Τελειώνει ο χρόνος για τα δώδεκα παιδιά στην Ταϊλάνδη – Τα τρία σχέδια διάσωσης (εικόνες – video)

Για πρώτη φορά οι τοπικές Αρχές έκαναν λόγο για περιορισμένο χρόνοΗ ανακοίνωση έγινε λίγη ώρα αφού έγινε γνωστό ότι ένας ταϊλανδός διασώστης πέθανε από έλλειψη οξυγόνουΗ τραγωδία υπενθύμισε το πόσο δύσκολη είναι η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν κάνοντας κατάδυση τα παιδιά και ο προπονητής τουςΧρειάζονται ένδεκα ώρες σε εκπαιδευμένους, έμπειρους δύτες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή ως τα παγιδευμένα παιδιά και πίσωΜια βεβιασμένη επιχείρηση απεγκλωβισμού ήταν κάτι που οι αρχές ήθελαν μέχρι στιγμής να αποφύγουν

Συγκλονιστικές είναι οι εξελίξεις στη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους

που βρίσκονται εδώ και 13 ημέρες σε μια σπηλιά στην Ταϊλάνδη, καθώς για πρώτη φορά οι αρχές έκαναν λόγο για «περιορισμένο χρόνο», τη στιγμή που στην περιοχή ξεκίνησαν νέες βροχοπτώσεις, οι οποίες μάλιστα αναμένονται να ενταθούν από αύριο.

Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Μάλιστα, το Sky News αναφέρει πως ενδέχεται να γίνει απόπειρα απεγκλωβισμού σήμερα ή αύριο.

Τα τρία σχέδια διάσωσης

Το Σχέδιο Α

Σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο, το ζητούμενο είναι να μάθουν τα παιδιά να καταδυθούν ώστε μαζί με τους βατραχάνθρωπους του ταϊλενδέζικου ναυτικού να μπορέσουν να βγουν στο «φως».

Το Σχέδιο Β

Να γίνει απάντληση των υδάτων από το σύστημα σπηλαίων, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να περπατήσουν έξω. Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι έχει μειωθεί η στάθμη του νερού, στο πρώτο τμήμα του σπηλαίου κατά 40%, αφήνοντας καθαρό ένα κανάλι μήκους περίπου 1,5 χλμ.

Το Σχέδιο Γ

Να γίνει διάνοιξη-διάτρηση στο σπήλαιο. Ο κυβερνήτης της περιοχής, ωστόσο, απέκλεισε αυτή την επιλογή, επειδή τα αγόρια βρίσκονται μεταξύ 800μ και 1χλμ κάτω από την επιφάνεια και σε περιορισμένο χώρο, οπότε δεν θεωρήθηκε ασφαλής.

Headcam footage from Thailand shows the tough conditions facing dive teams working to rescue 12 boys and their coach from a cave.

It comes after officials confirmed former Thai navy SEAL Saman Kunan had died while assisting with the opreration https://t.co/Cep6kE20A6 pic.twitter.com/r7jRGHrmBZ

ITV News (@itvnews) 6 Ιουλίου 2018

Έχει μειωθεί δραματικά το επίπεδο οξυγόνου μέσα στην σπηλιά

Την ίδια στιγμή, το επίπεδο του οξυγόνου μέσα στη σπηλιά έχει μειωθεί δραματικά στο 15% (από 21% που είναι το φυσιολογικό όριο) λόγω της παρουσίας εκατοντάδων διασωστών και γίνονται προσπάθειες να τοποθετηθεί σωλήνας που θα μεταφέρει φρέσκο αέρα στο σπήλαιο, σε περίπτωση που τα παιδιά παγιδευτούν από τα νερά λόγω της ανόδου της στάθμης τους κατά την επικείμενη εποχή των μουσώνων.

Ανησυχία μετά τον τραγικό θάνατο του διασώστη

Η ανακοίνωση έγινε λίγη ώρα αφού έγινε γνωστό ότι ένας ταϊλανδός διασώστης πέθανε από έλλειψη οξυγόνου αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του να τοποθετήσει φιάλες κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιάσει τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο, διευκρίνισαν ο αντικυβερνήτης της επαρχίας κι ένας αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων.

«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο» ο ίδιος, εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, ο Πασακόρν Μπουνιαλάκ. «Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ της Ταϊλάνδης.

«Παρόλο που χάσαμε έναν άνδρα, εξακολουθούμε να έχουμε πίστη στην αποστολή μας», διαβεβαίωσε ο Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Η τραγωδία υπενθύμισε το πόσο δύσκολη είναι η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν κάνοντας κατάδυση τα παιδιά και ο προπονητής τους.

Εκπαιδευμένοι δύτες χρειάζονται έντεκα ώρες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή

Για την ώρα, χρειάζονται ένδεκα ώρες σε εκπαιδευμένους, έμπειρους δύτες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή ως τα παγιδευμένα παιδιά και πίσω: έξι ώρες για να πάνε, πέντε για να γυρίσουν, λόγω των ρευμάτων.

Καλούνται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα, μέσα σε ανώμαλες στοές, με πολλά δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

Μέχρι τώρα οι διασώστες προτιμούσαν να περιμένουν τη μείωση της στάθμης του νερού, ανεφοδιάζοντας τα παιδιά επί εβδομάδες ώστε να μπορέσουν να βγουν από τη σπηλιά πεζή.

Έχει απαντληθεί νερό που μπορεί αν γεμίσει 50 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων

Συνολικά έχει απαντληθεί νερό που ισοδυναμεί με αυτό που χρειάζονται για να γεμίσουν 50 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Μια βεβιασμένη επιχείρηση απεγκλωβισμού ήταν κάτι που οι αρχές ήθελαν μέχρι στιγμής να αποφύγουν, ενώ ο θάνατος του δύτη επέφερε ισχυρό πλήγμα στο ηθικό των εκατοντάδων διασωστών που έχουν κινητοποιηθεί, ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι από την Αυστραλία και τη Βρετανία.

Οι οικογένειες των παιδιών από την άλλη δήλωσαν ότι ήθελαν να διοργανώσουν μέσα στα σπηλιά μια γιορτή για τα γενέθλια ενός αγοριού, που στις 23 Ιουλίου θα γίνει 16 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα