Αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και επίσημα για το 2021 – Το παρασκήνιο της απόφασης (video)

Με κοινή τους ανακοίνωση, ΔΟΕ και η Οργανωτική Επιτροπή «Τόκιο 2020» επισημοποίησαν τη συμφωνία τους για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και τη… μεταφορά τους για το 2021. Διαβάστε όλο το παρασκήνιο. Ράκος ο επικεφαλής του «Τόκιο 2020» Γιοσίρο Μόρι μετά την αναβολή…

Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης της με την πλευρά των Ιαπώνων, η ΔΟΕ

εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημοποίησε τη συμφωνία των δύο πλευρών για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Όπως αναφέρεται, συμφωνήθηκε η διοργάνωση να μη γίνει αργότερα από το καλοκαίρι του 2021, αλλά και πως θα διατηρήσει την επωνυμία «Ολυμπιακοί Αγώνες 2020».

Νωρίτερα, ο Τόμας Μπαχ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, είχαν τηλεφωνική συνομιλία, στην οποία πάρθηκε η τελική απόφαση για την αναβολή των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

To safeguard the health of the athletes and everyone involved in the Tokyo 2020 Games.

The Tokyo 2020 Olympic and Paralympic Games will now take place no later than summer 2021.

— #Tokyo2020 (@Tokyo2020) March 24, 2020


Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα Μέσα, ο Σίνζο Άμπε πρότεινε στον πρόεδρο της ΔΟΕ την αναβολή των Αγώνων και τη… μεταφορά τους κατά ένα έτος (2021) με τον Τόμας Μπαχ να συμφωνεί κι έτσι να δίνει… λύση στην «ομηρία αναμονής» που είχαν όσοι αθλητές πήραν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και όσοι ήταν στην αναμονή, σε προολυμπιακά τουρνουά.

Japan’s Prime Minister Shinzo Abe said the IOC has agreed to a one-year postponement of the 2020 Tokyo Olympics because of the coronavirus pandemic https://t.co/Nj9xrRUA1w pic.twitter.com/flS5tHQ6jp

Reuters (@Reuters) March 24, 2020


Επίσης, η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραμείνει στην Ιαπωνία, «φως στο τέλος του τούνελ όπου βρίσκεται ο κόσμος αυτή τη στιγμή».

Λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση της είδησης για την αναβολή της κορυφαίας γιορτής του αθλητισμού στον κόσμο, ο επικεφαλής του Τόκιο 2020, Γιοσίρο Μόρι έδωσε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ και το κλίμα ήταν βαρύ. Με τον Γιοσίρο Μόρι να είναι ράκος.

Yoshiro Mori afirma que cancelamento “está fora de cogitação”. Saiba mais no portal #aRede: https://t.co/35oS0x6vAq

— ARede (@aredeinfo) March 23, 2020

Em entrevista coletiva, o presidente do Comitê Tóquio 2020, Yoshiro Mori, e o CEO do órgão, Toshiro Muto, informaram que a possibilidade do adiamento das Olimpíadas é estudada, mas que o cancelamento do evento é “inimaginável”. Pressionados por atletas e comitês olímpicos, os+ pic.twitter.com/Ncdym5H0T5

— Torcida Delas (@torcidadelas) March 23, 2020

Τη Δευτέρα (23/03) την αναβολή «φωτογράφισαν» πρώτα οι διοργανωτές, μετά τις πιέσεις που υπήρχαν, θέση που στη συνέχεια υιοθέτησε και η κυβέρνηση της χώρας.

Coronavirus: U.S. Olympic Committee urges IOC to postpone Tokyo Games https://t.co/ghWZ8ltYzJ a través de @YahooSports

Ana Grim (@ana_grimbaum) March 24, 2020


Η ανακοίνωση της ΔΟΕ αναφέρει:

«Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Άμπε Σίνζο, είχαν τηλεδιάσκεψη σήμερα για να συζητήσουν για τις συνεχείς εναλλαγές στο περιβάλλον του κορωνοϊού και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Μόρι Γιοσίκο, ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων Χασιμότο Σέικο, ο κυβερνήτης του Τόκιο, Κόικε Γιουρίκο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού της ΔΟΕ Τζον Κοάτες, ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Κριστόφ Ντε Κέπερ και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΔΟΕ, Κριστόφ Ντουμπί.

Ο πρόεδρος Μπαχ και ο πρωθυπουργός Άμπε εξέφρασαν την ανησυχία τους για την παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού και το πώς επηρεάζει τις ανθρώπινες ζωές, όπως και την επίδραση που έχει στην προετοιμασία των αθλητών για τους Αγώνες.

Σε μια πολύ φιλική και εποικοδομητική συζήτηση, οι δύο άνδρες εξήραν το έργο της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020 και επισήμαναν την πρόοδο που υπάρχει στην Ιαπωνία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Joint Statement from the International Olympic Committee and the Tokyo 2020 Organising Committeehttps://t.co/XNcaa4Gvx8

Olympics (@Olympics) March 24, 2020


Όμως η δίχως προηγούμενο και απρόβλεπτη διάδοση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο συνεχίζεται. Χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας τόνισε πως ο κορονοϊός είναι σε έξαρση και υπάρχουν πάνω από 375.000 κρούσματα παγκοσμίως, σχεδόν σε όλες τις χώρες, με τον αριθμό να μεγαλώνει συνεχώς.

Με τις παρούσες συνθήκες και με βάση την πληροφόρηση που έχουμε, ο πρόεδρος της ΔΟΕ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα πρέπει να αναβληθούν σε μια ημερομηνία μετά το 2020, αλλά όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των αθλητών, όλων όσων συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και της διεθνούς κοινότητας.

Συμφώνησαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο θα μπορούσαν να είναι φάρος ελπίδας για τον κόσμο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και η ολυμπιακή φλόγα να αποτελέσει το φως στο τέλος του τούνελ όπου βρίσκεται ο κόσμος αυτή τη στιγμή. Για το λόγο αυτό, η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραμείνει στην Ιαπωνία. Επίσης συμφωνήθηκε πως οι Αγώνες θα διατηρήσουν το όνομα Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020».

Olympics 2020: Japan PM and IOC chief agree to postpone Tokyo 2020 until 2021 – CNN @MIUI| https://t.co/g3mkq5MZii

— MrPae_Terames (@MrPae) March 24, 2020

Αυγενάκης: Ορθή η απόφαση αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα σηματοδοτήσουν τη νίκη της ανθρωπότητας έναντι του κορονοϊού, όποτε κι αν διοργανωθούν, υπογραμμίζει σε μήνυμά του ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε ανάρτηση στο λογαριασμό του, στο twitter, ο πολιτικός προϊστάμενος του ελληνικού αθλητισμού χαρακτηρίζει «ορθή» την απόφαση αναβολής της διοργάνωσης, καθώς «υπέρτατο αγαθό η υγεία», ενώ διαβεβαιώνει ότι η πολιτεία παραμένει αρωγός στην προσπάθεια των ελλήνων αθλητών.

«Ορθή η απόφαση αναβολής των ΟΑ, υπέρτατο αγαθό η υγεία. Η νίκη της ανθρωπότητας στη μάχη με κορονοϊό θα εορταστεί στο ‪@Tokyo2020 όποτε και αν διοργανωθεί. Θα τιμηθούν τα Ολυμπιακά Ιδεώδη & η θριαμβεύτρια Ελπίδα. Η ελληνική αθλητική οικογένεια τα εγγυώνται 126 χρόνια. Πάντα δίπλα στους αθλητές μας!», αναφέρει η ανάρτηση.

Ορθή η απόφ.αναβολής των ΟΑ,υπέρτατο αγαθό η υγεία.Η νίκη της ανθρωπότητας στη μάχη με κορωνοϊό θα εορταστεί στο @Tokyo2020 όποτε &αν διοργανωθεί.Θα τιμηθούν τα Ολυμπιακά Ιδεώδη & η θριαμβεύτρια Ελπίδα.Η αθλητική οικογένεια τα εγγυώνται 126 χρόνια.Πάντα δίπλα στους αθλητές μας!

— Lefteris Avgenakis (@l_avgenakis) March 24, 2020

Μαυρωτάς: Η φλόγα του Τόκιο δεν θα σβήσει

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, έστειλε μήνυμα εμψύχωσης στους Έλληνες αθλητές μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Ο παλαίμαχος πολίστας υπογραμμίζει πως αντιλαμβάνεται την απογοήτευση των αθλητών που προετοιμάζονταν σκληρά για τη διοργάνωση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η απόφαση ήταν πράξη ευθύνης.

Το μήνυμα του Μαυρωτά:

«Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μια πράξη ευθύνης απέναντι στην αθλητική κοινότητα. Καταλαβαίνω την απογοήτευση κάποιων αθλητών, αλλά επιδόσεις και διακρίσεις δεν υπάρχουν χωρίς την προϋπόθεση της υγείας ή χωρίς την προϋπόθεση του ευ αγωνίζεσθαι και της ισότητας των ευκαιριών.

Φαίνεται ότι μέχρι τον Ιούλιο τα πράγματα δεν θα έχουν ησυχάσει. Το να κυκλοφορούν οι αθλητές με μάσκες και γάντια στο Ολυμπιακό Χωριό δεν είναι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά δυστοπικό σενάριο. Γι’ αυτό θεωρώ ότι, σε όσους ετοιμαζόσασταν για το Τόκιο, δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση αλλά αλλαγή προσανατολισμού.

Με την ίδια εγρήγορση αυτή τη στιγμή δίνουμε όλοι έναν άλλο δύσκολο αγώνα όπου θα χρειαστούμε το μέγιστο της υπομονής, της ψυχραιμίας και της πειθαρχίας που μας μαθαίνει ο αθλητισμός. Και είμαστε ακόμα στο πρώτο ημίχρονο, σε έναν παράξενο αγώνα, που τον δίνουμε μαζί, αλλά όχι δίπλα… Μην ανησυχείτε, η φλόγα του Τόκιο δεν θα σβήσει, απλώς θα μείνει αναμμένη για πολύ περισσότερο…».

Η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο δεν σβήνει, απλώς θα μείνει έναν χρόνο παραπάνω αναμμένη… #Olympics2021

— George Mavrotas (@Mavrogiorgos) March 24, 2020

Το 2021 οι Ολυμπιακοί, μαζί με το Ελλάδα 2021, ποιός μας πιάνει…

— George Mavrotas (@Mavrogiorgos) March 24, 2020

Οι αντιδράσεις Πετρούνια και Κορακάκη στην αναβολή των Αγώνων

Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε ο Λευτέρης Πετρούνιας μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης των κρίκων έγραψε στο λογαριασμό του, στο twitter:

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβλήθηκαν… Η αισιοδοξία και τα όσα πρεσβεύουν οι Αγώνες δεν χάνονται, ούτε αναβάλλονται! Οι Αθλητές θα συνεχίσουμε να είμαστε οι πρεσβευτές της Χώρας μας αλλά και το παράδειγμα προς την κοινωνία ειδικότερα αυτές τις δύσκολες στιγμές!».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβλήθηκαν.. Η αισιοδοξία και τα όσα πρεσβεύουν οι Αγώνες δεν χάνονται, ούτε αναβάλλονται !
Οι Αθλητές θα συνεχίσουμε να είμαστε οι πρεσβευτές της Χώρας μας αλλά και το παράδειγμα προς την κοινωνία ειδικότερα αυτές τις δύσκολες στιγμές! #tokyo2020 #Tokyo2021 pic.twitter.com/R3mLzOTqdv

— Petrounias Elefthe (@Petrounias_E) March 24, 2020


Η Άννα Κορακάκη, επίσης «χρυσή» Ολυμπιονίκης (σκοποβολή), έγραψε στα social media:

«Ο κύβος ερρίφθη…Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβάλλονται. Εκείνα όμως που σίγουρα θα μείνουν αναλλοίωτα στην παράταση αυτή είναι η αισιοδοξία, το πάθος, η πειθαρχία, η αγωνιστικότητά μας, μα πάνω απ’ όλα το όραμά μας να δούμε την κοινωνία μας υγιή και να την κάνουμε περήφανη στο Τόκυο το 2021!».

Η ανάρτηση συνδυάστηκε με φωτογραφία όπου αντί για τον τελευταίο αριθμό (1) στη νέα χρονολογία των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει βάλει συμβολικά το χέρι της και πανηγυρίζει.

Ο Πάουντ… γνώριζε για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Δευτέρας (23/03), ενώ οι πιέσεις για αναβολή είχαν αυξηθεί, ένα από τα παλιότερα μέλη της ΔΟΕ, ο Ντικ Πάουντ, αποκάλυψε ότι είχε παρθεί η απόφαση για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Και τελικά επιβεβαιώθηκε…

Το μέλος της ΔΟΕ μίλησε στην «USA Today» και είπε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Με βάση την πληροφόρηση που έχω, έχει αποφασισθεί η αναβολή τους. Δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί οι παράμετροι της αναβολής, αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα ξεκινήσουν στις 24 Ιουλίου, αυτό γνωρίζω».

Όσον αφορά στο μέλλον της διοργάνωσης, ο Ντικ Πάουντ είπε: «Σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση για την επόμενη κίνηση. Θα γίνει σε… κομμάτια. Αρχικά αποφασίζουμε την αναβολή και μετά βλέπουμε όλες τις παραμέτρους για την μετακίνηση τους σε άλλη ημερομηνία».

Thank you Dick Pound!
IOC member says 2020 Tokyo Olympics will be postponed because of coronavirus pandemic https://t.co/LNgAQCRUst via @usatoday

— #Afternoon News Desk w/Jeffrey Smith (@JGSNews7) March 24, 2020

Ζητούσαν αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και οι ΗΠΑ από τη Δευτέρα

Με τον Ντόναλντ Τραμπ να πιέζει και αυτός για αναβολή τις προηγούμενες ώρες, με κάθε επισημότητα, οι ΗΠΑ τάχθηκαν, επίσης, τη Δευτέρα (23/03) υπέρ της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων. Καναδάς, Αυστραλία, Πολωνία, πλέον στο τραπέζι πλέον έπεσαν και τα… βαριά πυροβολικά.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ, τάσσεται υπέρ της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το προσεχές καλοκαίρι, ακόμη κι αν κοπάσει η πανδημία του κορονοϊού, όπως σημειώνεται. Τελικά, οι Αγώνες πήγαν για το… 2021

USA urge Olympics postponement as pressure mounts on IOC https://t.co/VMILKlEY85

— The Independent (@Independent) March 24, 2020


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ:

«Είμαστε ευγνώμονες στους 1.780 αθλητές της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ που μοιράστηκαν την ειλικρινή τους φωνή με εμάς καθώς παραθέτουμε τα θέματα που σχετίζονται με τον COVID-19 και τους Αγώνες του Τόκιο και να κρατήσουμε την υπόσχεση μας να βάζουμε πρώτους τους αθλητές. Είμαστε πλέον βέβαιοι πως έχουμε ακούσει ένα ευρύ φάσμα απόψεων και κατανοούμε την ποικιλία των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αθλητές. Μετανιώνουμε για το ότι δεν υπάρχει λύση για τις ανησυχίες που αντιμετωπίζουμε.

Το βασικό συμπέρασμα από αυτή την μεγάλη ανταπόκριση των αθλητών είναι πως ακόμα και αν οι προσωρινές ανησυχίες για την υγεία μπορεί να μειωθούν μέχρι το καλοκαίρι, οι τεράστιες διακοπές στο προπονητικό περιβάλλον, στους ελέγχους ντόπινγκ και στη διαδικασία της αξιολόγησης δεν μπορούν να ξεπεραστούν σε ικανοποιητικό βαθμό. Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος προς την αναβολή είναι ο πιο ελπιδοφόρος και εμείς ενθαρρύνουμε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι Αγώνες να διεξαχθούν υπό ασφαλείς και δίκαιες συνθήκες για όλους τους συμμετέχοντες. Περιμένουμε την απάντηση και τις κατευθύνσεις της και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Team USA σε πλήρη συνεργασία με την παγκόσμια κοινότητα».

2020 Olympics to be postponed — ‘likely to 2021’ — IOC source tells USA Today – TheBlaze https://t.co/A5qt8CvLam

Victoria Sprus4Trump (@VSprus4trump) March 24, 2020

Πηγή: Αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και επίσημα για το 2021 – Το παρασκήνιο της απόφασης (video) - altsantiri

Keywords
ολυμπιακοί αγώνες, video, ριο 2016, το φως, usa today, δοε, καλοκαιρι, health, tokyo, games, olympic, summer, λύση, olympics, https, twitter, reuters, ιαπωνια, φως, ceo, das, mas, ana, επηρεάζει, joint, κορονοϊός, japan, cnn, ολυμπιακος, ελλαδα, media, υγιή, νέα, usa, today, member, news, smith, ηπα, independent, team, victoria, κινηση στους δρομους, καθαρα δευτερα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, κρουσματα σημερα, γιορτη σημερα, κοινωνια, ολυμπιακη φλογα, ημερομήνια, χωρες, αυστραλια, δοε, ηπα, υγεια, φλογα, φωτογραφια, φως, ωρα, ceo, cnn, games, news, olympic, reuters, usa, αγωνες, αθλητισμος, αισιοδοξια, αννα, βραδυ, βρισκεται, γαντια, γινει, δευτερα, δωσει, δρομος, εγρηγορση, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, επηρεάζει, ετος, υγιή, ιδια, υπηρχαν, υφυπουργος, ημιχρονο, καναδας, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, κυβος, λύση, λογο, νικη, παντα, οικογενεια, ολυμπιακη, ονομα, οραμα, παθος, περιβαλλον, πειθαρχια, πολιτεια, πολωνια, σεναριο, σιγουρα, συζητηση, συνεχεια, τοκιο, το φως, φωνη, χερι, ωρες, ana, summer, health, das, ελπιδοφορος, https, ειδησης, independent, japan, mas, member, media, μεινει, olympics, πληροφοριες, smith, team, today, tokyo, θεματα, υγειας, usa today, victoria
Τυχαία Θέματα