Αυξάνονται φέτος οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια – Αναλυτικά οι αριθμοί ανά τμήμα (pdf)

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέωνΑναλυτικοί πίνακες με τους αριθμούς των εισακτέων

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η απόφαση για τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα, Πανεπιστήμιο και ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.

Η δημοσίευση της απόφασης έγινε, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ότι φέτος οι εισακτέοι αναμένεται να αυξηθούν κατά 3.000.

Αναλυτικά ο αριθμός των εισακτέων:

Σε ό,τι αφορά το

νεοσύστατο Παν/μιο Δυτικής Αττικής ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 4.633 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 4.557 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 76 θέσεις.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣΈτοςΑριθμός Εισακτέων2017:(ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά)45572018:(Παν. Δυτ. Αττικής4633Διαφορά:

Ακόμη, σε ό,τι αφορά στα Πανεπιστήμια (εκτός του Παν/μίου Δυτ. Αττικής) ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 46.663 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 43.758 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 2.905 θέσεις.

Συγκεκριμένα, έμεινε σταθερός ο αριθμός εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές, ενώ μειώθηκε στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Αυξήθηκε ο αριθμός εισακτέων κατά 6% στα υπόλοιπα Τμήματα, ενώ σε συγκεκριμένα Τμήματα (Ναυτιλιακά, Πληροφορικής, Τουριστικά, Ψυχολογίας, Γεωπονίας, Χημείας κλπ) αυξήθηκε κατά 12,5%.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ (εκτός Παν/μίου Δυτ. Αττικής)ΈτοςΑριθμός Εισακτέων2017:43.7582018:46.663Διαφορά:+2.905

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στα ΤΕΙ (εκτός των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 23.396 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα Τμήματα ήταν 22.411 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 985 θέσεις.

ΤΕΙ (εκτός ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά)ΈτοςΑριθμός Εισακτέων2017:22.4112018:23.396Διαφορά:+985

Επομένως, συνολικά για το 2018 οι θέσεις εισακτέων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι 74.692 ενώ για το 2017 ήταν 70.726. Κατά συνέπεια η αύξηση ανέρχεται σε 3.966 θέσεις.

Γαβρογλου: Γενναιόδωρη αύξηση 45% της οικονομικής επιχορήγησης των ΑΕΙ

Για πρώτη φορά, έπειτα από πολλά χρόνια, έχουμε μια γενναιόδωρη αύξηση 45% της οικονομικής επιχορήγησης των ΑΕΙ, επισήμανε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».

Επίσης, ενισχύουμε τα Ιδρύματα και με νέους επιστήμονες, μέσω από το ΕΣΠΑ, που θα έχουν τη δυνατότητα για διδασκαλία, ενισχύουμε τη χρηματοδότηση των υποψηφίων διδακτόρων, άρα ενισχύεται δραματικά και ο αριθμός των ατόμων που θα εμπλακούν στη διδασκαλία, προφανώς και στην έρευνα. Έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό πρόσθετων εκπαιδευτικών, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Επισήμανε ότι είναι αρνητικό γεγονός ο μεγάλος αριθμός των αναπληρωτών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς αυτός φτάνει στο 20% των μόνιμων, γεγονός που προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στη διδασκαλία, ενώ υπογράμμισε ότι τον προσεχή Οκτώβριο θα ανακοινωθεί ο αριθμός και το σύστημα των προσλήψεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γι’ αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς, ώστε να επιβεβαιωθεί ο ακριβής αριθμός των προσλήψεων.

«Όπως έχω πει, τον Οκτώβρη θα ανακοινώσουμε και τον ακριβή αριθμό και το ακριβές σύστημα προσλήψεων. Γιατί, ξέρετε ότι είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα αυτό και πρέπει να υπάρχει και μία συναίνεση και με τις Ομοσπονδίες και με διάφορους άλλους φορείς ως προς το πώς ακριβώς θα προσληφθεί αυτός ο κόσμος. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε. Το βασικό είναι να ολοκληρώσουμε τις συνεννοήσεις μας με τους θεσμούς, διότι από εκεί εν πολλοίς εξαρτάται ο τελικός αριθμός».

Στην ερώτηση για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, τι εξετάσεις και αν μπορεί να υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση, ο κ. Γαβρόγλου υπενθύμισε ότι έχει ανακοινωθεί ο πυρήνας του συστήματος αυτού, που είναι ότι το απολυτήριο πρέπει να παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και αναμένεται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2020. Είπε, ωστόσο, ότι «θα πρέπει να δούμε και πολλές λεπτομέρειες και κυρίως να κάνουμε τις απαραίτητες συζητήσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα