Αυτοκριτική ζητά ο Φίλης μετά την ήττα ΣΥΡΙΖΑ – «Υπάρχει το ζήτημα του ύφους της εξουσίας»

Την αυτοκριτική του αλλά και τα βέλη του προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης, στον απόηχο της βαριάς ήττας του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός έκανε λόγο για τρεις παράγοντες που οδήγησαν στην ήττα του κόμματος με ευρεία διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία,

μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα Fm.

Ο πρώτος ήταν η εφαρμογή των μνημονίων: Ίσως ήταν λιγότερα επώδυνα από των προηγούμενων και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να βρει χαραμάδες για τους πιο αδύναμους συμπολίτες, αλλά τελικά εφήρμοσε μνημόνια, με νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Ο επώδυνος συμβιβασμός έφερε και άλλους συμβιβασμούς. Δεν υπήρξε κόμμα που να γλίτωσε από τα μνημόνια. Η Νέα Δημοκρατία έχασε και ανασυγκροτήθηκε, το ΠΑΣΟΚ εξαερώθηκε.

Ο δεύτερος λόγος της ήττας σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «σε θέματα που δεν μας πίεσε το ασφυκτικό πλαίσιο από το Μνημόνιο προχωρήσαμε με ατολμία και αυτό το καταγράφει ο κόσμος».

Ο τρίτος λόγος είναι, όπως είπε, «το ζήτημα του ύφους της εξουσίας».

«Ορισμένες συμπεριφορές δημιούργησαν μία απόσταση των πολιτών από τη διακυβέρνηση» υπογράμμισε.

Ωστόσο έσπευσε να σημειώσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσωποποιεί ευθύνες και στρατηγικές. Θεωρούμε ότι η προεδρία Τσίπρα, διαχρονικά, έδωσε αξία στον ΣΥΡΙΖΑ».

Keywords
Τυχαία Θέματα