«Βράζει» η Μέση Ανατολή – Άγριες συγκρούσεις σε Γάζα και Ραμάλα (εικόνες – video)

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομήςΠαλαιστίνιος μαχαίρωσε ισραηλινό φύλακαΤουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη ΓάζαΤουλάχιστον 1.000 οι τραυματίεςΟι άραβες υπουργοί καλούν τον Τραμπ να ανακαλέσει την απόφασή τουΟ Νετανιάχου επικρίνει τη στάση της ΕΕΟ στρατός κατέστρεψε μια σήραγγα της Χαμάς

Η Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις

τους κατά της απόφασης των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Δείτε επίσης: «Καίγεται» η Γάζα: Στους τέσσερις οι νεκροί μετά από ισραηλινές επιδρομές (εικόνες)

Σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το Σάββατο το βράδυ, έπειτα από τρεις ημέρες βίαιων επεισοδίων στη διάρκεια των οποίων τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 1.000 τραυματίστηκαν, η Φάταχ ζητεί «να συνεχιστεί η σύγκρουση και να επεκταθεί σε όλα τα σημεία που είναι παρών ο ισραηλινός στρατός».

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Ουάσινγκτον, ο Αμπάς αποφάσισε να μην συναντηθεί με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς όταν αυτός επισκεφθεί το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη στα μέσα Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε ο σύμβουλός του Μάζντι αλ Χαλίντι.

Συγκρούσεις για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν εκ νέου σήμερα τους δρόμους σε χώρες της Μέσης Ανατολής και αλλού στον κόσμο για να διατρανώσουν τα αισθήματα οργής τους κατά της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Στα Παλαιστινιακά Εδάφη, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ παλαιστινίων διαδηλωτών και των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας σε πολλές πόλεις, αν και τα επεισόδια ήταν μικρότερης έκτασης, όπως μετέδωσαν φωτογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από τη Γάζα έως τη Ραμάλα, περνώντας από τη Βηθλεέμ και τη Χεβρώνα, οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νεαροί, πέταξαν πέτρες αλλά και λάστιχα αυτοκινήτων, στα οποία είχαν βάλει φωτιά προς τους ισραηλινούς στρατιώτες οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πυροβολώντας με αληθινά πυρά ή με πλαστικές σφαίρες.

Παλαιστίνιος μαχαίρωσε ισραηλινό φύλακα

Ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε και τραυμάτισε σοβαρά έναν ισραηλινό φύλακα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία χαρακτηρίζοντας την επίθεση αυτή “τρομοκρατική ενέργεια”.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ, ο δράστης συνελήφθη μετά την επίθεση που σημειώθηκε στον κεντρικό σταθμό υπεραστικών λεωφορείων της πόλης. Ο 25χρονος φύλακας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο καθώς φέρει τραύματα στο επάνω μέρος του κορμού. Ο δράστης, που κατάγεται από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και είναι ηλικίας 24 ετών, φέρει επίσης τραύματα στο κεφάλι, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

#BREAKING: Palestinian terrorist stabbed an Israeli at the main bus station in Jerusalem – Israeli seriously injured pic.twitter.com/GyfoqZY5kG

— Amichai Stein (@AmichaiStein1) 10 Δεκεμβρίου 2017

Palestinian terrorist is neutralized after stabbed Israeli at Jerusalem’s bus station pic.twitter.com/8B3p6wCweJ

— Holyland Productions (@NewsHolyland) 10 Δεκεμβρίου 2017

Ο αραβικός Σύνδεσμος καλεί την Ουάσιγκτον να αναιρέσει την απόφασή της

Στο μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που συνεδρίασαν χθες στο Κάιρο, κάλεσαν τον Ντόναλντ Τραμπ να ανακαλέσει την απόφασή του.

Δείτε επίσης: Δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά διαδηλωτών στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν νωρίς σήμερα το πρωί οι άραβες υπουργοί εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ «χάνουν τον ρόλο τους του μεσολαβητή και του ανάδοχου στη διαδικασία ειρήνευσης» μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων και ζητούν «να ανακαλέσουν την απόφασή τους για την Ιερουσαλήμ».

1 Palestinian martyred and more than 10 injured in the last #Israeli attack at the northern area of the #Gaza Strip.. #GazaUnderAttack pic.twitter.com/xpiZ16MlC5

— Ramy Jabbar (@Ramdog1980) 8 Δεκεμβρίου 2017

Ο υπουργός Άμυνας ελπίζει σε περιορισμό των διαδηλώσεων των Παλαιστινίων

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι ελπίζει να πλησιάζουν προς το τέλος τους οι βίαιες διαδηλώσεις των Παλαιστινίων.

«Ελπίδα μας είναι ότι όλα ηρεμούν και ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα χωρίς ταραχές και βία», δήλωσε ο Λίμπερμαν σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επικρίνει τη στάση της ΕΕ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταφέρθηκε εναντίον των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέκριναν την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Σέβομαι την Ευρώπη, όμως δεν είμαι έτοιμος να δεχθώ την αντιμετώπισή της των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Ακούω φωνές που καταδικάζουν την ιστορική απόφαση του Τραμπ, όμως δεν έχω ακούσει καταδίκες για την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Ισραήλ ή για την φρικτή εκστρατεία υποκίνησης μίσους εναντίον μας», δήλωσε ο Νετανιάχου προτού αναχωρήσει για τη Γαλλία.

Αργότερα σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και στη συνέχεια να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών.

Ο στρατός κατέστρεψε μια σήραγγα της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε μια σήραγγα που είχε κατασκευάσει η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και έφτανε στο έδαφος του Ισραήλ, σε απόσταση περίπου 1 χιλιομέτρου από την κοντινότερη ισραηλινή κοινότητα.

Ένας εκπρόσωπος του στρατού, ο Τζόναθαν Κόνρικους, διευκρίνισε ότι η σήραγγα, μήκους αρκετών εκατοντάδων μέτρων, ήταν ημιτελής και ανακαλύφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες. Δεν αναφέρθηκαν θύματα από την επιχείρηση για την καταστροφή της.
Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο πώς γνώριζε το Ισραήλ ότι υπεύθυνη για την κατασκευή της σήραγγας ήταν η Χαμάς.

Στις 30 Οκτωβρίου ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε μια παρόμοια σήραγγα που είχε κατασκευάσει ο Ισλαμικός Τζιχάντ. Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αυτού του είδους οι σήραγγες χρησιμοποιούνται για “τρομοκρατικές δραστηριότητες”.

Ο Κόρνικους είπε ότι η σήραγγα που καταστράφηκε σήμερα ξεκινούσε από τα περίχωρα της πόλης Χαν Γιουνές, στη νότια Λωρίδα της Γάζας και έμπαινε σε βάθος πολλών εκατοντάδων μέτρων στο ισραηλινό έδαφος. «Το θεωρούμε ως σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ισραήλ», συνέχισε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε όμως ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης.

Τρεις ημέρες βίαιων επεισοδίων

Χθες Παλαιστίνιοι βγήκαν ξανά στους δρόμους στην ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη δυτική όχθη, όπως και στη Λωρίδα της Γάζας. Έριξαν πέτρες εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι απάντησαν με πλαστικές ή πραγματικές σφαίρες και δακρυγόνα, σύμφωνα με τον στρατό. Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ η αστυνομία διέλυσε τους διαδηλωτές με βομβίδες κρότου.

Σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο, 171 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη και 60 στη Λωρίδα της Γάζας χθες. Επιπλέον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα επεισόδια της Παρασκευής και ακόμη δύο στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, σε απάντηση για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ανώτερος αξιωματικός του ισραηλινού στρατού, ο στρατηγός Γιόαβ Μορντεχάι, προειδοποίησε ότι αν συνεχιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από την Γάζα, το Ισραήλ θα απαντήσει με «επώδυνο» τρόπο.

Σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε διάφορες χώρες. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, το Κουβέιτ και το Παρίσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα