Άγρια καταστολή στα σύνορα – Με χημικά και ρίψεις από αύρες απωθεί τους πρόσφυγες η ΕΛΑΣ (video)

Άγρια καταστολή εναντίον των προσφύγων σημειώνεται στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας από τις ελληνικές δυνάμεις. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η αστυνομία προσπαθεί να τους απωθήσουν με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης αλλά και ρίψεις νερού από τις «αύρες» .

Το λευκό όχημα το οποίο οι αστυνομικοί αποκαλούν «Αίαντα» είχε κάνει την εμφάνιση του στη λεωφόρο Λαυρίου, με αφορμή τις διαδηλώσεις

των κατοίκων κατά του ΧΥΤΑ στην Κερατέα.

Η ένταση της ρίψης είναι πολύ μεγάλη, και έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για τη χρήση του σε άλλες χώρες, ειδικά στη Γαλλία, όπου έχουν προκληθεί πάρα πολλοί τραυματισμοί.

Από την πλευρά τους οι πρόσφυγες απαντούν εκσφενδονίζοντας πέτρες και ξύλα κατά των παρατεταγμένων δυνάμεων που.

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο πρόσωπο από πέτρα και στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Το συγκεκριμένο περιστατικό επιβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές. Ο αστυνομικός είναι καλά στην υγεία του και ζήτησε να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Απετράπη η είσοδος σε 10.000 πρόσφυγες

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις από χθες το πρωί ως σήμερα το πρωί αποτράπηκε είσοδος στην ελληνική επικράτεια (όλο τον Έβρο) σε 10.000 άτομα. Ακόμα, 73 άτομα που δεν προέρχονταν από την εμπόλεμη περιοχή του Ιντλίμπ εισήλθαν παράνομα σε ελληνικό έδαφος, συνελήφθησαν και σχηματίστηκαν δικογραφίες.

Παναγιωτόπουλος: Τα σύνορά μας φυλάσσονται άριστα

Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από τις Καστανιές του Έβρου, όπου βρέθηκε μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με σκοπό να αξιολογήσει την κατάσταση. «Ήρθαμε σήμερα εδώ στις Καστανιές του Έβρου πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να αποκτήσουμε εικόνα της κατάστασης ιδίοις όμμασι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Διαπιστώσαμε ότι τα σύνορα φρουρούνται και προφυλάσσονται άριστα. Θα ήθελα να συγχαρώ όλες τις δυνάμεις που επιχειρούν εδώ τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της αστυνομίας και του λιμενικού που επί δύο μερόνυχτα κάνουν το καθήκον τους να διασφαλίσουν το απαραβίαστο των ελληνικών συνόρων που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Στεφανής: Αποτρέψαμε 9.600 παράνομες εισόδους στην Ελλάδα

Το Σάββατο είχαμε 9.600 προσπάθειες παραβίασης των συνόρων δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Αμυνας. Αλκιβιάδης Στεφανής, λίγο πριν αναχωρήσει με τον υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο για τον Εβρο προσθέτοντας πως οι μετανάστες δεν ήρθαν από το Ιντλιπ στα σύνορα.

Για οργανωμένο σχέδιο από την Τουρκία προκειμένου να περάσουν τα ελληνικά σύνορα τεράστιες μεταναστευτικές ροές έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας, που βρίσκεται στην περιοχή. Έκανε λόγο για μεθοδευμένες κινήσεις από την άλλη πλευρά και κατήγγειλε ότι έφτασαν στο ελληνικό έδαφος χημικά με τουρκική προέλευση.

Όπως είπε θα μπορούσαν να προέρχονται από Τούρκους αστυνομικούς προκειμένου να ωθήσουν τους μετανάστες στην Ελλάδα αλλά και από τους ιδίους του μετανάστες. Μάλιστα ανέφερε ότι είναι «πολύ πιθανό να είναι Τούρκοι στρατιώτες, κάποιοι από αυτούς που ανοίγουν τρύπες στους φράκτες». Κατέληξε ότι «οι πιέσεις είναι ασφυκτικές, αλλά είμαστε όλοι μια γροθιά στρατός αστυνομία, συνοριοφύλακες, πυροσβέστες».

Ν. Μηταράκης: Θωρακίζουμε τα σύνορα απέναντι σε προκλητικές ενέργειες

Την ίδια ώρα, μήνυμα πως «η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της, προστατεύουμε τη χώρα μας, αυξάνοντας στο μέγιστο βαθμό τα μέτρα επιφυλακής και αποτροπής», έστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «αυτή η αλλαγή πολιτικής προστατεύει τον Έβρο. Απετράπησαν 9.600 προσπάθειες παραβίασης. Η γραμμή ανάσχεσης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα απέτρεψαν πάρα πολλές περιπτώσεις διέλευσης μεταναστών διά της θαλάσσιας οδού».

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης ανέλυσε τις στρατηγικές, πάνω στις οποίες βασίζεται η πολιτική περιορισμού των ροών: «Πρώτον, η φύλαξη των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων. Δεύτερον, η πολιτική διαχωρισμού όσων έχουν προσφυγικό προφίλ, καθώς και επιστροφών όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Τρίτον, τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα που λειτουργούν αποτρεπτικά, εμφυσούν το αίσθημα ασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες και εξασφαλίζουν την εύκολη ταυτοποίηση των αιτούντων στο εσωτερικό τους».

«Για τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών ασύλου, ο αρμόδιος Υπουργός επεσήμανε ότι η μέση παραμονή στα νησιά θα είναι περίπου 4 μήνες, καθώς και ότι «όσοι δικαιούνται άσυλο θα παραμένουν μέχρι 2 μήνες, ενώ όσοι δεν δικαιούνται θα παραμένουν μέχρι 6 μήνες. Ουδείς δε θα μένει στα νησιά πάνω από 6 μήνες. Ζήτησα να μεταφερθούν για ανθρωπιστικούς λόγους από τα νησιά και τα τελευταία 1000 άτομα, που βρίσκονται εκεί για διάστημα μεγαλύτερο από 14 μήνες. Προχωράμε συστηματικά σε αποσυμφορήσεις των νησιών μας. Στόχος μας είναι αυτά να λειτουργήσουν ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και έκδοσης ασύλου», σημείωσε.

«Οι ανοιχτές δομές είναι επικίνδυνες. Δεν είμαστε σε μια φυσιολογική περίοδο από πλευράς ροών. Χρειαζόμαστε τα κλειστά κέντρα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε κλειστά κέντρα συγκεκριμένου μεγέθους και όχι τεράστια, όπως ψευδώς διακινείται. Η ολοκλήρωσή τους θα συνδυαστεί με το κλείσιμο των ανοιχτών δομών», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

SMS σε πρόσφυγες και μετανάστες από την κυβέρνηση

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με μηνύματα να αποτρέψει τους πρόσφυγες που προσπαθούν περάσουν τα ελληνικά σύνορα στέλνουν στα κινητά τους οι ελληνικές Αρχές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα πρόσφορα μέσα για την ενημέρωση των ανθρώπων που παρακινούμενοι από fake news κινούνται ή συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία των ανατολικών μας συνόρων.

Στο συγκεκριμένο SMS υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της στο μέγιστο επίπεδο. Αναλυτικά το περιεχόμενο του μηνύματος: «Από το ελληνικό κράτος: Η Ελλάδα ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας των συνόρων της μέγιστο επίπεδο. Μην επιχειρήσετε να περάσετε παράνομα τα σύνορα».

Frontex: Υψηλό το επίπεδο συναγερμού στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναθεώρησε το επίπεδο συναγερμού της σε «υψηλό» για τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αναθεωρήσαμε το επίπεδο συναγερμού για όλα τα σύνορα με την Τουρκία σε υψηλό», ανέφερε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες. «Λάβαμε αίτημα επιπρόσθετης βοηθείας από την Ελλάδα. Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να αναπτύξουμε τεχνικό εξοπλισμό και επιπρόσθετες δυνάμεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Πηγή: Άγρια καταστολή στα σύνορα – Με χημικά και ρίψεις από αύρες απωθεί τους πρόσφυγες η ΕΛΑΣ (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα