Αισιοδοξία Ζάεφ για την επίλυση του Σκοπιανού – «Όχι» στο όνομα «Νέα Μακεδονία»

Συνέντευξη του σκοπιανού πρωθυπουργού στους Financial TimesΕίπε ότι η κυβέρνησή του είναι κοντά στην επίλυση του ζητήματος του ονόματος με την ΕλλάδαΑναφέρθηκε στις δυσκολίες εξεύρεσης στήριξης από την αντιπολίτευση για την επικύρωση της συμφωνίας και στις δύο χώρεςΕπανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να δεχτεί το όνομα «Νέα Μακεδονία» ούτε είναι ανοιχτή σε αλλαγή του Συντάγματος

Ανοικτός για διαπραγματεύσεις και για τα τέσσερα ονόματα που υπάρχουν στο «τραπέζι» για το Σκοπιανό,

δηλώνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζαεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, εκφράζοντας για ακόμη μια φορά την αισιοδοξία του.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ζάεφ μετά το «αλαλούμ» που προέκυψε την Τρίτη με δηλώσεις του, το οποίο ανάγκασε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να διαψεύσει «κατηγορηματικά» ότι ο ίδιος ανέφερε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή του συντάγματός της, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να δεχτεί το όνομα «Νέα Μακεδονία» ούτε είναι ανοιχτή σε αλλαγή του Συντάγματος.

Η επιλογή «Νέα Μακεδονία» απορρίπτεται από τη σκοπιανή κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ δεν περιέχει ακριβή γεωγραφικό προσδιορισμό

«Το Σύνταγμα είναι ένα εσωτερικό βιβλίο κανόνων. Δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ.

Τόνισε δε ότι ακόμα κι αν γίνει τροποποίηση του Συντάγματος αυτό δεν συνιστά απόλυτη δικλίδα ασφαλείας, καθότι μελλοντικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να προβούν σε νέα αναθεώρηση και να ανατρέψουν τις όποιες αλλαγές.

«Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο το γνωρίζουμε. Αλλά θα ήταν έξυπνο να βρουν οι δυο πλευρές τη λύση το συντομότερο δυνατό», ανέφερε στη συνέχεια.

Ο κ. Ζάεφ είπε ότι η κυβέρνησή του είναι κοντά στην επίλυση του ζητήματος του ονόματος με την Ελλάδα και δήλωσε ανοικτός για διαπραγματεύσεις ως προς τέσσερα ονόματα: Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια), Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία και Μακεδονία του Βαρδάρη.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες εξεύρεσης στήριξης από την αντιπολίτευση για την επικύρωση της συμφωνίας και στις δύο χώρες, είπε: «Υπάρχει πολύς εθνικισμός, πολλή κριτική, άτομα και ομάδες που αντιτίθεται σε μια συμφωνία και στις δύο χώρες».

Πρόσθεσε δε ότι πρόθεση της ΠΓΔΜ είναι να προχωρήσει στην ένταξή της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, παρά τις ρωσικές ενστάσεις για την επέκταση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

«Η Ρωσία δεν αντιτίθεται στην ένταξή μας στην Ε.Ε., αλλά δεν είναι τόσο θετική στην ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Πρέπει να γνωρίζουν ότι η χώρα μας δεν έχει εναλλακτική από την ένταξη στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα