Άμεση συνεργασία Ελλάδας – Κίνας σε μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια

Στρατηγικής σημασίας οι συμφωνίες Ελλάδας – Κίνας λέει ο ΠιτσιόρλαςΗ Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική της Κίνας για επέκταση προς τη Δύση

«Μεταφορές, τηλεπικοινωνίες και ενέργεια είναι οι τρεις τομείς που περιλαμβάνει το Σχέδιο Δράσης που υπεγράφη μεταξύ της Ελληνικής και της κινεζικής κυβέρνησης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο».

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας υπογραμμίζοντας

τη σημασία που απέδωσαν οι κινέζοι στο ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η Κίνα έδειξε ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική της για οικονομική επέκταση προς τη Δύση η οποία αναμένεται να δημιουργήσει εμπορικές συναλλαγές ύψους 3 τρισ. δολαρίων και επενδύσεις ύψους 40 δισ. δολαρίων».

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι μέρος από αυτά τα 40 δισ. δολάρια που πρόκειται να επενδύσει μέσα στην επόμενη τριετία η Κίνα διεκδικούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη υπογράφηκαν δύο συμφωνίες συνεργασίας αυτή του ομίλου Κοπελούζου και του Shenhua Group ύψους 3 δις. ευρώ στον τομέα της ενέργειας και της Forthnet με την ZTE που αφορά την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως στο πλαίσιο των επαφών που έγιναν στην Κίνα υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν συντονισμένα στην Ελλάδα.

Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, υποδομών, δικτύων και κατασκευών αλλά και τουρισμού και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Τόνισε επίσης ότι ανοίγει ο δρόμος συνεργασιών στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό περιβάλλον ενώ επανέλαβε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Κίνα για σιδηροδρομική σύνδεση του Πειραιά με την Ευρώπη και για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Προανήγγειλε αλλαγές στη νομοθεσία για το καθεστώς βίζας σε υπηκόους τρίτων χωρών για αγορά κατοικίας στη χώρα μας.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ, Πιτσιόρλας στην εξαγορά από την κινεζική State Grid του 24% του ΑΔΜΗΕ σημειώνοντας ότι αποτελεί απτή απόδειξη του κινεζικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά δίκτυα και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κινεζική συμμετοχή στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ- ΚύπρουΚρήτης – Αττικής.

Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καταρχήν, πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από το 2008. Επίσης πρέπει να λυθεί το θέμα των προκαταβολών που έχουν δοθεί από το Ελληνικό δημόσιο στη σημερινή ιδιοκτησία του ναυπηγείου, για έργα που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα ο φάκελος των προκαταβολών αυτών θα ανοίξει σύντομα και το Ελληνικό δημόσιο σκοπεύει να τις διεκδικήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα