύρια χάνει το ελληνικό δημόσιο. Ποια είναι η ζημία. Τι είναι και ποιοι επιτέλους αυτοί οι ημέτεροι που αξίζουν τον κόπο για μια τέτοια χάρη από την πλευρά της κυβέρνησης. Όχι κύριοι! Αυτή η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί! Είναι ντροπή να επανέρχεται ένα χρόνο μετά για να χαρίσει εκατομμύρια σε ανώνυμους τώρα αλλά επώνυμους στη συνέχεια», είπε ο Β. Κεγκέρογλου.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ανέφερε ότι δεν έχει βάση αλήθειας η καταγγελία του κ. Κεγκέρογλου και πρόσθεσε ότι με την τροπολογία ουσιαστικά δεν κηρύσσονται αλληλέγγυα συνυπεύθυνα με τους κύριους υπαίτιους, νομικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι την ημερομηνία μεταβίβασης μετοχών δεν είχαν κοινοποιηθεί καταλογιστικές πράξεις και δεν είχε γνωστοποιηθεί η εκκρεμότητα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές κατά το στάδιο της διενέργειας διαγωνισμού για τη μεταβίβαση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Η κ. Παπανάτσιου επισήμανε εξάλλου ότι οι κυρίως υπαίτιοι δεν απαλλάσσονται των ευθυνών τους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Α. Λοβέρδος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ποια πρόσωπα αφορά. «Φημολογούνται διάφορα και η τροπολογία δεν είναι αθώα. Να αναβληθεί η συζήτηση, και να υπάρξει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου και να πάρει επάνω της η κυβέρνηση την τροπολογία», είπε ο Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Να μάθουμε και ποια οικονομικά θέματα υπάρχουν και ποια πρόσωπα αφορά. Κύριε Παπαδημητρίου, μην κάνετε αποδεκτή την τροπολογία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, από την πλευρά του τόνισε: «Η στάση σας, μας κάνει αλγεινή εντύπωση», είπε ο Δένδιας και πρόσθεσε ότι η τροπολογία αυτή κατατέθηκε σήμερα στις 10.15 το πρωί για να αναρωτηθεί: «Από τις 10.15 πότε προλάβατε να συνεννοηθείτε με το υπουργείο Οικονομικών, να εξηγήσετε τα παραγωγικά αίτια, να ερευνήσει το υπουργείο Οικονομικών περί τίνος πρόκειται και να έρθει εδώ η υφυπουργός Οικονομικών να μας πει ότι την αποδέχεται και μάλιστα με το σκεπτικό που ψέλλισε. Γιατί δεν είχατε το θάρρος να το φέρετε εσείς; Διότι είναι προφανές ότι υπήρξε προσυνεννόηση. Που νομίζετε ότι νομοθετείτε; Στην Μποτσουάνα;».

Λίγο αργότερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, έκανε «έκκληση» στον υπουργό να μην δεχθεί την τροπολογία, για την προστασία και του βουλευτή που την υπογράφει, και του ιδίου και του κύρους του Σώματος. Είπε ότι η τροπολογία θα πρέπει να έρθει με έκθεση του ΓΛΚ και να ξέρει η Βουλή ποιους αφορά.

Το πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια θα γίνει ακόμη χειρότερο, με το «κατ’ ευφημισμόν» νομοσχέδιο, εκτιμά ο Χατζηδάκης

«Καμπανάκι κινδύνου» για περαιτέρω επιδείνωση στο «παγκόσμιο ρεκόρ» των «κόκκινων» δανείων που κατέχει η χώρα, σήμανε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, εκτιμώντας πως οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο κ. Χατζηδάκης είπε, πως μετά τα «πανηγύρια» που έστησε η κυβέρνηση για το ότι μείωσε τους στόχους για το πρωτογενές έλλειμμα και κατόπιν για το ακριβώς αντίθετο (δηλαδή για το υπερπλεόνασμα που πέτυχε χάρη στα επιπλέον μέτρα που πήρε), τώρα πανηγυρίζει για ένα νομοσχέδιο, το οποίο, όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, αλλά θα το επιδεινώσει.

Τα μελανά σημεία

Ο κ. Χατζηδάκης, αφού ανέφερε ότι παρότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι φέρνει έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό, όμως, δεν είναι ούτε εξωδικαστικός, ούτε συμβιβασμός, καθώς η υπαγωγή στον μηχανισμό θα προϋποθέτει, σχεδόν αναπόφευκτα, δικαστική απόφαση, ώστε να επικυρωθεί ο συμβιβασμός μεταξύ οφειλετών και πιστωτών.

«Η λύση, δηλαδή, της κυβέρνησης για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ρύθμισης οφειλών με τρόπο που δεν επιβαρύνει περαιτέρω το δικαστικό σύστημα, είναι να προτείνει μια πολύμηνη διαδικασία δικαστικής επικύρωσης. Και όλα αυτά, μάλιστα, τη στιγμή που εκκρεμούν προς εκδίκαση 200.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, με περιπτώσεις στις οποίες η δικάσιμος έχει οριστεί για το 2032. Ομηρία για όλους, δηλαδή. Και για την αγορά και για τις τράπεζες» εξήγησε ως προς την κριτική του.

Εξάλλου, είπε ότι απαιτούνται 25 έγγραφα, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, μόνο και μόνο για την υποβολή της αίτησης για ένταξη στον μηχανισμό, ενώ παράλληλα προβλέπεται, πως αν η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι τον Ιούλιο, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται με τον παραδοσιακό τρόπο στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων, μαζί με το συνοδευτικό υλικό.

Ακόμη, ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλόγισε παντελή έλλειψη κινήτρων ή κυρώσεων προς τις τράπεζες, ώστε να επισπεύδουν τις διαδικασίες και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν γρήγορα μια νέα αρχή, ώστε να δοθεί μια σημαντική ώθηση στην οικονομία.

«Με τον νόμο που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση, το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων δεν θα αντιμετωπιστεί. Αντιθέτως, θα γίνει ακόμα χειρότερο και για τις τράπεζες και για τις επιχειρήσεις και, τελικά, για την οικονομία. Και πραγματικά λυπάμαι που σε συμφωνία με την τρόικα αποφασίζετε να οξύνετε ακόμα περισσότερο, τόσο το πρόβλημα των τραπεζών, όσο και το πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα, ο Χατζηδάκης, κάλεσε να «μην υποτιμούν τη βαρύτητα του προβλήματος» επισημαίνοντας πως είναι κομβικής σημασίας για την Οικονομία να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις δανείων ώστε να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά, που παραμένει στεγνή εδώ και μεγάλο διάστημα.

Κυρώσεις και κίνητρα στις τράπεζες

Ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε και στη Βουλή τις προτάσεις που παρουσίασε η ΝΔ για τις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις και για την θέσπιση κινήτρων και κυρώσεων προς τις τράπεζες, λέγοντας πως το κόμμα του έχει συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για τη χώρα, «όχι μαγικές συνταγές και σκίσιμο μνημονίων».

Τέλος, ο Χατζηδάκης σχολίασε σκωπτικά τις σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού, απευθυνόμενος προς τα έδρανα της πλειοψηφίας: «Λέτε ότι στην τελευταία διαπραγμάτευση χάσατε, αλλά τουλάχιστον όχι με σκορ Μπαρτσελόνα-Πανελευσινιακού. Η αλήθεια είναι ότι και στη διαπραγμάτευση, όπως και σε αυτό το νομοσχέδιο, ακολουθήσατε τακτική Βραδυποριακού με αποτέλεσμα Ταλαιπωριακού και για τη χώρα και για τους πολίτες».

Ο Λοβέρδος αναφέρθηκε στο επικείμενο Συνέδριο της ΔΗΣΥ

Στο επικείμενο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αναφέρθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του σχεδίου νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

«Εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να διευκρινίσουμε στους Έλληνες πολίτες, στα εννέα εκατομμύρια του εκλογικού σώματος, στα έντεκα εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών, πώς θα πορευτούμε όταν ο λαός, με την παρέμβασή του, διαφοροποιήσει τους συσχετισμούς και η λαϊκή κυριαρχία αλλάξει τη δύναμη των κομμάτων και αναθέσει σε άλλους τη διακυβέρνηση του τόπου», ανέφερε ο Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι θα πρόκειται για ένα οδικό χάρτη ενεργειών για να βγει η χώρα από την κρίση, για ένα στρατηγικό σχέδιο με το σύνολο των ενεργειών που χρειάζεται η Ελλάδα.

«Έχουμε τις παρακαταθήκες μας. Δεν υπάρχει σοβαρή μεταρρύθμιση που να έγινε τον καιρό της κρίσης, που να μην την έχει κάνει η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου. Και δεν υπάρχει αδιάψευστη πορεία -με τους αριθμούς και του ΣΥΡΙΖΑ- εξόδου από την ύφεση από την πορεία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Αυτές είναι οι παρακαταθήκες μας. Έχουμε συμμετάσχει εν όλω στην πρώτη περίπτωση και εν μέρει στη δεύτερη», είπε ο Λοβέρδος, σημειώνοντας όμως ότι απαιτείται η Δημοκρατική Συμπαράταξη να πει από τώρα στους πολίτες πως θα γίνει αν άλλαζαν οι συσχετισμοί αύριο το πρωί. «Αυτή είναι η υποχρέωση απέναντι στην οποία θα ανταποκριθούμε στις 30 Ιουνίου για να έχουμε ως συλλογικότητα μια διατύπωση προτάσεων και όχι ως άτομα, γιατί ως χώρος είμαστε γεμάτοι από πρόσωπα που έχουν και εμπειρία και ικανότητες και δύναμη», είπε ο Λοβέρδος.

Αναγκαίος ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, άτολμο όμως το νομοσχέδιο, ανέφερε ο Αμυράς

Το Ποτάμι θεωρεί ότι είναι αναγκαία και καλωσορίζει την κίνηση να τεθούν τα ζητήματα της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών επί τάπητος, αλλά, όπως ανέφερε ο εισηγητής, Γιώργος Αμυράς, το σχέδιο νόμου δεν είναι όσο τολμηρό απαιτούν οι συνθήκες.

«Αυτή η ρύθμιση είναι αναγκαία, κάτι που νομίζω πως όλοι αναγνωρίζουμε. Θα έλεγα, όμως, ότι ο τρόπος με τον οποίο φέρνετε το νομοθέτημα για να την αντιμετωπίσετε δεν είναι αρκετός. Θέλαμε πιο τολμηρά πράγματα. Θέλαμε πιο δυναμικές λύσεις και πρακτικά πιο εύκολα εφαρμόσιμες», είπε ο κ. Αμυράς ο οποίος επισήμανε ότι από τα μητρώα του 2016 διαγράφηκαν συνολικά 24.330 επιχειρήσεις και ότι ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν μετά το 2016, ήταν ήδη μειωμένος κατά 10,41% σε σχέση με το 2015, τη χρονιά δηλαδή των capitals controls.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, ο εισηγητής του Ποταμιού επισήμανε ότι δεν πρόκειται για εξωδικαστική ρύθμιση η μηχανισμό εξωδικαστικό, όταν στο τέλος όλα καταλήγουν στα πολυμελή Πρωτοδικεία. «Φοβάμαι ότι θα υποστούμε και θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση του μπουκαλιού. Πολλοί φράζουν την είσοδο ή την έξοδο, ανάλογα από πού το βλέπεις, μέσα στα δικαστήρια και η δουλειά δεν θα γίνει. Χρειάζεται, λοιπόν, εδώ να διαφοροποιήσετε τον τρόπο που βλέπετε αυτήν την εξωδικαστική ρύθμιση», είπε ο κ. Αμυράς και επισήμανε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για υποβολή στον διακανονισμό.

«Εμείς λέμε ότι πρέπει να ληφθούν και κάποιες ποιοτικές παράμετροι υπόψη, για παράδειγμα: Διατήρηση θέσεων εργασίας μίας επιχείρησης η οποία ζητά να υπαχθεί στον διακανονισμό της ρύθμισης», είπε ο βουλευτής του Ποταμιού.

Για πολιτική υποκρισία κατηγόρησε Τσίπρα και Μητσοτάκη ο Δανέλλης

Πολιτική υποκρισία με ψευδεπίγραφα διλήμματα καταλόγισε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, μιλώντας στην Ολομέλεια.

«Η πολιτική ζωή του τόπου χαρακτηρίζεται από μια γενικευμένη υποκρισία και ψευδεπίγραφα διλήμματα. Τίποτα δεν φαίνεται να εμποδίζει τον κύριο πρωθυπουργό να μεταμορφώνεται οβιδιακά σχεδόν, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη για την παραμικρή αυτοκριτική, αλλά ο κυνισμός από τον ρεαλισμό χωρίζεται από μια λεπτή ανεπαίσθητη γραμμή. Διότι η δήλωση “είχαμε ψευδαισθήσεις”, όταν αυτές δεν οριοθετούνται, δεν συνιστά και αυτοκριτική» ανέφερε ο κ. Δανέλλης και πρόσθεσε για τον Τσίπρα:

«Αν όντως έχει συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα -και το ευχόμαστε ολοψύχως- ας το πει καθαρά και ας μας θέσει τα όρια της νέας πραγματικότητας που τώρα έχει συνειδητοποιήσει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού επισήμανε, ότι «όσο ο κ. Τσίπρας επιτρέπει στο «βαθύ» κράτος να συναντιέται με το «βαθύ» κόμμα, μπλοκάρουν ψηφισμένες αποκρατικοποιήσεις, όπως για παράδειγμα, η μεγαλύτερη επένδυση που βρίσκεται σε εξέλιξη, εκείνη στο Ελληνικό».

Ο κ. Δανέλλης αναφέρθηκε όμως και στον πρόεδρο της ΝΔ. «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής. Πόσο συνάδει αυτό με την ανάγκη του να δηλώνει άκαιρα και απρόκλητα ότι δεν υπάρχει λόγος διαφοροποίησης του σημερινού status σχέσεων μεταξύ κράτους και Εκκλησίας, όταν το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης είναι ανοικτό;», είπε και πρόσθεσε για τον κ. Μητσοτάκη:

«Επειδή επικαλέστηκε την ιδεολογική του συγγένεια με τον κ. Μακρόν, δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να αναρωτηθώ αν ο ίδιος θα μπορούσε να συλλυπηθεί τον σύζυγο -υπογραμμίζω: τον σύζυγο, όχι τον σύντροφο- του αδικοχαμένου σε ώρα καθήκοντος Γάλλου αστυνομικού, που έπεσε από τις σφαίρες του παρανοϊκού τζιχαντιστή προχθές στα Ηλύσια Πεδία; Θα ήταν άραγε αυτό ανεκτό από το κόμμα του; Θα τολμούσε ο ίδιος να το πράξει;».

Η τροπολογία δεν είναι χαριστική και στόχο έχει να στηρίξει τις επενδύσεις, δήλωσε ο Δημητριάδης

«Τερατολογίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Δημητριάδης, τα πυρά που δέχθηκε εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η τροπολογία που κατέθεσε για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο βουλευτής επέμεινε στην υπεράσπιση της τροπολογίας του, τονίζοντας πως η πρωτοβουλία του αφορά την επιχειρηματικότητα και την προσπάθεια να μπουν κανόνες δικαίου και διαφάνειας για ζητήματα που προκύπτουν, είτε κατά τις αποκρατικοποιήσεις είτε κατά τις εξυγιάνσεις και εκκαθαρίσεις, και αφορούν εξαιρετικές περιπτώσεις παραβάσεων λαθρεμπορίας και μόνον.

Στόχο έχει, τόνισε ο βουλευτής, να δώσει λύση στους νέους επενδυτές οι οποίοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα από ευθύνες που επ’ ουδενί και αποδεδειγμένα δεν έχουν οι ίδιοι, αλλά κάποιοι προηγούμενοι. Οι απαιτήσεις του Δημοσίου παραμένουν έναντι των προηγούμενων και δεν υπάρχει ζήτημα χαριστικό, επέμεινε ο κ. Δημητριάδης.

Καταψηφίζει επί της αρχής η Ένωση Κεντρώων, επιφυλάσσεται στα άρθρα

«Το σχέδιο νόμου είναι ολοφάνερο ότι δεν αποτελεί προϊόν σοβαρής μελέτης και επ’ ουδενί ικανοποιεί τους ενδιαφερόμενους φορείς. Είναι δε βέβαιο, ότι θα επιτείνει την ασφυξία, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα και στους επιχειρηματίες και στις τράπεζες», ανέφερε για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης.

Ο βουλευτής δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο και επιφυλάσσεται για την ψήφιση των άρθρων.

Ο Δένδιας κατηγόρησε Χαρδούβελη και κυβέρνηση για την αποτυχία του «νόμου Δένδια»

«Εισηγείστε ένα σχέδιο προαιρετικής διαπραγμάτευσης, χωρίς εργαλεία πίεσης και χωρίς κίνητρα και υπ’ αυτή την έννοια δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αυτό να υλοποιηθεί», ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι κατά τις καλύτερες των προβλέψεων, η ηλεκτρονική πλατφόρμα που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ίσως να είναι έτοιμη στο τέλος του χρόνου, και πρόσθεσε ότι το νομοθέτημα που εισηγείται η κυβέρνηση είναι γραφειοκρατικό.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα, ούτε μία στο εκατομμύριο να λειτουργήσει», είπε ο κ. Δένδιας και αναφέρθηκε και στη δική του νομοθετική παρέμβαση.

«Ο ν. 4407 είχε μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Ο ν. 4407, αυτός που έχετε την καλοσύνη να τον λέτε «νόμο Δένδια», δεν λειτούργησε για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν ήταν το σύνολο του νόμου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, εξηγώντας πως το αρχικό νομοθέτημα προϋπέθετε και ένα επόμενο κομμάτι – να είναι δηλαδή μέσα και οι οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Το αρχικό σχέδιο, λοιπόν, του νόμου Δένδια, τότε τα είχε όλα. Τότε εγώ διαφώνησα με τον κ. Χαρδούβελη. Αποτέλεσμα ήταν ότι ο νόμος περιορίστηκε και πέρασε μόνο ως το κομμάτι που αφορά και είχε τη στενή μου αρμοδιότητα πια, το ιδιωτικό χρέος, και μάλιστα την ημέρα που εγώ είχα μετακινηθεί ήδη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ήρθα εδώ, εισηγήθηκα τον νόμο και πήγα να αναλάβω το υπουργείο Εθνικής Άμυνας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και αναγνώρισε ότι πράγματι ο νόμος εκείνος δεν λειτούργησε.

«Θα σας πω εγώ γιατί δεν λειτούργησε. Διότι το απαξιώσατε εσείς την ημέρα που εκλέγηκατε», είπε ο Δένδιας: «Η σημερινή κυβέρνηση χαρακτήρισε τον ν. 4407, που προέβλεπε περικοπές μέχρι 50%, απολύτως ανεπαρκή, αποθαρρύνοντας όσους θα μπορούσαν να υπαχθούν. Και εγώ, αν μου έλεγαν ότι θα μου τα χαρίσουν όλα, γιατί να υπαχθώ σε ένα νόμο που στην καλύτερη περίπτωση και υπό προϋποθέσεις θα μου έκοβε μόνο τα μισά;» σχολίασε.

Παράλληλα όμως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει σήμερα ένα νομοσχέδιο που δεν είναι δικό της. «Αυτό το νομοθέτημα, κύριε υπουργέ, δεν έχει ελληνική υπογραφή, εκτός αν εσείς μου διαψεύσετε την πληροφορία που έχουμε. Έχουμε σαφή πληροφόρηση, ότι είναι γραμμένο από συγκεκριμένο νομοτεχνικό εκτός Ελλάδος, έχει σταλεί γραμμένο στην Ελλάδα και μετεφράσθη μόνο από νομικό γραφείο, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Είναι ένα νομοθέτημα γραμμένο εκτός Ελλάδος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Εμείς το αντιγράψαμε! Το μεταφράσαμε και το αντιγράψαμε! Με καλές προθέσεις εγράφη εκτός Ελλάδος – εγώ δεν κατηγορώ κανέναν – όμως, εν αγνοία πλήρως της ελληνικής πραγματικότητας».

Keywords
βουλη, συριζα, εκκρεμότητα, λοβερδος, νεα δημοκρατια, γλκ, χατζηδακης, λύση, τραπεζες, ηλεκτρονική, νέα, τροικα, συγκεκριμένο, ελλαδα, παπανδρεου, ιουνίου, τσιπρας, διλήμματα, status, χρεος, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, Αμυρας, σταση εργασιας, βενιζελος, σαμαρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, ενωση κεντρωων, ημερομήνια, δημητριαδης, ηλεκτρονική, γλκ, γνωση, δανεια, δουλεια, εργαλεια, θαρρος, μπαρτσελονα, οικονομια, πλαισιο, σημερινη, υπουργειο οικονομικων, υφεση, φιλελευθερος, ωθηση, ωρα, αγνοια, αγορα, αιτησεις, κυνισμος, ασφαλιστικα ταμεια, βρισκεται, γινει, διαστημα, δυναμη, δημοσιο, δηλωση, δικη, διλήμματα, δοθει, δωσει, εγινε, εγγραφα, εδρανα, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκκρεμότητα, ελλειψη, εν μερει, εννοια, εξελιξη, επενδυσεις, αισχος, ευθυνη, ζημια, ζωη, ζητα, ηλυσια, υφυπουργος, κεγκερογλου, κυβερνηση, κινηση, κυριε, κλιμα, κομμα, λειτουργια, λύση, ντροπη, ονομα, ορια, ουσιαστικα, υπογραφη, προβληματα, πρωι, ρυθμιση, συγκεκριμένο, συζητηση, συζυγο, σχεδιο, τι ειναι, δημητρης, εννεα, ενωση, ετοιμη, ηρθα, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κομματι, σπυρος, status, θεματα, υλικο
Τυχαία Θέματα