Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Το μέλλον είναι εδώ

Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν είναι μόνο ένα κομβικό περιβαλλοντολογικό θέμα, αλλά μπορεί να καταστεί για την Ελλάδα και ένας από τους πιο πλουτοπαραγωγικούς τομείς επενδύσεων. Με άλλα λόγια, αειφόρος ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μείωση στο κόστος των Aνανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, που επιτρέπουν

την παραγωγή ακόμη περισσότερης ενέργειας, αναμένεται να φέρουν και άλλες επενδύσεις στον τομέα αυτό, κάνοντας πολλές χώρες να αρχίσουν να εγκαταλείπουν σε μεγάλο βαθμό τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη έρευνα του Bloomberg New Energy Finance, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καθαρές μορφές ενέργειας θα συγκεντρώσουν το 86% συνολικών επενδύσεων 10,2 τρισ. Δολαρίων, ως το 2040. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις αναμένεται τις επόμενες δύο δεκαετίες να μετασχηματίσουν την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με όλες τις πιθανές ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η σημαντική μείωση στο κόστος κατασκευής πάρκων Ανανεώσιμων Πηγών, όπως η αιολική, η ηλιακή και η ηδροηλεκτρική, καθιστά οικονομικά ελκυστική την επένδυση πολλών κρατών την κατασκευή τέτοιων εγκαταστάσεων, αντί για μονάδες παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, όπως ο λιγνίτης στην Ελλάδα.

Στη Δανία, για παράδειγμα, ήδη το ένα τρίτο των αναγκών ενέργειας της χώρας καλύπτεται ήδη από ανεμογεννήτριες. Είναι χαρακτηριστικό πως η εταιρεία διανομής ενέργειας της χώρας, η Energinet, σε συνεργασία με την Ολλανδία και τη Γερμανία, αναμένεται να αναπτύξει ένα νέο μεγάλο δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τεχνητά νησιά στη Βόρεια Θάλασσα. Εάν προχωρήσει το σχέδιο, οι αλλαγές στον χάρτη της ενέργειας θα είναι μεγάλες. Το κέντρο παραγωγής αιολικής ενέργειας από τη Βόρεια Θάλασσα, (North Sea Wind Power Hub), θα μπορεί έως το 2050 να τροφοδοτεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από 70 έως 100 εκατ. Ευρωπαίους.

Το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγοι μήνες, από το Μάρτιο, όπου η Eurostat ανακοίνωσε πως η ενεργειακή κατανάλωση από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα, αυξήθηκε από 6,9% το 2004 σε 13,5% το 2012 και σε 15,4% το 2015. Στόχος είναι να φτάσει το 18% έως το 2020 με τον ευρωπαϊκό στόχο να κυμαίνεται στο 20%. Κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε., υποχρεούται να καλύψει τουλάχιστον το 27% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές, έως το έτος 2030

Στην Ελλάδα η τάση της στροφής σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όχι μόνο ενδυναμώνει τη χώρα ενεργειακά και συμβάλλει δυναμικά στο πράσινο αποτύπωμα της χώρας, αλλά αποτελεί ήδη πεδίο επενδυτικών ευκαιριών.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι κινήσεις κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων, με σημαντική παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Για παράδειγμα, η στρατηγική, επενδυτική στροφή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» σε «πράσινους» τομείς όπως η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η διαχείριση απορριμμάτων, αναδεικνύει ότι το μέλλον της “πράσινης” ενέργειας, είναι ήδη εδώ.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι επενδύσεις, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” σε καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών και έργα Αποθήκευσης Ενέργειας όπως αιολική, ηδροηλεκτρική, ηλιακή και αντλιοταμίευση, αποτελούν μια σειρά σημαντικών έργων που ισχυροποιούν τη χώρα στον “πράσινο” ενεργειακό χάρτη.

Παράλληλα η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συμμετέχει στο έργο WISE Power, (χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Intelligent Energy Europe) που στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνικής αποδοχής των αιολικών πάρκων, μέσω της διευκόλυνσης της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών, και της προώθησης καινοτόμων μοντέλων οικονομικής συνεργασίας.

Σπουδαίες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει κάνει και η Protergia ο Τομέας Ενέργειας του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Η Protergia διαχειρίζεται όλες τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της εταιρείας, που περιλαμβάνουν μονάδες μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκούς σταθμούς και μικρά υδροηλεκτρικά έργα.

Keywords
Τυχαία Θέματα