Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες για συμφωνία με το ΔΝΤ στις 22 Μαΐου

Κλείσιμο αξιολόγησης, εκταμίευση δόσης και συζήτηση για χρέος στην ατζένταΕφικτός ο στόχος μίας συνολικής συμφωνίας στις 22 ΜαΐουΘέληση από τους ΥΠΟΙΚ για άμεση λύση, βλέπει η SZΣπάνια υπήρχε τόση αισιοδοξία, τονίζουν στη ΓερμανίαΚατάργηση των υπερβολικών ελλειμμάτων για την Ελλάδα σκέφτεται η Κομισιόν

Κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του Μαΐου,

εκταμίευση της δόσης, η οποία θα ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ, εντός του Ιουνίου και συζήτηση για το χρέος περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης της διαπραγμάτευσης.

Βρυξέλλες θεωρούν εφικτό τον στόχο μιας συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση των επόμενων δόσεων εντός του Ιουνίου, χαιρετίζουν την υπεραπόδοση της Ελλάδας το 2016 και εκτιμούν ότι φέτος η χώρα μας θα πιάσει τους στόχους χωρίς επιπλέον μέτρα.

«Για εμάς υπάρχει ήδη τεχνική συμφωνία. Το ΔΝΤ, όμως, θέλει και τα μέτρα για το χρέος. Εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία στις 22 Μαΐου, θα χρειαστούν 4-5 εβδομάδες για να εκταμιευθεί η δόση» δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος.

Süddeutsche Zeitung: Έντονη αισιοδοξία για συμφωνία στις 22 Μαϊου

Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung «θερμές φάσεις υπήρξαν επανειλημμένα στην επτάχρονη ιστορία της ελληνικής κρίσης. Τώρα τα πράγματα έχουν φτάσει πάλι σε παρόμοιο σημείο, ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θέλουν να κάνουν τα πάντα προκειμένου αυτή τη φορά η κατάσταση να μην γίνει υπερβολικά θερμή».

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου, στη συνεδρίαση του Eurogroup σε δύο εβδομάδες οι υπουργοί Οικονομικών επιδιώκουν να φτάσουν σε μια συμφωνία. Η SZ διευκρινίζει ότι επιδιώκεται μια επί της αρχής συμφωνία με το ΔΝΤ και σημειώνει ότι «στις Βρυξέλλες υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτή θα επιτευχθεί».

Όπως σχολιάζει ο γερμανός ανταποκριτής, «τόσο πολλή αισιοδοξία σπάνια υπήρξε. Οι προϋποθέσεις για μια χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου εδώ και μεγάλο διάστημα δεν ήταν τόσο καλές όσο τώρα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τα επόμενα βήματα η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εκπληρώσει 140 προαπαιτούμενες δράσεις, οι 60 εκ των οποίων είναι νόμοι που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή. Η δεύτερη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι η εκπόνηση και παρουσίαση μιας στρατηγικής για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία, «θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή –εφόσον χρειαστεί- μετά το τέλος του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018».

Από την πλευρά του το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση έναν αξιόπιστο σχεδιασμό των βημάτων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα

Η SZ σημειώνει ότι πιθανά μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους έχει επεξεργαστεί ήδη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM και, όπως διευκρινίζει, αυτά περιέχονται στην απόφαση του Eurogroup ήδη από τον Μάιο του 2016 και προσθέτει ότι το ζητούμενο είναι τώρα τα πιθανά μέτρα να συνδυαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε το ΔΝΤ να βρει εν τέλει την αξιόπιστη στρατηγική που ζητά Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, εφόσον σε δύο εβδομάδες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφωνήσουν με το ΔΝΤ το Eurogroup θα μπορούσε να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

«Ακολούθως το Ταμείο θα αποφάσιζε στην Ουάσιγκτον εάν θα συμμετάσχει οικονομικά στο δανειακό πρόγραμμα. Εφόσον το πράξει, θα μπορούσαν οι υπουργοί Οικονομικών στη συνάντησή τους στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο να αποφασίσουν την επόμενη εκταμίευση από το πρόγραμμα των 86 δις ευρώ», γράφει η SZ, προσθέτοντας ότι το ποσό που θα εκταμιευθεί θα κινείται στα επίπεδα των 7 δισ. ευρώ, όσο και οι ανάγκες της Ελλάδας για αποπληρωμή δανείων που καθίστανται ληξιπρόθεσμα τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την γερμανική Handelsblatt, στο Eurogroup θα συζητηθεί πρόταση για εξαγορά από τον ESM των δανείων του ΔΝΤ, με μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, σενάριο, πάντως, που διαψεύδει το γερμανικό υπουργείο οικονομικών.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι «πεπεισμένος» ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup «είναι δυνατόν» να επιτευχθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, διευκρινίζοντας, πως δεν προετοιμάζονται αυτή τη στιγμή μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα συζητηθεί η βιωσιμότητά του, όπως αυτό προβλέπεται στη συμφωνία του Μαΐου του 2016,τόνισε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν τόσο το μεταρρυθμιστικό πακέτο όσο και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που «μεσοπρόθεσμα» έχει καθοριστεί στο 3,5%.

Την ίδια ώρα σύμφωνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να καταργήσει σύντομα τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα η οποία διαρκεί από το 2009, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ως πιθανή ημερομηνία θεωρείται η 17η Μαΐου. Σύμφωνα και με πρόσφατο δημοσίευμα στο έντυπο Ευρωπαϊκής πληροφόρησης Agence Europe, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει στο Συμβούλιο της ΕΕ την κατάργηση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος που έχει ανοίξει κατά της Ελλάδας, την Τετάρτη 17 Μαΐου, πρόταση που θα γίνει από τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί όταν θα πραγματοποιηθούν οι συστάσεις κοινωνικοοικονομικής πολιτικής της Επιτροπής προς τα κράτη- μέλη.

Πηγή: ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα