«Αλαλούμ» στα ελληνοτουρκικά – Άλλα λέει το ΝΑΤΟ, άλλα η κυβέρνηση και στη μέση το Αιγαίο

Το απόλυτο «αλαλούμ» επικράτησε το απόγευμα της Πέμπτης αναφορικά με τα περί έναρξης, ή μη, του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για αποκλιμάκωση στην ένταση των τελευταίων μηνών.

Από τη μία πλευρά, το ΝΑΤΟ, διά του γενικού του γραμματέα Γενς Στότελνμπεργκ, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη ότι υπήρξε συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες. «Μετά τις συζητήσεις

μου με Έλληνες και τούρκους ηγέτες, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο γγ του ΝΑΤΟ.

Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε -με ανεπίσημο όμως τρόπο (μέσω διπλωματικών πηγών)- να διαψεύσει τα λεγόμενα Στόλτενμπεργκ, λέγοντας ότι οι πληροφορίες σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Όπως είναι φυσικό, τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη διαμετρικά αντίθετη εικόνα που έδωσαν κυβέρνηση και ΝΑΤΟ είναι εύλογα. Ήταν απλά μια παρεξήγηση; Ξεκίνησε ο διάλογος αλλά δεν ανακοινώνεται; Ή δεν ξεκίνησε ο διάλογος και ο γγ του ΝΑΤΟ προσπάθησε να δημιουργήσει καθεστώς πίεσης προς την Ελλάδα;

Πάντως, η Τουρκία από την πλευρά της δήλωσε «έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για την εξεύρεση δίκαιων και μόνιμων λύσεων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τα προβλήματα με την Ελλάδα». «Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποφυγή ατυχημάτων μεταξύ ναυτικών και αεροπορικών μονάδων. Η πρωτοβουλία αυτή, του γγ η οποία υποστηρίζεται από τη χώρα μας αποσκοπεί στην έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ. «Οι συνομιλίες αυτές που αποσκοπούν στην εκτόνωση δεν σχετίζονται με την επίλυση των διμερών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά κατ’ ουσίαν με τις διευθετήσεις που έθεσαν προηγουμένως σε διμερές επίπεδο οι στρατιωτικές αρχές των δύο χωρών. Αναμένουμε να στηρίξει η Ελλάδα αυτή την πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ», υποστήριξε η Άγκυρα.

Στο έντονο διπλωματικό πόκερ εντάσσεται και η χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της οποίας ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η στήριξη που προσφέρουν ορισμένες χώρες προς την «εγωιστική και άδικη στάση της» Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απαράδεκτη.

ΣΥΡΙΖΑ: Το μπάχαλο με τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ εκθέτει τη χώρα διεθνώς

Για μπάχαλο που εκθέτει τη χώρα διεθνώς και πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις πληροφορίες σχετικά με τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ.

Στην ανακοίνωσή του ανέφερε: «Για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός λαός μαθαίνει μέσω τρίτων για πρωτοβουλίες διαλόγου με την Τουρκία στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα. Επιπλέον, παρακολουθεί τη χώρα να εκτίθεται διεθνώς, διαψεύδοντας με κυβερνητικές διαρροές τον ΓΓ του ΝΑΤΟ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «οφείλει πρώτα απ’ όλα να σοβαρευτεί και να ξεκαθαρίσει το μπάχαλο που παρακολουθούμε που ζημιώνει τα συμφέροντα της χώρας. Δεύτερον, να διευκρινίσει εάν η μεσολάβηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ εντάσσεται σε κάποια εθνική στρατηγική ή τουλάχιστον για ποιον λόγο και με ποιους όρους την αποδέχτηκε. Τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε την ανοχή που έχει επιδείξει το ΝΑΤΟ στην τουρκική επιθετικότητα και ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος OrucReis παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου».

Κλείνοντας, κάλεσε την κυβέρνηση «να μας εξηγήσει επιτέλους πώς μπορεί να διαμορφωθεί η εθνική συναίνεση που όψιμα επικαλείται, όταν η αντιπολίτευση ενημερώνεται εκ των υστέρων και από τρίτους».

Keywords
Τυχαία Θέματα